Cel puțin cinci persoane au fost spitalizate în Franța săptămâna trecută cu suspiciune de botulism după ce au consumat pesto preparat local.
Botulismul este o boală neurologică rară, dar gravă, cauzată de o bacterie numită Clostridium botulinum. Bacteria se dezvoltă în condiții anaerobe, adică atunci când nu există oxigen.
Cum acționează botulismul
Atunci când se înmulțește, bacteria produce o toxină puternică care atacă sistemul nervos (nervii, creierul și măduva spinării), dar și mușchii.
Botulismul duce la deces în 5-10 % din cazuri, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Regatul Unit (NHS). Simptomele variază de la probleme precum vederea încețoșată la dificultăți de înghițire, greață și vărsături.
Sunt posibile diferite tipuri de contaminare. Bebelușii sub șase luni până la 12 luni pot face botulism deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat și, prin urmare, nu poate împiedica bacteria să producă toxinele dăunătoare.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), „alimentele conservate, conservate sau fermentate în casă sunt o sursă comună de botulism alimentar”.
Cum se poate evita botulismul alimentar?
Botulismul poate fi prevenit prin bune practici de preparare a alimentelor, cum ar fi refrigerarea promptă a resturilor, spălarea alimentelor și gătirea corectă a acestora, deoarece toxinele sunt distruse prin fierbere îndelungată.
Conservele umflate sau bombate sau alimentele care miros suspect atunci când sunt deschise trebuie aruncate.
La deschiderea borcanelor de sticlă, ar trebui să se audă un pocnet cauzat de admisia de aer și, în caz contrar, produsul ar trebui aruncat, a declarat Agenția Națională pentru Securitate Sanitară și Alimentară din Franța.