Peste 10.500 de candidați au susținut duminică examenul de rezidențiat, în principalele șase centre universitare din țară. Cea mai mare competiție a fost la specializările de medicină dentară și farmacie. Cei mai mulți candidați, adică 37% dintre totalul absolvenților, au susținut concursul în Capitală.
La nivel național, concursul de rezidențiat a fost organizat de Ministerul Sănătății în București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara.
Ioana Nicolescu, jurnalistă Euronews România: „În București, aproape 4.000 de candidați au susținut concursul de rezidențiat la centrul de examen de la Romexpo. Cei mai mulți dintre aceștia, peste 2.400 , s-au înscris la domeniul de medicină”
Student: (Reporter: Ce specializare ți-ar plăcea să alegi? În cazul în care, Doamne ajută, îl iau, aș vrea Ortopedie. (Reporter: Cum ți s-au părut subiectele?) Mediu spre grele, au fost și unele mai ușoare, ca pentru un examen de medicină. Nu aveau cum să fie toate ușoare, e concurență până la urmă. (Reporter: Cât de mult te-ai pregătit pentru acest examen?) Cam din octombrie anul trecut”
Studentă:„M-am descurcat bine, sper să fiu în cei 345 la farmacie.Încă din liceu am avut o orientare către zona aceasta de biologie, chimie. Am descoperit Facultatea de Farmacie și am văzut că înseamnă mai mult de atât și profesia este una foarte stimabilă”
Studentă: „Din clasa a VII-a, de când am descoperit chimia.(Reporter: Care a fost materia ta preferată, bănuiesc) Da. (Reporter: Cum au fost subiectele?) De dificultate medie, nu au fost nici foarte ușoare, nici extraordinar de grele.”
România are deficit de medici în continuare. Țările în care au emigrat cadrele medicale
De mai mulți ani, sistemul de sănătate se luptă să acopere deficitul de medici.
Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” din București: „Din 2012 și până în 2021, 22.000 de medici români au plecat să practice în statele OECD. Dacă în 2012 erau 1.532, în 2021 461. Deci este o scădere dramatică a emigrării medicilor. 90% dintre ei sunt în nouă țări Franța, Germania, Statele Unite, Israel, Ungaria, Belgia, Anglia, Suedia și Irlanda. În 2017 au crescut salariile și trendul a devenit mult descendent.”
Specializările la care au crescut numărul de locuri din cauza deficitului de personal din domeniul sănătății
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Concurența diferă de la Medicină, unde sunt 1,44 sau 1,45 de candidați pe loc, la Medicină dentară, unde sunt 4,4 sau peste cinci, la Farmacie. Diferența aceasta semnificativă este generată de faptul că la Medicină nu există drept de liberă practică decât după absolvirea rezidențiatului, iar numărul de posturi și de locuri care sunt scoase în fiecare an la concurs sunt echivalente cu numărul de absolvenți din anul respectiv.
La celelalte două domenii, Medicină dentară și Farmacie, există drept de liberă practică odată cu încheierea de încheiere a studiilor de licență”
Ministrul Sănătății a mai precizat că numărul de locuri de la medicina de familie și cea de urgență a crescut fiindcă deficitul de personal este mai mare în această zonă.