Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

După lichidarea lui Haniyeh, Israelul "are război pe cinci fronturi". Situația, analizată de specialiști: "Duce la problema existentei statului"

Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării Hamas, a fost lichidat de Israel, cu toate că armata IDF încă nu a recunoscut-o oficial. Această situație, care a dus la creșterea tensiunilor, a fost analizată de specialiști.

Expert: "Vorbim de un atentat la Teheran"

Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Vorbim despre comandantul politic al Hamas, care a părăsit Gaza în urmă cu câțiva ani, trăia în Qatar, dar - plecând de la Frații Musulmani, din Egipt, aripa palestiniană - a construit relația cu Iranul. Era un om de legătură important cu Iranul, a adus enorm sprijin militar și financiar din partea Iranului.

Pentru Israel, care nu recunoaște oficial acest asasinat, este o lovitură importantă și este ceea ce a promis, că toți cei care au fost implicați în atentatele teroriste din 7 octombrie vor plăti, indiferent dacă se aflau sau nu în Gaza. Deci toți liderii Hamas erau vizați. E foarte important, pentru Hamas e important.

De altfel, vedeți că și Autoritatea Palestiniană a reacționat în egală măsură. Pentru Hezbollah, aliatul Hamas este important. S-a întâmplat la Teheran. Gândiți-vă că reacția cu rachetele, care a avut loc în urmă cu câteva luni - bombardamentul care n-a fost reușit - s-a datorat uciderii unui ofițer al Gărzilor Revoluționare, mult mai puțin important, și nu la Teheran. În momentul de față, vorbim despre un atentat la Teheran."

Israelul duce un război pe cinci fronturi

În aceste condiții, este de așteptat o reacție ectrem de puternică a Iranului față de Israel, însă tot conflictul riscă să se amplifice în Orientul Mijlociu. În orice caz, nu mai poate fi vorba, cel puțin pentru moment, despre negocieri de pace între israelieni și Hamas.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Răspunsul va fi unul grav, a promis Iranul, și ne așteptăm la el. Nu va fi o rachetă, va fi o încercare de răspuns mai dur. Riscul de escaladare e imens. Dacă la asta adăugăm și ceea ce se întâmplă cu Hezbollah - și se întâmplă în același timp - faptul că un important lider militar Hezbollah a fost ucis într-o lovitură cu rachetă, tot ieri, în Beirut, creează niște condiții care sunt greu de controlat.

E adevărat că foarte multă lume cere pace, dar în momentiul de față, cred că cei care își doresc război în zona respectivă au câștig de cauză. Israelul riscă, dar Israelul a dat atacurile, deci e conștient de riscurile pe care le are. Riscă pentru că are deja război pe trei fronturi. Unii spun că pe cinci. Mai este și frontul Houthi.

Gândiți-vă că, săptămâna trecută, o dronă Houthi, plecată de la 3.000 de km, a lovit un apartament din Tel Aviv. Deci e Gaza, Cisiordania, Houthi, Liban, plus Iran. Sunt cinci fronturi, cinci inamici și cinci tipuri de atacuri diferite. Că se poate combina Iranul, Hezbollah, eventual cu Hamas, e foarte complicat. Pot exista și alte grupări care să se antreneze în această luptă.

Pe de altă parte, Israelul a răspuns la atacul cu bombă care a omorât 12 copii, druzi, arabi care jucau fotbal în Înălțimile Golan, ceea ce arată că Israelul răspunde nu doar atacurilor care vizează evrei, ci orice locuitor al Israelului. Druzii din Golan nu sunt cetățeni israelieni, spre deosebire de cei din restul Israelului.

În momentul în care Iranul se implică direct, și mai mult decât în lovituri aeriene, conflictul este regional, iar răspunsul va antrena și alte țări arabe în joc, pentru că nu vor accepta ca Iranul să încerce să tragă profit. este un moment foarte complicat. Când au decis aceste asasinate, liderii de la Ierusalim știau exact la ce se vor aștepta, au riscat, nu cred că au avut vreo clipă iluzia că nu vor exista riposte. N-au cum să nu existe riposte, pentru că presiunea fundamentaliștilor din cele două tabere și a militariștilor e foarte importantă."

Problema existenței statului Israel

Haniyeh a fost ucis la mai puțin de o zi după ce Israelul a efectuat o lovitură într-o suburbie a Beirutului, cu scopul de a ucide un comandant Hezbollah. Lovitura ar fi reprezentat represalii pentru un atac din weekend într-un oraș controlat de Israel, care a dus la moartea a 12 copii și adolescenți.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Citeam un articol din New York Times, care mai vorbea de un front simbolic pe care Israelul îl are, lupta pentru statalitate a Israelului. Pentru că Hamasul, Iranul, Hezbollahul militează pentru dispariția statului Israel. Pur și simplu. Deci nu doar pentru un stat palestinian, ci pentru dispariția statului Israel, a cărui legitimitate nu este recunoscută, întoarcerea la situația dinainte de 1948.

Israelul este într-o situație complicată. Pot să înțeleg de ce au forțat nota, făcând oarecum ce a făcut Hamas pe 7 octombrie. Hamas a pus pe agenda internațională problema palestiniană, care dispăruse. Acum Israelul pune problema israeliană pe agenda internațională, prin consecințe.

Amploarea, crima au creat o asemenea emoție încât s-a pus în discuție inclusiv existența Israelului. Studenții care protestează în campusurile universitare împotriva războiului din Gaza cântă cântece care spun că Israelul trebuie să dispară. Unii au un cântec care vorbește de dinainte de 1948, adică de înainte de declararea independenței Israelului.

Foarte mic (n.r.: spațiul de manevră pe care îl mai au SUA). SUA au făcut toate eforturile pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Gândiți-vă că președintele Macron îi cerea ieri, înaintea celor două atentate, noului președinte al Iranului să aibă o atitudine mult mai puțin ofensivă. Acea cerere, în momentul de față, nu mai are nicio valoare.

Noi vorbim de organizații sau state teroriste, cum e Iranul, dar în care există fanatism religios, care are această etică a morții. Aduceți-vă aminte că Ismail, fiind inaeh, când trei din fiii săi și nepoții au fost uciși, a spus că 'îi mulțumesc lui Allah că mi-a transformat familia în martiri'. Este o întreagă logică fanatică a martirului, care duce la o situație greu de prevăzut.

Pe de altă parte, Ismail este unul din cei care încerca să găsească o soluție politică, era unul din negociatori. Deci în momentul de față, nu prea mai există persoane care să invite la poziții raționale.

Liderul Hamas din Gaza, Sinwar, este în continuare viu, au încercat de mai multe ori să-l omoare și se spune că influența lui era mai mare decât a lui Hamiyeh, care a plecat în 2018 din Gaza, dar care era partenerul lui Erdogan și a multor lideri importanți. Este o lovitură puternică pe care o resimt cei din Hamas, dar asta nu înseamnă că Hamas a fost decapitat.

Este o provocare la adresa Iranului, pentru că s-a întâmplat în Teheran, nu în Damasc, așa cum s-a întâmplat data trecută. Deci vor simți nevoia să dea o ripostă mult mai importantă. Aduceți-vă aminte că ceea ce a ripostat Israelul la puternicul atac, dar deloc reușit, al Iranului, a fost o singură lovitură care a lovit o unitate militară țintă și atât.

Dar acum probabil că va fi o lovitură mai importantă a Iranului, cu riscul să intrăm într-o escaladare foarte gravă. Și probabil Hezbollahul va fi tentat în egală măsură să folosească această oportunitate.

Este ceea ce generalii israelieni nu-și doreau, un război activ pe atât de multe fronturi, e foarte complicat. Asta va genera implicarea SUA. Astăzi, secretarul Apărării a anunțat că va sprijini Israelul în oricare din ipoteze și probabil a altor aliați ai Israelului. Gândiți-vă că în Iordania sunt forțe franceze care au contribuit la interceptarea rachetelor iraniene, gândiți-vă la englezi, deci riscul este cât se poate de mare. Diplomații lucrează din plin, dar nu sunt convins că mai este ora diplomației, încearcă să obțină cea mai mică ripostă posibilă care să nu ducă la un război regional."

La începutul zilei de miercuri, Iranul a organizat o reuniune de urgență a Consiliului său Suprem de Securitate Națională la reședința liderului suprem. Televiziunea de stat iraniană a declarat miercuri dimineață că atacul va duce la represalii din partea grupurilor militante susținute de Iran în regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE