Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia amenință Israelul cu intervenția militară. Reacția oficialilor israelieni: ”Erdogan o ia pe urmele lui Saddam Hussein”

Recep Erdogan a lansat duminică o amenințare către Israel, sugerând o posibilă intervenție militară și amintind de implicările Turciei anterioare în Nagorno-Karabah și Libia, potrivit agenției dpa.

"Cum am intervenit în Karabah și în Libia, la fel putem interveni și în Israel", a declarat Erdogan în cadrul unui eveniment al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) în Rize, la Marea Neagră.

29/07/2024 , 18:30

Reacția ministrului de Externe al Israelului după amenințările lui Ergodan

Ministrul israelian de Externe a lansat un avertisment la adresa lui Recep Tayyip Erdogan, după ce președintele turc a ameninţat cu o intervenţie militară împotriva Israelului.

”Erdogan o ia pe urmele lui Saddam Hussein şi ameninţă cu un atac asupra Israelului. Ar trebui să-şi aducă aminte ce s-a întâmplat acolo şi cum s-a sfârşit”, a scris Israel Katz, ministrul israelian de Externe, pe platforma X (fosta Twitter).

În 2003, trupele SUA au invadat Irakul, iar operaţiunea militară s-a încheiat cu răsturnarea de la puterea a dictatorului irakian Saddam Hussein. Acesta a fost executat trei ani mai târziu pentru masacre împotriva kurzilor şi şiiţilor.

Erdogan a menționat conflictul din Nagorno-Karabah, unde Turcia a susținut Azerbaidjanul cu drone și sprijin militar. De asemenea, Ankara oferă echipament și personal militar guvernului recunoscut internațional din Libia.

În discursul său, Erdogan a evidențiat progresul realizat în industria de apărare a Turciei. "Nu există nimic ce nu putem face. Trebuie doar să fim puternici", a afirmat el.

De la izbucnirea războiului din Gaza în octombrie, relațiile dintre Israel și Turcia au suferit deteriorări semnificative.

Erdogan a descris gruparea islamistă palestiniană Hamas drept o "organizaţie de eliberare" şi l-a comparat pe premierul Israelului Benjamin Netanyahu cu Adolf Hitler, notează dpa.

La mijlocul lunii iulie, Erdogan a afirmat că nu va aproba nicio cooperare între NATO şi Israel atât timp cât continuă războiul din Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE