Probele de competențe la Bac 2023 nu se vor mai susține în sesiunea de vară, potrivit unui proiect de OUG adoptat de Ministerul Educației, care prevede echivalarea probele de evaluare a competențelor pentru examenul național de bacalaureat, în anul şcolar 2022 - 2023.
Va există și o excepție. Elevii care nu își pot echivala competențele, vor susține probele orale de la Bacalaureat în perioada 14-23 iunie, potrivit unei informări a Ministerului Educației.
- 14 – 16 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
- 15 – 19 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
- 16 – 20 iunie 2023: evaluarea competentelor digitale – proba D;
- 21 – 23 iunie 2023: evaluarea competentelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.
Știrea inițială:
Ministerul Educației a anunțat decalarea cu două zile a probelor de competențe de la Bac 2023. Astfel, scenariul luat în calcul inițial, prin care probele de competențe ar fi fost echivalate cu notele din liceu, nu se mai aplică.
Probele de competențe vor avea loc în perioada 14-23 iunie, a anunțat Ligia Deca. Inițial, probele orale ar fi trebuit să înceapă luni, 12 iunie. În ceea ce privește datele examenelor scrise, nu au apărut modificări în calendar.
Noul calendar Bac 2023
- Până în 16 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
- 12 - 21 iunie 2023: Echivalarea probelor de competențe lingvistice și digitale
Probele scrise la BAC 2023, neschimbate față de calendarul vechi
- 26 iunie 2023: Bac 2023 - Limba și literatura română - proba E.a) – proba scrisă
- 27 iunie 2023: Bac 2023 - Matematică sau Istorie - proba obligatorie a profilului - proba E.c) -proba scrisă
- 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
- 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
- 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor Bac 2023, la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
- 4 - 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor la Bac 2023
- 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Știrea inițială:
Sorin Ion, secretar de stat la Ministerul Educației, a declarat pentru Euronews România că există două posibile scenarii pentru examenul de Bacalaureat. Dacă greva se încheia până la sfârșitul săptămânii, probele vor începe normal. În caz contrar, există posibilitatea echivalării probelor de competențe. Prima probă scrisă este programată pentru 26 iunie și nu se plănuiesc schimbări ale calendarului deja stabilit.
Sorin Ion, secretar de stat, Ministerul Educației: ”În ceea ce privește examenul de Bacalaureat avem două scenarii mari. Scenariul ca greva să înceteze până la sfârșitul acestei săptămâni, situație în care avem deja prorogate termenele atât pentru încheierea situației școlare, cât și pentru înscrierea la examen, lucruri care se pot face fără nicio problemă într-o zi, în această ipoteză lucrurile pot decurge încă normal, începând de luni să desfășurăm probele de competențe. Scenariul cel mai nefericit în care greva nu se încheie până la sfârșitul acestei săptămâni înseamnă două variante. Varianta unu, modificări de calendar, de exemplu probele de competențe să fie prelungite până mai aproape de probele scrise sau așa cum s-a întâmplat și pe perioada pandemiei, e drept din alte motive, echivalarea acestor probe. Mărturisesc că nu este deloc una din variantele pe care ministerul și le dorește. În ceea ce privește prima probă scrisă din cadrul examenelor de Bacalaureat este spre sfârșitul lunii iunie, pe 26 iunie, este timp suficient să le desfășurăm în graficul stabilit. Este suficient timp pentru noi să nu modificăm datele probelor scrise.”
Sorin Ion, secretar de stat la Ministerul Educației, a precizat că decizia privind amânarea probelor de competențe nu va fi luată în zilele de sâmbătă sau duminică. El a subliniat că această decizie va fi luată cel târziu vineri.
Sorin Ion, secretar de stat, Ministerul Educației: ”În niciun caz sâmbătă sau duminică. Vineri trebuie să știm cu certitudine ce vor face elevii luni, evident această decizie va fi luată cât mai aproape de termenul limită, asta înseamnă joi sau vineri. Pentru că este extrem de important să știe ce au de făcut luni. Încep primele probe de competențe și nu putem lăsa asta pe ultima secundă, dar pe de altă parte este de înțeles fapul că vrem să ducem termenele până la data limită, pentru că noi în continuare sperăm ca aceste examene să se desfășoare în mod normal.”
Cum se va proceda în cazul unei note corigente
Pentru notele corigente, se dorește simplificarea procedurilor încheierii situației școlare prin modificarea unui ordin de ministru. Elevii vor avea încheiate mediile cu notele obținute până acum. În cazul corigențelor, evaluarea se va adapta la fiecare caz în parte, iar profesorii vor reveni la catedră pentru a încheia situațiile.
Sorin Ion, secretar de stat, Ministerul Educației: ”Intenționăm să simplificăm procedurile pentru închieierea situației școlare, asta implică o modificare de ordin de ministru, astfl încât să putem închiea mediile cu atâtea note câte are un elev la acest moment. În general, în regulamentul de organizare al învățământului preuniversitar, elevii aflați în perioada de final de an, elevii aflați în situația de corigență trebuiau evaluați cu o notă în plus față de cele stabilite prin regulament, pentru a beneficia de o șansă suplimentară. Evident, că în aceste situații trebuie să ne adaptăm la fiecare caz în parte. Dar reamintesc că în acst caz încheierea situațiilor înseamnă revenirea profesorilor la catedră.”
Ministrul Educației, Ligia Deca: Probele de competențe de la Bacalaureat ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat marți, cu aproape o săptămână înaintea examenului de Bac 2023, că probele de competențe de la Bacalaureat ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului. Scenariul ar avea loc dacă greva profesorilor ar continua și săptămâna viitoare, a spus ministrul Deca, la Europa FM.
”Eu cred că nu vom fi în această situație. Dar dacă vom ajunge într-un astfel de punct, pentru că începem luni cu probele de competențe, putem să accesăm experiența din timpul pandemiei, când au fost echivalate probele de competențe cu notele de pe parcursul gimnaziului (n.r. liceului) la materiile corespunzătoare”, a spus Ligia Deca, potrivit sursei citate.
Ce se întâmplă dacă un elev e în situație de corigență
Ligia Deca a spus că cei care se află în situaţie de corigenţă la materiile la care s-ar putea echivala notele ar putea primi o notă în plus.
"Cei care se află în situaţie de corigenţă pot avea o notă în plus. Pentru ei se permite acordarea unei note în plus faţă de minimum, în aşa fel încât să poată ei avea şansa să remedieze această situaţie", a spus ministrul, la Europa FM.
Probele de competențe la Bac 2023 încep pe 12 iunie
Ministrul a completat că nu este totuși o soluție ideală, fiind de părere că elevii trebuie să ajungă să susțină și probele de competențe pentru a vedea care este nivelul lor actual.
Examenul de Bacalaureat 2023 începe pe 12 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.
Ligia Deca a anunțat, marți, că 10.000 de profesori au renunțat la grevă și că, astfel, calendarul examenelor (Evaluare Națională și Bacalaureat) rămâne neschimbat.