Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii își vând bovinele din cauza secetei. Ei se plâng că nu mai au cu ce să-și hrănească animalele

Numărul de bovine din ferme scade anual, în toată țara, însă, de la toamnă, există riscul unei reduceri și de 30%.

Este avertimentul lansat de fermieri care spun că vor vinde abatoarelor toate animalele pentru că nu mai cu ce să le hrănească.

Din cauza secetei, furajele se găsesc tot mai greu și sunt tot mai scumpe. În schimb, laptele este ieftin și face afacerea neprofitabilă.

Traian Gîrtan este fermier în comuna Slătioara din județul Olt. În ultimii ani, a tot renunțat la animale. La începutul acestei veri, avea 30 de bovine, dar a vândut deja din ele.

Bărbatul spune că va ajunge să aibă doar jumătate din numărul actual de animale ca sa nu inchida ferma peste iarnă. În prezent, hrana animalelor îl costă 1000 de euro pe lună.

Situația se regăsește în toate județele afectate de secetă, spun reprezentanții crescătorilor de animale. Micii fermieri spun că efectele se vor resimți la raft.

România mai are aproape un milion de bovine, din care aproximativ 300.000 de vaci de lapte. Reprezentanții crescătorilor de bovine atrag atenția că odată închisă o fermă este greu de repus picioare.

Potrivit reprezentanților crescătorilor de animale, presiunea pe abatoare va crește în toamnă. Atunci, fermierii pot vinde și animalele pntru care au primit subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și pe care au fost obligați să le păstreze patru luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE