Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ismail Haniyeh a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai Hamas în ultimele două decenii, conducând din Qatar operațiunile politice ale grupului militant.

Marți, Haniyeh s-a aflat în Iran împreună cu alți membri de rang înalt ai „Axei Rezistenței” iraniene - care include Hamas, Hezbollah și Rebelii Houthis  - pentru a participa la inaugurarea noului președinte ales al Iranului. Aici, Haniyeh a fost ucis într-un atac israelian.

Lider al Hamas în Gaza

Ismail Haniyeh a fost numit lider al Hamas în Gaza în 2006. În acel an, a ocupat pentru scurt timp funcția de prim-ministru al unui guvern palestinian de uniune, care a fost dizolvat după luni de tensiuni care au inclus conflicte armate între diferitele facțiuni palestiniene.

În 2017, a fost numit lider al biroului politic al Hamas. Haniyeh a condus în ultimii ani din Qatar și Turcia gruparea Hamas. El s-a numărat printre cei care au dus negocieri în ultimele săptămâni cu liderii israelieni pentru a pune capăt războiului din Gaza.

Ascensiunea la putere

Haniyeh s-a născut în 1962 în tabăra de refugiați Shati, la nord de orașul Gaza, din părinți palestinieni care, în 1948, fuseseră strămutați din casele din Ashkelon. A studiat la școlile administrate de principala agenție a Națiunilor Unite pentru palestinieni, UNRWA, și a continuat să studieze literatura arabă la Universitatea Islamică din Gaza.

A fost arestat de armata israeliană și a fost închis de mai multe ori între anii 1980 și 1990.

Ascensiunea sa la putere în Gaza a fost sprijinită de mentorul său, liderul spiritual și unul dintre fondatorii Hamas, șeicul Yassin, pentru care a servit ca secretar personal. Cei doi au fost ținta unei tentative de asasinat din partea Israelului, în anul 2003. Un an mai târziu, Yassin a fost ucis de armata israeliană.

„Nu trebuie să plângeți”, a spus atunci Haniyeh unei mulțimi adunate în fața spitalului Shifa din orașul Gaza, așa cum notează publicația New York Times. „Trebuie să fiți fermi și trebuie să fiți pregătiți pentru răzbunare”.

Căutat de Curtea Penală Internațională

În mai, procurorul Curții Penale Internaționale a declarat că va solicita un mandat de arestare pentru Haniyeh. Procurorul l-a acuzat pe acesta și pe alți lideri Hamas de crime de război și crime împotriva umanității după atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

În iunie, Hamas a declarat că sora lui Haniyeh și familia acesteia au fost ucise într-un atac al armatei israeliene asupra casei familiei Haniyeh din Gaza, o afirmație pe care armata nu a confirmat-o. În aprilie, trei fii ai lui Haniyeh au fost uciși de forțele israeliene în cadrul unei alte operațiuni militare în Gaza.

„Nu vom ceda, indiferent de sacrificii”, a declarat Haniyeh la momentul respectiv, menționând că a pierdut deja zeci de membri ai familiei în război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE