Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polaris Dawn, cea mai riscantă misiune a SpaceX, pentru prima plimbare spațială privată. Va fi realizată la 700 km deasupra Pământului

Cu o întârziere de două săptămâni, compania SpaceX se pregătește pentru ultima lansare, care va trimite patru persoane în spațiu, într-o încercare de a realiza prima excursie spațială privată. Practic, această misiune se dorește a fi prima care va desfășura o activitate extravehiculară (EVA), adică o plimbare în spațiu.

Potrivit site-ului Polaris Dawn, echipajul va fi dus printr-o centură de radiații și va încerca să atingă cea mai înaltă orbită a Pământului, la aproximativ 700 km deasupra Pământului. Noua misiune are și rolul de testare a unor costume spațiale noi.

Polaris Dawn, cea mai riscantă misiune a SpaceX: plimbarea în spațiu

Polaris Dawn este prima dintre cele trei misiuni achiziționate și conduse de miliardarul Jared Isaacman și a fost lansată marți dimineață, din Florida, cu un echipaj format din patru persoane: Isaacman, colegul său Scott Poteet și doi angajați ai SpaceX: Anna Menon și Sarah Gillis.

„Trebuie să învățăm destul de mult de aici despre sănătatea umană, știință și cercetare. Dacă ajungem într-o zi pe Marte, ne-ar plăcea să ne întoarcem suficient de sănătoși pentru a le povesti oamenilor despre asta”, a spus Isaacman, într-un briefing înainte de plecarea în misiune.

Astronauții vor avea la dispoziție cinci zile pentru a efectua această misiune, dar cea mai mare parte se va concentra pe așa-zisa plimbare în spațiu, conform Euronews.

Potrivit lui Isaacman, echipajul stabilise câteva alte momente de lansare, dar s-a tot amânat pentru a alege ora cea mai bună pentru a minimiza riscul deșeurilor orbitale de micrometeoriți care au fost cauzate de misiunile anterioare.

În prima zi, după ce echipajul ajunge pe orbită, va urma testarea capsulei Dragon, pentru a se asigura că nu există defecțiuni majore înainte de a ajunge la 1.400 km. Tot în prima zi, echipajul va trebui să treacă și de „Anomalia Atlanticului de Sud”, o zonă cu radiații ridicate a câmpului magnetic al Pământului. Cercetările efectuate aici vor încerca să deslușească „efectele zborurilor și radiațiilor spațiale asupra sănătății umane”, potrivit unui comunicat al programului Polaris.

Până în a doua zi, echipajul va lucra la cele 40 de experimente științifice pe care Polaris Dawn vrea să le realizeze, după cum a precizat Gillis. Această activitate include lansarea mai multor sateliți SpaceX care pot comunica între ei în loc să se bazeze pe infrastructura terestră pentru a trimite semnale.

Pentru această plimbare spațială, SpaceX a dezvoltat un costum complet nou, numit EVA, care are camere și afișaje de tip heads-up, care arată astronauților informații despre starea costumelor în afara vehiculului. Costumele au, de asemenea, ceea ce compania numește „management termic îmbunătățit” și o cască ce acționează ca un parasolar.

A treia zi este destinată plimbării spațiale propriu-zise, în care astronauții vor testa din nou sistemele de sprijin și costumele înainte ca trapa să se deschidă și doi dintre cei patru membri ai echipajului vor finaliza plimbarea.

Vehiculul Crew Dragon folosit pentru această plimbare are noi mânere și un sistem de reprimare a azotului care va represuriza nava spațială odată ce astronauții se întorc pe navă.

Isaacman spune că totul va arăta ca și cum astronauții „fac un mic dans” în timpul plimbării lor în spațiu, dar că aceasta va fi de fapt o modalitate de testare a felului în care costumul se comportă atunci când este presurizat cu oxigen, la o altitudine atât de mare. Plimbarea propriu-zisă ar trebui să dureze aproximativ două ore și va fi transmisă în direct de Polaris Dawn.

Ultimele două zile ale misiunii vor continua cu cercetările științifice pe care echipa speră să le finalizeze, a mai spus Gillis.

A face „viața multiplanetară”, unul dintre obiectivele misiunii

Isaacman a spus că unul dintre obiectivele acestei misiuni este acela de a culege date științifice care să contribuie la obiectivul final al SpaceX, acela de a face viața „multiplanetară”.

Încă din 2008, Elon Musk, CEO-ul SpaceX, a spus că „viața multiplanetară” se potrivește la scara etapelor evolutive majore ale lumii, cum ar fi viața care se deplasează de la oceane la uscat.

„Când mergi pe o altă planetă, trebuie să treci peste miliarde de mile de spațiu ostil... și să încerci să creezi ceva ecologic pe o planetă care nu seamănă deloc cu planeta pe care trăim astăzi”, a spus Elon Musk, în luna mai.

Misiunea Polaris Dawn va ajuta la colectarea de date despre costumele care ar putea fi necesare pentru „construirea unei baze pe Lună și a unui oraș pe Marte”, conform unei declarații a celor de la Polaris, tot din luna.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE