Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia și China au condamnat uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh: „E un asasinat politic”

Orientul Mijlociu a intrat într-o criză profundă, cu evoluții imprevizibile. Situația poate degenera rapid într-un conflict extins, care să afecteze întreaga regiune. Rusia și China au condamnat asasinarea liderului Hamas și spun că asemenea acțiuni fac mult mai dificilă restabilirea păcii. Iranul acuză încălcarea integrității sale teritoriale și amenință cu un răspuns, iar Statele Unite ale Americii dau asigurări că vor continua să acționeze în efortul de a găsi o soluție diplomatică la criza din Orientul Mijlociu.

Reacțiile Chinei și Rusiei după uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh

„Este un asasinat politic”, a reacționat Moscova, care s-a poziționat mai degrabă de partea palestinienilor în conflictul din Fâșia Gaza. Totuși, Rusia a îndemnat părțile să se abțină de la acțiuni care ar degenera într-un conflict armat la scară largă.

Andrei Nastasin, purtător de cuvânt adjunct al Ministerului rus de Externe: Este evident că organizatorii acestei crime politice erau conștienți de consecințele periculoase pe care această acțiune le va avea pentru întreaga regiune. Nu există nicio îndoială că asasinarea lui Ismail Haniyeh va avea un impact extrem de negativ asupra contactelor indirecte dintre Hamas și Israel, în cadrul cărora se convenise asupra unor condiții reciproc acceptabile de încetare a focului în Fâșia Gaza.

China a anunțat că urmărește cu îngrijorare evoluțiile din regiune și invită la dialog.

Lin Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerul chinez de Externe: Ne opunem cu fermitate și condamnăm acest act de asasinat. Suntem profund îngrijorați că acest incident poate duce la escaladare și turbulențe în regiune. China a susținut întotdeauna soluționarea disputelor regionale prin negocieri și dialog. Fâșia Gaza ar trebui să ajungă la o încetare a focului comprehensivă și permanentă cât mai curând posibil pentru a evita escaladarea în continuare a conflictelor și confruntărilor.

Și Uniunea Europeană face apel la negocieri și încetarea focului în Fâșia Gaza.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe: Pot să spun doar că trebuie să căutăm căi pentru a detensiona situația și a evita un război, care va avea un impact asupra întregii regiuni și nu numai. Avem nevoie de o încetare a focului în Gaza acum.

Orientul Mijlociu, pacea e tot mai departe. Ce spun analiștii

După asasinarea liderului Hamas, Orientul Mijlociu a ajuns într-un punct crucial, iar riscul atragerii în conflict a unor țări arabe din regiune este destul de ridicat, avertizează analiștii. Ei nu exclud că, în următoarea perioadă, am putea asista la escaladarea atacurilor asupra evreilor din diferite țări.   

Nomi Bar-Yaacov, analist pe probleme de securitate: Ne aflăm într-un moment foarte dificil. Este un moment crucial în acest conflict. Nu cred că am mai fost într-un moment atât de dificil în acest conflict. Iranul are multe arme cu bătaie lungă cunoscute drept proxy, care acționează ca sub-state în multe locuri, în Irak, în Siria, în Liban, în Yemen, în Gaza, desigur, în Cisiordania și în Ierusalimul de Est. Așadar, au oamenii lor care se antrenează, se înarmează, fac planuri peste tot și pot ajunge oriunde în lume.

Situația a devenit mai tensionată și în teritoriile palestiniene controlate de Israel. Mișcările palestiniene din Cisiordania au făcut apel la proteste și marșuri ale furiei. În zonă au început să se închidă magazinele și instituțiile publice. Oamenii acuză Israelul că nu-și dorește un acord de pace.

Wasel Abu Yousef, membru al Comitetului executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei: Acest (n.r. asasinat) nu va ajuta, iar voința poporului palestinian nu va fi înfrântă, pentru că aceste asasinate și acest sânge palestinian prețios vor fi combustibilul pentru continuarea luptei împotriva ocupației pentru libertate și independență. Astăzi, sângele martirului Ismail Haniyeh, alături de cel al marilor martiri ai poporului nostru palestinian, lideri, civili, copii și femei, dar și distrugerile care au loc, nu vor face decât să ne întărească hotărârea de a continua rezistența și lupta poporului nostru palestinian și de a-l putea reprezenta în singurul organism legitim: Organizația pentru Eliberarea Palestinei.

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a calificat asasinarea liderului Hamas drept „un act laș și o escaladare gravă” și a făcut apel ca palestinienii să rămână uniți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE