Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce e îngreunată misiunea de căutare a persoanelor dispărute după scufundarea iahtului în largul Siciliei

Operațiunea de căutare a celor șase persoane date dispărute după ce un iaht s-a scufundat în largul coastei Siciliei luni dimineață continuă a treia zi consecutiv. Echipele de salvare vor încerca să intre vas, după ce au fost împiedicate de resturi de obiecte care le blochează accesul. De asemenea, scafandrii au adus la fața locului dispozitive pe care le pot controla de la distanță în așa fel încât să poată face căutări în mare mai mult timp, relatează BBC.

Printre cei dispăruți se numără miliardarul britanic din domeniul IT, Mike Lynch, și fiica sa Hannah, în vârstă de 18 ani. Celelalte patru persoane căutate de echipele de salvatori sunt președintele Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer, soția sa Judy Bloomer, avocatul Chris Morvillo și soția sa, Neda Morvillo.

Patru dintre persoanele dispărute au cetățenie britanică, iar celelalte două americană.

Ce împiedică misiunea de căutare

Matthew Schanck, un reprezentant al Consiliului de căutare și salvare pe mare, a afirmat că mărturiile supraviețuitorilor, martorilor, precum și examinarea navei scufundate îi vor ajuta pe anchetatori să stabilească cum s-a produs incidentul.

Potrivit BBC, epava se află la 50 de metri adâncime și este răsturnată pe fundul mării. Numeroase obiecte blochează accesul în cabine, ceea ce înseamnă că salvatorii nu pot accesa decât o mică parte a vasului.

De asemenea, scafandrii se pot scufunda între opt și zece minute pentru a căuta epava. Ei nu pot vedea în interiorul iahtului, deoarece ferestrele sunt realizate din sticlă groasă de trei centimetri, fapt ce le împiedică accesul.

Scafandrii special antrenați pentru a acționa în spații mici au trebuit să fie aduși cu avionul din Roma și Sardinia.

În plus, puntea iahtului - camera în care căpitanul controlează nava - este plină de cabluri electrice.

Patru experți britanici din cadrul Departamentului de investigare a accidentelor navale (MAIB) au ajuns în Porticello, în zona în care s-a scufundat iahtul Bayesian. Ei își propun să efectueze o evaluare preliminară în cazul naufragiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE