Ligia Deca susține că indiferent de cine va fi premierul României, Guvernul își va respecta angajamentul de a mări salariile profesorilor, conform înțelegerii făcute cu sindicatele din Educație.
”Practic memorandumul vine în sprijinul solicitărilor garanțiilor pentru salarii. S-a solicitat o garanție suplimentară, iar Guvernul vine și face fix acest lucru. Actul normativ care va consimți noua grilă pentru învățământ va fi legea salarizării unitare. Memorandumul vine și dă un angajament înainte de definitivarea draftului acestei legi, care se va finaliza la Ministerul Muncii. Este un angajament al Guvernului României, indiferent de cine e premier, angajamentul rămâne în picioare.
Cu privire la numărul profesorilor care sunt în grevă, încă centralizăm la Ministerul Educației aceste date, ieri a fost o situație deosebită, veneam după cinci zile libere. Am încercat această centralizare în prima parte a zilei, acum, în fiecare zi, centralizăm până în ora 16:00. Deci, datele le vom avea mai târziu astăzi.
Suntem în perioada de înscriere și nu am făcut centralizări parțiale mai ales că ele se strâng de la unitățile de învățământ, se urcă pe platforme, se verifică. Nu are rost să discutăm despre procente acum, e important să rămânem în perioada anunțată, adică până vineri, 9 iunie, pentru a putea începe în condiții normale, conform calendarului actual probele.
Inclusiv acest memorandum care dă garanții cu privire la viitoarea grilă de salarizare și garanții cu privre la plata concediului de odihnă, care în indemnizații se ia în calcul și sporurile sau indemnizațiile și el vine tot în această idee. Demersul de astăzi ar trebui să ne ducă la o încetare a grevei, bazându-ne pe încrederea faptului că profesorii vor primi ceea ce cu legitimitate au solicitat și anume o salarizare decentă și investiție în Educație.
De altfel, memorandumul listează și toate investițiile în infrastructură pe care Guvernul le-a făcut și le va realiza tocmai în ideea în care să existe negru pe alb care sunt eforturile financiare guvernamentale pentru ca sistemul educațional să aibă baza materială pe care o merită și de care e nevoie și totodată memorandumul include și o serie de măsuri care sunt cuprinse în noile legi ale Educației, măsuri care tocmai să sprijine personalul didactic.
Ziua de vineri este importantă din perspectiva evaluării modului în care continuăm, nu există situația în care nu se finalizează situațiile școlare sau examenele. Toată lumea va ava mediile încheiate, toată lumea va avea situațiile încheiate.
Ceea ce este într-adevăr dependent de alegerea federațiilor sindicale și cadrelor didactice care sunt în grevă este calendarul, iar acolo facem un pas către dumnealor cu acest memorandum, în ideea de a adăuga încredere.”, a declarat Ligia Deca, pentru Euronews România.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, promisiuni pentru profesori
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă dau asigurări că noul guvern își ia angajamentul de a va pune în aplicare creșterea salariilor din Educație având ca bază creșterea salariului profesorului debutant/ asistentului universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie.
Totodată, liderii sindicali au anunțat un nou protest de amploare care va avea loc joi sau vineri în funcție de aprobarea dată de Primăria Capitalei, unde vor participa în jur de 20.000 de persoane.
Liderul sindical a subliniat că deocamdată nu s-a ajuns în faza în care se poate vorbi despre amânarea examenelor, dar a avertizat că există acest risc "cu cât se lungeşte acest conflict de muncă".
Întrebat dacă vede până vineri o rezolvare a situaţiei, pentru a nu se ajunge la o amânare a examenelor, Marius Nistor a răspuns: "Totul depinde de Guvernul României"
Un număr de 134.007 de membri de sindicat, respectiv 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei, au continuat marţi protestul, au informat sindicatele din învăţământul preuniversitar, printr-un comunicat.
Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023.