Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gabriel Păun, președinte Agent Green: Dacă autoritățile tratează natura ca pe un gunoi, și cetățenii o vor trata tot ca pe un gunoi

A fost identificat unul dintre cei trei bărbați care au fost filmați cum aruncau gunoaie pe spațiul verde la ieșirea din Mamaia. Este vorba despre șoferul autoturismului din care au fost descărcate două lăzi frigorifice și un bidon, ce au fost aruncate într-o parcare, la voia întâmplării.

Bărbatul este cetățean străin și a fost amendat cu 20.000 lei. Pe lângă amendă, celor surprinși că fac rău mediului înconjurător le poate fi confiscat autoturismul cu care transportă ilegal gunoaie. Șoferul susține că mașina din imagini a fost închiriată. De altfel, autoturismul nu a mai fost găsit. Ceilalți doi bărbați nu au fost identificați până în acest moment. Materialul video a fost realizat de un martor ocular și trimis poliției.

Gabriel Păun, președintele Agent Green a declarat despre această situație că este un eveniment comun, rar surprins video, însă comun.

”Este o practică comună. De ce este aceasta o practică comună? Este relaxarea și nepăsarea autorităților. E vorba de o relaxare și nepăsare sistemică. Nicicând natura și curățenia ei nu au fost o prioritate pentru autoritățile centrale și locale, cu mici excepții.

Poate a trecut neobservat pentru mulți, pentru că avem zeci de gropi de gunoi neînchise, pentru care aveam termen până în 2009 să le închidem. Am ajuns la Curtea Europeană de Justiție, am fost păsuiți până în 2018, când cazul s-a reîntors la Curte și acum așteptăm din clipă în clipă hotărârea instanței europene, ptorivit căreia România va plăti retroactiv 3.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere din 2018 încoace.

Am sărit deja de 4 milioane jumătate de dolari pe care cu siguranță îi vom plăti și alți 30.000 de euro din momentul în care Curtea Europeană de Justiție a hotărât și România se va conforma. Problema cu deșeurile este sistemică. Și, în consecință, dacă autoritățile tratează natura ca pe un gunoi, și cetățenii o vor trata tot ca pe un gunoi. Pentru că acesta este modelul pe care îl vor urma”, a declarat președintele Agent Green, Gabriel Păun, pentru Euronews România.

Are amenda vreo putere coercitivă?

Gabriel Păun arată că doar consecvența aplicării amenzilor poate avea efecte.

”Dacă s-ar aplica consecvent și n-ar mai fi cale de întoarcere, fără a se plăti jumătate în 48 de ore, contestată în instanță. Dacă ar fi forțați să o plătească rapid și ar face asta la nivel național, dacă Garda de Mediu, Jandarmeria, Poliția, dacă toți și-ar uni forțele și ar avea pe fișa postului treaba asta, atunci lucrurile s-ar schimba. Pentru că funcționează coerciția în acord cu educația. Dar și la educație stăm slab. Acum e o excepție că cetățeanul a fost străin. Însă cred în puterea coerciției prin amenzi, din păcate, asta este practica comună, nu avem de ales”, a mai completat activistul de mediu Gabriel Păun.

"Să ne luăm cu noi deșeurile pe care le-am făcut și să le ducem unde le este locul"

Ținând cont de faptul că există numeroase limitări în România, pentru că nu peste tot sunt amenajate spații de a le arunca, deșeurile trebuie păstrate și aruncate acolo unde găsim un coș de gunoi sau un spațiu amenajat pentru deșeuri, a mai precizat activistul.

"Dincolo de gunoi, mai este o problemă. Pentru că România nu colectează separat și nu reciclează suficient, practic, aruncăm gunoi și poluăm de 4 miliarde de euro anual. Asta este valoarea pe care gunoaiele o au", a conchis Gabriel Păun.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE