57% dintre medicii tineri spun că preferă să emigreze. Asta arată un studiu publicat de Colegiul Medicilor din România. Totul, în condițiile în care în 26 de județe din țară nu sunt medici suficienți. Țările preferate sunt Marea Britanie, Germania, Franța și Italia. Principalul motiv invocat este lipsa aparaturii și a tratamentelor pentru pacienți din spitalele noastre.
Medicii tineri din România nu vor să fie medici în România
Student la Medicină: „Ca medic rezident poți fi lăsat să faci mai multe acte chirurgicale în Germania, comparativ cu România”
Mihnea Popa este student în ultimul an la Medicină. După examenul de rezidențiat, vrea să se specializeze în ortopedie. Este hotărât să profeseze într-un spital din Germania.
Mihnea Popa, student la Medicină: „Mi se pare ca toate sunt mai bine puse la punct în Germania. Pe de o parte, salariile sunt mai mari, pe de altă parte, cantitatea de pacienți pe care fiecare medic o vede e mai mică, deci practic poți să acorzi o atenție mai mare fiecărui caz în parte. Eu vrând să merg pe o specialitate chirurgicală, mi se pare că partea de experiență în sala de operație în Germania este mai mare. Ca medic rezident poți fi lăsat să faci mai multe acte chirurgicale în Germania, comparativ cu România”.
Mihai este coleg cu Mihnea, dar el își dorește să fie medic în România. Recunoaște că are multe nemulțumiri legate de pregătirea din facultate, dar crede că poate face performanță la el în țară.
Mihnea Pavel, student la Medicină: „Îmi doresc să rămân aici, pentru că îmi iubesc țara. Așa am fost învățat, așa am fost crescut, astea sunt credințele mele. Sunt apropiat de familie și de prieteni și îmi doresc să rămân aici lângă ei. Este destul de mare lipsa practicii, adică avem stagii în care chiar facem lucruri, suntem încurajați să punem mâna pe pacient, cum se spune, să consultăm, să vorbim cu pacientul, dar și stagii când partea asta este neglijată”.
Raportat la numărul studenților din centrele universitare, România ar avea medici suficienți. În prezent sunt 56.600 de doctori în țară, mai exact, trei la o mie de locuitori. Per ansamblu stăm bine, pentru că media europeană este la 3,5 medici. Însă…
Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România: „Dezechilibru major: 50 la sută din acești medici sunt concentrați în zonele universitare. Bucureștiul are șapte medici la mia de locuitori. Urmează apoi Dolj, Timișoara, Cluj, Târgu Mureș și Iași, unde numărul de medici este suficient, undeva între patru și șase la mia de locuitori. Ceea ce este dramatic este că mai mult de jumătate din România, aproximativ 26 de județe au un număr total insuficient de medici”.
O statistică a Colegiului Medicilor din România arată că mai mult de jumătate dintre medicii sub 35 de ani și-au declarat intenția de a pleca în străinătate.
Ioana Corneev, jurnalistă Euronews România: „Peste 40% au o intenţie probabilă, în timp ce 17,2 procente, o intenție sigură. Statisticile arată că bărbații sunt mai interesați să plece decât femeile. Totodată, cei mai mulți medici pleacă după ce s-au specializat în Medicina de Urgenţă (39,2%), Oncologie (39%) şi Chirurgie generală (35,2%)”.
Conform unui studiu, aproape 50.000 de asistente medicale și peste 15.000 de medici au plecat din țară în perioada 2014-2020.