Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Jared Isaacman, miliardarul american care face prima „plimbare spațială privată”

Miliardarul american Jared Isaacman care deține o companie în domeniul tehnologiei participă la prima „plimbare spațială privată”, o misiune deosebit de riscantă efectuată până acum de astronauți profesioniști. Născut în New Jersey, antreprenorul a început să ia lecții de pilotaj în anul 2004, iar cinci ani mai târziu a stabilit un record mondial pentru un ocol în jurul Pâmântului, relatează Nbcnewyork.

Jared Isaacman a început să colaboreze cu SpaceX, compania aerospațială deținută de Elon Musk, pentru a testa noile costume spațiale în timpul misiunii private în spațiu. În timpul ieșirii în spațiu, Sarah Gillis, inginer în cadrul SpaceX, a părăsit nava spațială timp de 12 minute, după ce s-a asigurat că Isaacman a revenit în siguranță în capsulă.

Cine este Jared Isaacman

În vârstă de 41 de ani, Jared Isaacman este directorul executiv și fondatorul Shift4, o companiei specializată în procesarea cardurilor de credit. Antreprenorul a refuzat să facă publică suma pe care a investit-o pentru a realiza zborul spațial.

Acesta a fost primul din cele trei zboruri din cadrul programului Polaris, fiind numit Polaris Dawn. Pentru zborul privat inaugural al SpaceX din 2021, el a luat la bord câștigătorii unui concurs și un supraviețuitor în lupta cu cancerul.

Doar 263 de persoane din 12 țări au efectuat o ieșire în spațiu. Alexei Leonov din Uniunea Sovietică a dat startul în 1965, urmat câteva luni mai târziu de Ed White de la NASA.

Isaacman a început să ia lecții de zbor în 2004 și a stabilit cinci ani mai târziu un record mondial pentru un ocol în jurul Pământului.

Jared Isaacman este licențiat în aeronautică și a absolvit studile Universității de Aeronautică Embry-Riddle în 2011. El este tatăl a două fete.

Ce avere are Jared Isaacman

Potrivit Forbes, Jared Isaacman a înființat firma Shift4 în subsolul casei părinților săi din New Jersey în anul 1999, pe când avea 16 ani. Shift4 gestionează plățile pentru o treime dintre restaurantele și hotelurile din America. Isaacman a listat compania pe bursă în iunie 2020 și deține 38% din acțiuni.

În 2011, a înființat Draken International, o firmă în domeniul apărare care deține cea mai mare flotă privată de avioane militare din lume și pregătește piloți ai Forțelor Aeriene. Ulterior, el a vândut o participație majoritară pentru o sumă cu nouă cifre, notează Forbes.

Averea lui Jared Isaacman este estimată la 1,9 miliarde de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE