Românii din străinătate se pot înregistra începând cu 20 ianuarie 2025 pentru a-și exercita votul prin corespodență sau la secțiile de votare din străinătate la alegerile prezidențiale din mai 2025.
Se pot înregistra să voteze în afara României alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Pentru acest lucru, ei au la dispoziție site-ul www.votstrainatate.ro.
Cum te poți înscrie pentru votul prin corespondență. Care este data limită
Portalul cuprinde două secțiuni Alegător în străinătate la o secţie de votare şi Alegător în străinătate prin corespondenţă.
Alegătorul care doreşte să se înscrie pentru votul prin corespondenţă trebuie să completeze un formular online, în care să menţioneze:
- numele;
- prenumele;
- codul numeric personal;
- adresa de domiciliu sau reşedinţă;
- adresa de e-mail;
- opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă.
La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.
Termenul-limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondenţă este 20 martie 2025, ora 23:59.
Cum se votează prin corespondență
- pe buletinul de vot se lipește autocolantul cu mențiunea “VOTAT”, în patrulaterul cu candidatul pentru care alegătorul optează;
- buletinul de vot este introdus în plicul interior, iar plicul este sigilat cu eticheta de siguranță;
- certificatul de alegător este completat, datat și semnat olograf;
- plicul interior și certificatul de alegător este introdus în plicul exterior, iar plicul exterior este sigilat cu eticheta de siguranță;
- pe plicul exterior se lipește autocolantul cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară și autocolantul pe care sunt imprimate mențiunile "PRIORITY/PRIORITAIRE; By airmail/Par avion";
- plicul exterior se depune la la orice oficiu poștal sau în orice cutie poștală (în acest caz plicul exterior nu trebuie timbrat). Pot fi utilizate și servicii private de curierat rapid, dar cheltuielile vor fi suportate de către alegător.
- TikTok și Facebook, amendate dacă favorizează un candidat la prezidențiale. Ciolacu: Data trecută a fost un abuz
- Crin Antonescu și Victor Ponta: din foști aliați, posibili rivali la prezidențiale. Ciolacu: Ponta, dat afară din PSD dacă va candida
- Candidatura lui Crin Antonescu, dezbătută în ședința PSD. Mai mulți lideri social-democrați și-ar dori un candidat separat la prezidențiale
Cum te poți înscrie pentru votul la o secție din străinătate. Care este data limită
Românii care vor să își exercite dreptul la una din secțiile de votare din străinătate vor completa un formular online, în care vor înscrie:
- numele;
- prenumele;
- codul numeric personal:
- adresa de e-mail;
- localitatea şi statul unde optează să voteze
La acest formulat, alegătorii vor anexa copia scanată sau fotografia actului de identitate.
Termenul limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate la o secție de votare este de 4 martie 2025, ora 23:59.
Autoritatea Electorală Permanentă menţionează că o secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi.
Programul de vot în diaspora la alegerile prezidențiale 2025
Românii din diaspora vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota, însă în ultima zi, duminică, ei nu vor mai putea vota după închiderea urnelor în România. În schimb, vineri, în prima zi de vot, urnele se vor deschide la ora locală 7 dimineața, în loc de ora 12.
„Până acum votul începea la ora 12, ora locală, în secțiile de votare din străinătate. Acum, votul va începe la ora locală 7 dimineața, se va încheia la ora locală 21. Sâmbătă, de la ora 7 dimineața locală, până la ora 21 locală. Duminică, atunci când se întâmplă votul și în țară, aici a intervenit o modificare: votul începe în străinătate la ora locală 7, dar se încheie la ora 21 ora locală, dacă ne aflăm pe meridianul la est de România. La vest de România, pe celelalte fusuri orare, votul se închide la ora 21 ora României.”, a explicat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.
În cazul în care vor mai fi alegători în secții care așteaptă să voteze, prograul de vot se va putea prelungi după ora României 21:00, dar nu mai târziu de 24:00, ora României.
Măsura se va aplica, de exemplu, în SUA, acolo unde votarea s-ar fi terminat în mod normal luni dimineață, după fusul orar al României.
Măsura a fost adoptată la propunerea Autorității Electorale Permanente „pentru a nu mai lăsa acel ecart de timp de influențare a votului atunci când el s-a închis în România, dar a rămas deschis în străinătate.”
Calendar alegeri prezidențiale Româna 2025
Coaliția de guvernare a stabilit data alegerilor prezidențiale 2025 și a aprobat întregul calendar electoral al scrutinului prezidențial.
- 17 februarie - începe perioada electorală
- A doua jumătate din martie - deadline pentru depunerea candidaturilor
- 4 aprilie - începe campania electorală
- 4 mai - primul tur
- 18 mai - al doilea tur