Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Echipajul misiunii Polaris Dawn a revenit pe Pământ, după prima „plimbare spațială" privată

Misiunea Polaris Dawn în spațiu s-a încheiat cu succes după cinci zile pe orbită. Echipajul format din patru civili a reprezentat prima „plimbare spațială privată" și a revenit pe Pământ. Capsula CCrew Dragon a aterizat în largul coastelor din Florida, din Golful Mexic, la ora locală 03:37.

Misiunea a fost organizată de SpaceX, iar NASA a lăudat-o și a spus că „reprezintă un salt uriaș înainte".

Echipajul misiunii Polaris Dawn a revenit pe Pământ

Nava spațială a rulat și cu 27.000 de kilometri pe oră, ceea ce a presupus rezistența chiar și la temperaturi de 1.900 de grade Celsius.

Misiunea a fost finanțată de miliardarul american Jared Isaacman, care a fost și comandantul misiunii. Alături de el au mai călătorit doi angajați ai SpaceX, Sarah Gillis și Anna Menon, dar și fostul pilot Scott Poteet.

Misiunea a însemnat și părăsirea navei spațiale pentru a face o serie de teste și pentru a evalua mobilitatea noilor costumelor spațiale, dotate cu noi tehnologii. Imaginile au fost transmise în direct de SpaceX și au arătat cum membrii echipajului au ieșit din capsula Dragon, la o distanță de 700 de kilometri de Pământ. Misiunea a atins și 1.400 de kilometri, cea mai mare distanță de Pământ care a fost atinsă vreodată de vreun om.

Recordul precedent fusese stabilit în 1966 de misiunea Gemini 11, care însă nu a fost una privată, ci a fost prganizată de NASA și care a atins 1.373 kilometri.

Peste 40 de teste și experimente au fost făcute de echipaj, printre care și încercarea comunicării laser intersateliți și cu nava Crew Dragon.

Misiunea Polaris Dawn mai are planificate două misiuni, ambele reprezentând o colaborare între SpaceX și miliardarul Isaacman, conform BBC.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE