La alegerile prezidențiale 2024 dn 24 noiembrie vor putea vota și românii care în ziua votului nu se află pe teritoriul României. În străinătate sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Vor fi trei zile în care se va putea vota: vineri 22 noiembrie, sâmbătă 23 noiembrie și duminică 24 noiembrie.
Românii cu domiciliul sau reședința legal stabilită în România au avut și posibilitatea de a vota prin corespondență și expedia plicurile cu votul până pe 21 noiembrie 2024, ora 23:49.
Cine poate vota în străinătate la alegerile prezidențiale 2024
Vor putea vota la secțiile din străinătate toți românii care în ziua votului nu se află în România, fie că sunt prezenți într-o țară străină ca turiști, fie că au domiciliul sau reședința stabilită în străinătate.
Potrivit legii, au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
Unde sunt deschise secții de vot în străinătate
În străinătate sunt organizate 950 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale 2024. Cele mai multe secții de votare vor fi în Italia (și Malta) – 158 de secții, Spania – 147 secții, Regatul Unit – 107 secții, Franța (și Principatul Monaco) – 68 de secții, Republica Moldova – 59 de secții, SUA – 48 de secții, Belgia – 29 de secții, Țările de Jos – 21 secții.
Alegătorii vor putea vota la orice secție de votare, pe liste electorale suplimentare.
Cei care s-au înregistrat în prealabil pe site-ul www.votstraintate. ro vor vota la secția unde au fost înscriși pe listele electorale. Potrivit votstrainatate.ro, la alegerile prezidențiale 2024 au fost înregistrare 6751 de cereri pentru vot la secție.
Lista secțiilor de votare din străinătate:
Programul secțiilor de votare din străinătate
Românii din străinătate vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota: vineri 22 noiembrie, sâmbătă 23 noiembrie și duminică 24 noiembrie. Programul după care vor funcționa secțiile de votare din străinătate este următorul:
- Vineri, 22 noiembrie 2024, între orele 12-21;
- Sâmbătă, 23 noiembrie 2024, între orele 7-21;
- Duminică, 24 noiembrie 2024, între orele 7-21.
Duminică, în ultima zi de vot, programul se poate prelungi, în situații excepționale, până cel târziu la ora 23:59, dacă în secție de votare mai sunt persoane la coadă care așteaptă să voteze.
Cu ce documente pot vota românii din străinătate la alegerile prezidențiale 2024
Românii din străinătate vor putea vota la alegerile prezidențiale cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic;
- paşaportul simplu temporar;
- carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Cine sunt cei 14 candidați la alegerile prezidențiale 2024
Cei 14 candidați la alegerile prezidențiale 2024, în ordine în care apar pe buletinul de vot:
- Elena-Valerica Lasconi (USR)
- George-Nicolae Simion (AUR)
- Ion-Marcel Ciolacu (PSD)
- Nicolae-Ionel Ciucă (PNL)
- Kelemen Hunor (UDMR)
- Mircea-Dan Geoană (independent)
- Ana Birchall (independentă)
- Alexandra-Beatrice Bertalan Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională)
- Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- Ludovic Orban (Forța Dreptei)
- Călin Georgescu (independent)
- Cristian Diaconescu (independent)
- Cristian-Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
Cum arată buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2024 pentru străinătate
Cum se desfășoară procesul de votare la prezidențiale 2024 în străinătate
Odată ajuns în secție de votare, alegătorul va prezenta actul de identitate operatorului de calculator, care va prelua datele și le va introduce în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Alegătorul va semna apoi în lista electorală și va primi buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024. La secțiile de votare organizate în străinătate se utilizează liste electorale suplimentare care sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în SIMPV.
Votul se va desfășura în cabine închise. Pentru referendum, alegătorul va aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” pe căsuța „DA” sau pe căsuța „NU”, în funcție de opțiunea aleasă, pe fiecare din cele trei buletine de vot .
Apoi, va ieși din cabina de vot, va introduce buletinele de vot în urnele corespunzătoare, va preda ștampila și va primi înapoi actul de identitate, pe care a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT”.
În cabina de vot, alegătorului îi este interzis să filmeze și să fotografieze buletinul de vot sau alte persoane din secția de votare.