Piața consolelor de jocuri este în continuă creștere. În 2023 a generat peste 100 de miliarde de dolari. Odată cu creșterea popularității jocurilor în cloud și a serviciilor de streaming, jucătorii se vor bucura, în curand, de jocuri de înaltă calitate pentru console, fără a mai fi nevoie de hardware scump. În plus, inteligența artificială va juca și ea un rol foarte important. Acest domeniu generează și zeci de mii de locuri de muncă.
PlayStation VR, Oculus Quest și alte platforme VR oferă jucătorilor o experiență diferită de joc, prin lumina virtuală. Cu căștile VR și tehnologia de urmărire a mișcării, jucătorii pot interacționa fizic cu mediul înconjurător. O inovație în continuă dezvoltare.
Studenții UPB, viitori dezvoltatori de jocuri
La Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, mai exact la Facultatea de Automatică și Calculatoare, studenții pot urma un master care oferă cadru academic pentru viitorii dezvoltatori de jocuri. Suntem curioși cum îi pregătește acest program, ce învață mai exact, pentru o carieră adevărată în acest domeniu.
Alin Moldoveanu, prodecan Facultatea de Automatică și Calculatoare UNSTPB: ”Acest master care se numește grafică, multimedia și realitate virtuală este unul dintre cele 25 de programe de master ale facultății noastre. Dincolo de jocuri, masteratul acesta îi pregătește și pentru domeniile realității virtuale și realității augmentate, care sunt în, aș zice așa, în explozie.”
Alexandra Tudorache, masterand, Grafică, Multimedia și Realitate Virtuală, UNSTPB: ”Când am intrat la facultate mi-am dorit foarte mult să aleg partea asta creativă. Simt că pentru mine a și inginer. Inovarea reprezintă o parte din creativitate pe care poate cineva să și-o exprime și mi-am dorit foarte mult să pot să combin cele două părți care pot să zic, pe care le reprezintă personalitatea și ce îmi doresc eu să fac și aceea este creativitate și cumva și inovație, tehnologie. Așa că atunci când am intrat la facultate, în primul lucru pe care am făcut a fost să caut cele mai interesante bastre și ăsta a fost primul care mi-a ieșit în evidență cu partea asta de grafică, realitate virtuală și multimedia.”
- (P) POLIJobs. Holcim România, unul dintre cei mai importanți producători de materiale de construcții la nivel national: „Construim, pentru oameni și planetă, o lume mai verde”
- Picior bionic, controlat cu gândul. O astfel de proteză inteligentă a fost creată la Universitatea Politehnica din București
- Cum schimbă AI piața muncii. Specialist: „Tehnologia nu e bună sau rea, modul cum e folosită creează victime sau lucruri pozitive”
Bogdan Călin, masterand, Grafică, Multimedia și Realitate Virtuală, UNSTPB: ”Un avantaj mai ascuns al masterului ar fi faptul că având o comunitate de oameni care sunt și pasionați și având și niște profesori care sunt foarte experți pe domeniul ăsta, lor îți oferă foarte mult suport.”
Dan Cadar, jurnalist IT și creator de conținut: ”România este o piață foarte bună pentru așa ceva și cu o capacitate mare de absorbție. Adică haideți să pornim de la faptul că în România sunt reprezentate câteva dintre cele mai importante, mai puternice și mai șmechere firme de afară. Ubisoft are în România 2500 de angajați, deci este huge (imens n.red.) și un sediu de la că toate zilele și continuă să facă angajări, dacă nu mă înșel, în cadrul Ubisoft România este unul dintre cele mai mari studiouri, foarte aproape de cel din Canada și de cele din Franța. Adică suntem BIG pe chestia asta. Nevoia asta de de programatori și de developeri crește exponențial, adică pe măsură ce suntem tot mai adânciți în device-urile pe care ne jucăm, pe care trăim.”
În emisiunea @UPB de mâine, ora 10.30, veți putea urmări evoluția consolelor de gaming, de când au apărut și până la cele mai noi gadgeturi. Veți vedea și colecția impresionantă de console pe care ne-a prezentat-o un foarte cunoscut gamer din România, Bobospider.