Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Model de subiect la Limba română la Evaluarea Națională 2024. Ce subiecte au avut elevii în anii trecuți

Absolvenții clasei a VIII-a vor susține pe 25 iunie proba scrisă la Limba română din cadrul Evaluării Naționale 2024. Elevii vor avea la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor primite la Limba română. Pe foaia de examen, aceștia vor putea folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră.

Important de prezicat este că, la părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc subiectele.

La proba de Limba și Literatura română sunt permise sublinierile pe text cu pix sau stilou de culoare albastră. În cazul în care elevii fac o greșeală și vor să revină asupra răspunsului, trebuie să procedeze conform indicațiilor transmise de Ministerul Educației.

De exemplu, dDacă răspunsul constă în marcarea cu X a unei opțiuni, acesta poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului și marcarea cu X a răspunsului care este, în final, considerat corect.

Ce structură vor avea subiectele la Limba română la Evaluarea Națională

Subiectele la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023 vor fi structurate astfel încât itemii să măsoare gradul de formare/dezvoltare a competențelor prevăzute în programa de examen, precizează Ministerul Educației.

Subiectul I valoarează 70 de puncte și cuprinde itemi obiectivi și semiobiectivi, de tip întrebare structurată, care vizează: A - preponderent, evaluarea competentei de lectura, a competentei interculturale; B - preponderent, evaluarea competentei lingvistice.

Subiectul II valorează 20 de puncte și constă într-un item subiectiv, de tip eseu structurat, prin care se evaluează scrierea despre textul literar (metatext) sau scrierea creativă.

Se vor acorda 10 puncte din oficiu.

Model de subiect și barem la Limba română

Ce subiecte au picat la simularea Evaluării Naționale 2024

La primul subiect, elevii au primit două texte la prima vedere. Primul text este din romanul „În umbra ei”, de Simona Antonescu, iar al doilea este din articolul profesorului Liviu Papadima, „Pisica mea în sala de lectură”, publicat în Dilema veche, în 2017.

Primele patru cerințe au fost de tip grilă. La partea B a subiectului I, cerințele 1-8 se referă la gramatică și vocabular. La Subiectul II, elevii au avut de făcut un rezumat de 100-150 de cuvinte al textului de Simona Antonescu.

Subiecte Evaluarea Națională 2023 la Limba română

La Subiectul I, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui fragment de text din opera ”Limir Împărat” a lui Ioan Slavici și a unui fragment din textul ”Deșertul pentru totdeauna”, de Octavian Paler.

La subiectul al II-lea, elevii au primit cerința să scrie o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să caracterize personajul Lia din fragmentul de text primit la Subiectul I.

Subiecte Evaluarea Națională 2022 la Limba română

Elevii au primit, la primul subiect, două fragmente de text (din "Toate pânzele sus!" de Radu Tudoran și din "Frânturi din viaţa lui Delavrancea" de Cella Delavrancea), pe baza cărora au avut de rezolvat mai multe cerințe.

La subiectul al doilea, elevilor li s-a cerut să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanță, într-un text narativ de maximum 150 de cuvinte. În text, li s-a cerut să includă o secvență descriptivă de maximum 30 de cuvinte.

Calendar Evaluare Națională 2024

Calendarul Evaluării Naționale 2024 a fost stabilit de Ministerul Educației. Examenele vor avea loc în perioada 25-28 iunie, iar primele rezultate se vor afișa pe 3 iulie.

  • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE