Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Mike Lynch, milionarul britanic dispărut după scufundarea iahtului Bayesian. Supranumit ”Bill Gates al Marii Britanii”

Omul de afaceri și antreprenorul tech Mike Lynch se numără printre persoanele dispărute după scufundarea iahtului de lux Bayesian, în largul capitalei siciliene Palermo, a confirmat BBC. Potrivit aceleiași surse, soția afaceristului britanic, Angela Bacares, se afla și ea pe iaht, însă a reușit să fie salvată.

”Bill Gates, varianta britanică”

În vârstă de 59 de ani, Lynch are afaceri în domeniul IT și este cunoscut pentru înființarea companiei de software Autonomy, în Cambridge, în anul 1996. Autonomy s-a extins rapid și a devenit una din companiile tech de top din Regatul Unit.

Potrivit BBC, succesul companiei sale a făcut ca aceasta să fie vândută gigantului Hewlett-Packard pentru 11 miliarde de dolari (8,6 miliarde de lire sterline) în 2011, o afacere din care Lynch a obținut 500 de milioane de lire sterline (647 de milioane de dolari).

Însă tocmai această afacere i-a adus și probleme, fiind anchetat pentru fraudă în legătură cu vânzarea companiei. Cu toate acestea, Mike Lynch a fost achitat în luna iunie de un juriu din San Francisco, relatează Agerpres.

Această tranzacţie i-a cimentat lui Lynch reputaţia de varianta britanică a lui Bill Gates. La scurt timp însă Hewlett-Packard a anunţat că valoarea companiei Autonomy este mai mică cu 8,8 miliarde de dolari faţă de suma de achiziţie.

În anul 2023, afacerea lui Lynch și a soției sale era evaluată la 852 de milioane de lire sterline de Sunday Times Rich List, potrivit independent.co.uk.

A înființat prima companie cu bani împrumutați

The Guradian scrie că Mike Lynch s-a născut lângă Chelmsford, Essex, dintr-o mamă asistentă medicală și un tată pompier.

A studiat fizică, matematică și biochimie la Cambridge, iar teza sa de doctorat este considerată una dintre cele mai citite lucrări de cercetare din biblioteca universității.

Prima sa companie a înființat-o în anul 1980, după ce a împrumutat 2.000 de lire sterline de la managerul unei trupe.

Mike Lynch este dat dispărut în Sicilia

Pe 19 august, Mike Lynch a fost dat dispărut, alături de alte cinci persoane, după scufundarea unui iaht de lux în largul capitalei siciliene Palermo. Potrivit The Independent, la bordul iahtului se aflau 12 pasageri și 10 membri ai echipajului.

Echipele de salvare au recuperat cadavrul unei persoane, despre care unele surse au indicat că este bucătarului iahtului de lux.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE