Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Era proiectat să fie imposibil de scufundat”. O lungă listă de erori umane a dus la naufragiul iahtului în Sicilia

Apar noi detalii în cazul iahtului de lux care s-a scufundat pe coasta Siciliei. Ambarcațiunea a fost special proiectată ca să fie imposibil de scufundat, a declarat producătorul iahtului. Deocamdată cauza tragediei rămâne un mister. Paza de coastă continuă căutarea unei persoane care este încă dispărută. Până acum, au fost găsite și identificate cinci corpuri, inclusiv milionarul britanic Mike Lynch.

Până la stabilirea exactă a cursului evenimentelor, directorul firmei care a construit iahtul spune că vina aparține celor ce navigau cu el. Misterul este cu atât mai mare cu cât bărci mai mici, aflate în apropiere, au scăpat fără avarii, în urma furtunii.

Giovanni Costantino, fondatorul și CEO-ul companiei The Sea Group: Nava era proiectată să fie imposibil de scufundat. Și a fost imposibil de scufundat nu numai pentru că a fost proiectată în acest fel, ci și pentru că este o navă cu vele. Navele cu vele sunt cele mai sigure dintre toate.”

Constantino a exclus orice erori de proiectare sau de construcție, pe care le-a numit „improbabile” după 16 ani în care iahtul a navigat fără probleme, inclusiv în condiții meteorologice mai severe decât cele care au fost luni.

O lungă listă de erori umane

Acțiunile pasagerilor dezvăluie o listă lungă de erori umane, potrivit directorului companiei și a altor experți. Ținând cont de avertizarea de furtună, iahtul nu ar fi trebuit să fie la ancoră și pasagerii nu ar fi trebuit să fie în cabine. În plus, una dintre trapele din spatele navei era deschisă, ceea ce ar fi permis intrarea apei și scufundarea rapidă a iahtului.

Giovanni Costantino, fondatorul și CEO-ul companiei The Sea Group: „S-au lăsat atinși de furtună într-un mod inexplicabil. Unii pasageri erau pe punte și nu trebuiau să fie acolo. Alții erau jos în cabine.”

Richard Bucknall, profesor de sisteme marine la University College London: „Oricine era de gardă ar fi avut probabil instrucțiunea de a-l trezi pe căpitan. Iar dacă el (căpitanul n.r.) era de gardă, trebuie să fi existat o procedură cu privire la ce să facă în condiții meteorologice severe. Asta ar fi presupus închiderea tuturor trapele și ușilor pentru a se asigura că apa nu poate pătrunde. Dar este clar că a intrat cumva.”

Cinci cadavre recuperate

La bordul iahtului de lux se aflau 22 de persoane, însă doar 15 au putut fi salvate. Șase persoane au fost date dispărute după scufundarea iahtului. Este vorba despre milionarul Mike Lynch, supranumit ”Bill Gates al Marii Britanii”, fiica sa de 18 ani, Jonathan Bloomer, președintele Morgan Stanley International, avocatul Chris Morvillo din cadrul firmei de avocatură ”Clifford Chance” și cele două soții ale acestora.

Până în acest moment, au fost găsite cinci cadavre. Totodată a fost stabilită identitatea a doi dintre pasageri: magnatul britanic Mike Lynch și fiica sa Hannah, în vârstă de 18 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE