Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Cazul iahtului scufundat. James Cutfield, căpitanul bărcii, anchetat pentru omor din culpă și naufragiu

Un iaht de lux, care avea la bord 12 turiști străini și 10 membri ai echipajului, s-a scufundat în largul insulei italiene Sicilia, din cauza condițiilor de vreme nefavorabilă.

Informații pe scurt:

  • La bord se aflau 12 turiști străini și 10 membri ai echipajului, majoritatea de naționalitate britanică, americană și canadiană.
  • 15 persoane au fost salvate și transportate în Porticello; opt dintre acestea au fost duse la spital.
  • Elicoptere și bărci de salvare ale autorităților italiene, inclusiv garda de coastă, carabinierii, pompierii și protecția civilă, au fost mobilizate pentru operațiunile de salvare.
  • Epava iahtului a fost localizată la o adâncime de 50 de metri.
  • Managerii iahtului Bayesian au confirmat că ambarcațiunea s-a scufundat după ce a fost surprinsă de „condiții meteorologice severe”.
  • Antreprenorul britanic Mike Lynch se numără printre persoanele dispărute, potrivit Reuters.
  • Iahtul "Bayesian", construit în 2008 de firma italiană Perini Navi, este unul dintre cele mai impresionante din categoria sa, având al doilea catarg ca mărime din lume și fiind cel mai mare iaht fabricat din aluminiu.
  • Investigatorii au învedere și potențiale acuzații de omor din culpă.
  • Procurorii italieni au deschis o anchetă sub acuzarea de omor din culpă.
  • James Cutfield, căpitanul iahtului The Bayesian, anchetat de autorităţile italiene.
26/08/2024 , 11:45

James Cutfield, căpitanul iahtului The Bayesian, anchetat de autorităţile italiene

Procurorii italieni au deschis o anchetă oficială în ceea ce-l priveşte pe James Cutfield, căpitanul iahtului The Bayesian ce a aparţinut magnatului IT britanic Mike Lynch şi care s-a scufundat în timpul unei furtuni, în apropierea coastelor Siciliei, incident în care şi-au pierdut viaţa şase persoane, printre care şi Mike Lynch şi fiica sa în vârstă de 18 ani, conform informaţiilor publicate luni de presa italiană, transmite Reuters.

Plasarea sub anchetă a căpitanului de origine neozeelandeză nu presupune şi inculparea sa.

James Cutfield, 51 de ani, este anchetat în acest caz de omor din culpă şi naufragiu, conform cotidienelor La Repubblica şi Corriere della Sera.

Chiar dacă iahtul a fost lovit de un eveniment meteorologic neaşteptat, este plauzibil ca infracţiunile de omor din culpă şi provocare a unui naufragiu să fi fost cauzate de neglijenţa căpitanului, conform procurorilor italieni.

Conform legilor maritime, căpitanul este pe deplin responsabil de starea vasului şi a echipajului, precum şi de siguranţa tuturor celor aflaţi la bord.

James Cutfield şi cei opt supravieţuitori ai naufragiului nu au făcut comentarii publice cu privire la dezastru.

"A fost un eveniment brusc şi neaşteptat'', a declarat procurorul din Termini Imerese, Raffaele Cammarano, care coordonează ancheta în cazul naufragiului, în care au mai murit Jonathan Bloomer, preşedintele băncii Morgan Stanley International, soţia sa Anne Elizabeth, avocatul lui Lynch, Chris Morvillo, soţia acestuia din urmă, Nada, şi bucătarul Recaldo Thomas.

Pasagerii nu au avut timp să scape deoarece dormeau în cabinele lor la bordul superiahtului, a mai declarat procurorul. Cincisprezece persoane au fost salvate, printre care soţia lui Lynch, Angela Bacares.

Numele iahtului provine de la teoria bayesiană, baza tezei de doctorat a lui Lynch şi a software-ului care a propulsat compania sa.

Magnatul în vârstă de 59 de ani, supranumit Bill Gates britanic, îşi invitase prietenii şi familiile acestora într-o croazieră pentru a sărbători încheierea cu succes a unei bătălii juridice de 12 ani pentru a-şi reabilita numele legat de vânzarea companiei Autonomy către Hewlett-Packard în 2011, în valoare de 11 miliarde de dolari, un proces de fraudă în Statele Unite, care l-ar fi putut costa ani de închisoare.

25/08/2024 , 10:44

Procurorii italieni au deschis o anchetă sub acuzarea de omor din culpă

Autoritățile din Sicilia au deschis o anchetă sub acuzarea de omor din culpă  în urma naufragiului superyacht-ului Bayesian, care s-a scufundat, potrivit Euronews.

„Am deschis o anchetă împotriva unor persoane necunoscute sub acuzarea de omor din culpă” a declarat procurorul Ambrogio Cartosio.

În ciuda gravității incidentului, procurorul a subliniat că, în acest stadiu, nu au fost identificați suspecți. „Suntem doar în faza inițială a anchetei. În acest moment, nu putem exclude nicio posibilitate de dezvoltare a cazului,” a adăugat el. 

Procurorul Ambrogio Cartosio a declarat că echipa sa va evalua cu atenție fiecare element de răspundere care ar putea fi legat de acest incident. În acest sens, anchetatorii vor analiza acțiunile căpitanului navei, ale echipajului, ale supervizorilor, ale constructorului navei și ale altor părți implicate. 

„Pentru mine, este probabil că au fost comise infracțiuni și că ar putea fi un caz de omor din culpă, dar vom putea stabili asta doar dacă ne dați timp să investigăm,” a explicat procurorul. 

Deși membrii echipajului vor putea părăsi Sicilia, Cartosio nu a exclus posibilitatea ca aceștia să fie re-investigați pe parcursul desfășurării anchetei. Având în vedere complexitatea cazului și impactul major al accidentului, se așteaptă ca ancheta să fie una de lungă durată, cu implicarea mai multor experți în navigație și construcții navale.

23/08/2024 , 14:56

Ultimul cadavru a fost recuperat. Procurorii iau în calcul și acuzația de omor din culpă

Cazul iahtului de lux Bayesian, scufundat în zona Siciliei, se complică, după ce a fost recuperat și ultimul cadavru, după cinci zile de căutări, potrivit Pazei de Coastă italiene. Este vorba despre cel al fiicei miliardarului Mike Lynch, Hannah, în vârstă de 18 ani. În total, sunt șase victime. Iar procurorii italieni au în vedere acum și alte variante, printre care posibilitatea unui omor din culpă sau vătămare corporală, în urma naufragiului.

Căpitanul ambarcațiunii, neozeelandezul James Cutfield, a fost deja audiat, la fel ca și ceilalți 15 supraviețuitori, care s-au salvat sărind în apă, conform The Guardian. Ei se află acum în stațiunea Domina-Zagarella, din Santa Flavia (Palermo). Căpitanul a spus că "nu a observat venirea furtunii" și că "nu s-a întâmplat nimic altceva", conform agenției italiene Ansa. Iar cinci dintre victime au fost găsite în încăperi diferite față de cele indicate de supraviețuitori.

Scafandrii și Paza de Coastă au folosit și niște roboți pentru scufundări, care au realizat și filmări și poze sub apă.

Este greu de înțeles cum iahtul Bayesian, cu o lungime de 56 de metri și dotat cu ultimele tehnologii, inclusiv echipamente radar, s-a scufundat în câteva minute, așa cum arată clipurile video aflate în posesia investigatorilor. Căutările au fost dificile pentru că iahtul era echivalentul unei „clădiri de 18 etaje plină de apă”, după cum a spus Vincenzo Zagarola, un reprezentant al Pazei de Coastă.

Evenimentul a avut loc luni dimineață, la o adâncime de 50 de metri, în largul coastelor Siciliei, când zona a fost lovită de furtuni violente. Șapte persoane au murit, inclusiv antreprenorul britanic în tehnologie Mike Lynch.

Un detaliu scos la iveală de Daily Telegrapf este că Mike Lynch ar fi scos ambarcațiunea la vânzare în luna martie a acestui an, dar s-a răzgândit peste două luni, când a fost achitat în SUA, în procesul penal în care era acuzat de fraudă în legătură cu achiziționarea companiei sale multinaționale de IT Autonomy de către gigantul american HP.

22/08/2024 , 12:54

Cinci cadavre, găsite la bordul navei

Cinci trupuri neînsuflețite au fost găsite pe iahtul care s-a scufundat luni în Sicilia. Patru au fost aduse la mal. Totodată a fost stabilită identitatea a doi dintre pasageri: magnatul britanic Mike Lynch și fiica sa Hannah, în vârstă de 18 ani. Însă operațiunile continuă, pentru că mai trebuie recuperată o victimă a naufragiului și o alta rămâne dispărută.

21/08/2024 , 19:11

Cadavrul omului de afaceri britanic Mike Lynch a fost găsit

Cadavrul omului de afaceri britanic Mike Lynch şi al fiicei sale, Hannah, au fost găsite la bordul iahtului The Bayesian care s-a scufundat luni dimineaţă în largul coastelor Siciliei, transmite miercuri Reuters care citează publicaţia britanică The Daily Telegraph.

Iahtul de 56 de metri lungime, proprietate a soţiei omului de afaceri britanic Mike Lynch, considerat un Bill Gates al Marii Britanii pentru afacerile sale din domeniul IT, avea la bord 22 de persoane şi se afla la ancoră în afara portului Porticello, din apropiere de Palermo, când s-a răsturnat în condiţiile unei furtuni deosebit de puternice.

Echipele de salvare căutau şase persoane dispărute - omul de afaceri britanic Mike Lynch, 59 de ani şi pe fiica sa de 18 ani, Jonathan Bloomer, preşedinte al băncii Morgan Stanley International şi soţia sa, precum şi avocatul Chris Morvillo din cadrul firmei internaţionale de avocatură Clifford Chance, împreună cu soţia sa.

Cinsprezece persoane au reuşit să părăsească iahtul înainte ca acesta să se răstoarne, iar corpul unui persoane care a murit a fost recuperat rapid.

În cursul zilei de miercuri au fost recuperate cel puţin patru cadavre din interiorul ambarcaţiunii aflate la adâncimea de 49 de metri.

21/08/2024 , 16:52

Două cadavre au fost găsite în interiorul iahtului scufundat

Două cadavre au fost găsite în interiorul iahtului scufundat în largul coastei Siciliei, relatează agenția de presă Reuters și presa italiană.

Echipele de salvare nu au dat imediat numele sau sexul celor două persoane, adaugă aceasta.

Totodată, publicația la Repubblica raportează că trupurile au fost văzute în spatele a două saltele.

Scafandrii au încercat să acceseze ambarcațiunea - care se află la o adâncime de aproximativ 50 m (165 ft) - încă de luni dimineață.

20/08/2024 , 12:09

Președintele Morgan Stanley, Jonathan Bloomer, printre dispăruți

Operațiunea de căutare a celor șase persoane dispărute în urma scufundării velierului Bayesian au fost reluate marți.

Echipele de salvare și scafandrii au revenit în zona în care s-a scufundat luni iahtul de lux în urma unei furtuni pentru a căuta persoanele date dispărute. Printre acestea se numără președintele Morgan Stanley, Jonathan Bloomer, și soția sa, precum și miliardarul britanic Mike Lynch, și fiica sa de 18 ani, Hannah, despre care se crede că s-ar afla în ambarcațiunea scufundată la 50 de metri adâncime, potrivit Euronews.com.

19/08/2024 , 17:41

Antreprenorul britanic din domeniul tehnologiei Mike Lynch, confirmat printre persoanele dispărute

Antreprenorul britanic din domeniul tehnologiei, Mike Lynch, este dat dispărut după ce un iaht de lux s-a scufundat în largul coastei Siciliei, conform BBC.

Surse apropiate cazului au confirmat, de asemenea, că soția sa, Angela Bacares, a fost salvată.

Cine este omul de afaceri britanic Mike Lynch

Omul de afaceri britanic Mike Lynch, care este dat dispărut după ce iahtul de lux s-a scufundat în largul coastei Siciliei, și-a făcut averea în industria IT.

Lynch a co-fondat compania de software Autonomy în Cambridge în 1996, care s-a extins rapid, devenind una dintre cele mai importante firme de tehnologie din Marea Britanie.

Succesul companiei sale a dus la vânzarea acesteia către gigantul informatic Hewlett-Packard pentru 11 miliarde de dolari (8,6 miliarde de lire sterline) în 2011 - o afacere care i-a adus lui Lynch 500 de milioane de lire sterline (647 de milioane de dolari).

Însă achiziția s-a dovedit a fi problematică, pe măsură ce au apărut întrebări legate de prețul enorm plătit.

La doar un an după achiziție, HP a redus valoarea Autonomy la 8,8 miliarde de dolari, acuzându-l pe Lynch că a exagerat valoarea companiei.

Au urmat ani de bătălii legale, care au culminat în 2018 cu aducerea de acuzații împotriva lui Lynch de către procurorii americani.

Procurorii l-au acuzat că a umflat valoarea firmei folosind acorduri retrodatate pentru a induce în eroare cu privire la vânzările companiei, că a ascuns afacerea neprofitabilă de revânzare a hardware-ului și că a intimidat sau plătit persoane care și-au exprimat îngrijorarea.

În cele din urmă, Lynch a fost extrădat în SUA în 2022 pentru a fi judecat - un proces care s-a încheiat în iunie cu achitarea sa.

O persoană a murit, iar alte șase sunt date dispărute

Deocamdată, nu există informații despre naționalitatea bărbatului care a murit.

La fața locului a fost mobilizat un elicopter, precum și bărci de salvare ale gărzii de coastă, carabinierilor (jandarmeria italiană), pompierilor și serviciului de protecție civilă pentru găsirea celor persoanelor dispărute.

Salvatorii au localizat epava la o adâncime de 50 de metri. Ambarcațiunea s-a răsturnat luni, în jurul orei 5 dimineața, în largul portului Porticello. Scafandri specializați în intervenții la mare adâncime au intervenit la fața locului pentru a încerca să pătrundă în corpul navei.

Printre cei care nu au fost salvați se numără un membru al echipajului și șase pasageri, a declarat paza de coastă.

Presa italiană scrie că o furtună s-a produs pe timpul nopții în zonă, însă cerul era senin și marea calmă luni dimineața.

Agenția de presă ANSA a declarat că iahtul, construit în 2008 de firma italiană Perini Navi, a fost ancorat în portul Porticello.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE