Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce s-ar fi scufundat iahtul de lux britanic în largul coastei Siciliei. Fenomenul tot mai întâlnit în Italia

Încălzirea globală ar putea fi unul dintre factorii care au declanşat furtuna extremă în urma căreia un iaht de lux britanic s-a scufundat în largul coastei Siciliei, afirmă climatologul italian Luca Mercalli.

În urma accidentului, un bărbat a murit şi alte şase persoane sunt date dispărute. Printre ei, și antreprenorul britanic din domeniul tehnologiei Mike Lynch. "Bayesian" este un velier de 56 de metri și s-a scufundat după ce a fost surprins brusc de o furtună violentă.

Tromba marină este o tornadă deasupra apei

Mercalli, preşedintele societăţii meteorologice italiene, a declarat că fenomenul produs ar fi putut fi o trombă marină - o tornadă deasupra apei, sau un "downburst", un fenomen mai frecvent care nu implică rotaţia aerului.

"Nu ştim exact ce a fost, deoarece totul s-a întâmplat pe întuneric, în primele ore ale zilei, aşadar nu avem fotografii", a spus acesta.

Rafale puternice de peste 250 km pe oră

Trombele marine din Italia pot atinge viteze de până la 200 de kilometri pe oră, în timp ce "downburst"-urile pot duce la rafale de peste 250 km pe oră.

Ultimele date arată că "downburst"-urile devin din ce în ce mai frecvente în întreaga ţară. Ar putea fi o consecință a încălzirii globale.

După săptămâni de caniculă, furtunile şi precipitaţiile abundente au afectat Italia în ultimele zile.

”Creştere temperaturii creează o sursă imensă de energie care contribuie la aceste furtuni”

"Temperatura suprafaţei mării din jurul Siciliei era de aproximativ 30 de grade Celsius, ceea ce este cu aproape 3 grade mai mult decât în mod normal. Această creştere a temperaturii creează o sursă imensă de energie care contribuie la aceste furtuni," a explicat Mercalli.

"Aşadar, nu putem spune că totul se datorează schimbărilor climatice, dar putem spune că acestea au un efect de amplificare".

Șase persoane care se aflau pe iaht, dispărute

Un iaht de lux ce avea la bord 12 turiști străini și 10 membri ai echipajului s-a scufundat în largul insulei italiene Sicilia din cauza condițiilor de vreme nefavorabilă. O persoană a găsită moartă, alte șase sunt date dispărute, iar 15 au fost salvate, au anunțat autoritățile.

Operațiunea de căutare a celor șase persoane dispărute în urma scufundării velierului Bayesian au fost reluate marți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE