Israelienii au lansat un atac asupra Iranului, imediat după miezul nopții, după cum precizează un înalt oficial american, citat de ABC News. Prin intermediul televiziunii de stat, iranienii au raportat "explozii puternice" în provincia Isfahan, aflată în centrul țării, dar nu s-a precizat natura acestora.
SUMAR
- Explozii au fost raportate vineri în apropierea unor importante baze aeriene din Isfahan, în centrul Iranului.
- Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că nu există pagube la siturile nucleare iraniene.
- Iranul este în stare de alertă maximă de câteva zile după loviturile asupra Israelului.
- Teheranul a lansat 300 de rachete și drone împotriva Israelului, după ce un presupus atac aerian israelian a lovit consulatul său din Siria la începutul acestei luni.
- Liderii mondiali fac apel la calm după ce rachete și drone israeliene ar fi lovit Iranul.
Ministrul iranian de externe ironizează loviturile israeliene
Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, minimiză atacul israelian și spune că dronele au fost folosite "ca niște jucării pentru copii". El susține că dronele au decolat din Iran și au zburat doar câteva sute de metri înainte de a fi doborâte.
Însă experții spun că atacul modest al Israelului pare menit să evite orice escaladare și, deocamdată, pare să fi atenuat temerile unui război direct.
Iranul a declarat că implicarea israeliană în atacul de vineri urmează să fie stabilită, potrivit Sky.
Prezentator de televiziune din Iran: "Nu se întâmplă nimic ieșit din comun" în Isfahan
Prezentatorul de televiziune iranian Gisoo Misha Ahmadi a declarat pentru postul iranian Press TV că totul pare normal în Isfahan.
"Doar o vineri normală, un weekend, iar oamenii se bucură de weekend", a spus ea, în timp ce pe fundal rulau videoclipuri cu străzi pline de mașini ambulante.
Iranul este în alertă maximă pe fondul amenințărilor, a spus ea, dar, în ciuda acestui fapt, "nu se întâmplă nimic ieșit din comun", relatează euronews.com.
AIEA: Nu există pagube la siturile nucleare iraniene
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că nu există pagube la siturile nucleare iraniene.
Într-o postare pe X, agenția face apel la toate părțile să dea dovadă de "extremă reținere" și "reiterează faptul că instalațiile nucleare nu ar trebui să fie niciodată o țintă în conflictele militare".
Agenția ONU a declarat că va continua să monitorizeze foarte atent situația.
Mesajul vine în contextul în care au fost raportate explozii în Isfahan, o zonă din centrul Iranului asociată cu programul nuclear al țării.
IAEA can confirm that there is no damage to #Iran’s nuclear sites. DG @rafaelmgrossi continues to call for extreme restraint from everybody and reiterates that nuclear facilities should never be a target in military conflicts. IAEA is monitoring the situation very closely. pic.twitter.com/4F7pAlNjWM
— IAEA - International Atomic Energy Agency ⚛️ (@iaeaorg) April 19, 2024
Populația iranienă, îngrijorată de escaladarea tensiunilor cu Israelul
O parte semnificativă a populației iraniene este îngrijorată de consecințele economice, de o mai mare represiune internă și de escaladarea tensiunilor cu Israelul, care ar putea antrena țara într-un război, relatează euronews.com.
Escaladarea inflației și penuria de bunuri esențiale, care s-ar putea agrava pe fondul unui nou val de sancțiuni internaționale, au devenit o preocupare principală pentru iranieni în ultimii ani.
Moneda iraniană în raport cu dolarul, euro și lira sterlină a atins un minim record în urma atacurilor iraniene din acest weekend, prețul unui dolar american ajungând la peste 70.000 de riali iranieni timp de o oră duminică, deși ulterior a scăzut.
Iranienii se tem că o confruntare militară mai directă cu Israelul va permite Republicii Islamice să înăbușe mai ușor provocările interne sub pretextul de a evita instabilitatea.
Ce înseamnă atacul Israelului în Iran, în Isfahan
Răspunsul Israelului cu lovituri asupra Iranului, în Isfahan, zonă cu facilități nucleare, a fost analizat de specialiști. Multă lume se întreabă însă dacă acest conflict ar putea să se amplifice, numai că o asemenea situație ar degenera foarte repede.
Oana Popescu Zamfir, analist de politică externă: ”Israelul avea nevoie să răspundă, pentru că pur și simplu nu există opțiune în acea regiune în care Israelul are suficient de mulți inamici și este ținta unui război susținut până la urmă, începând din 7 octombrie. Nu avea opțiunea să primească un atac și să-l lase pur și simplu fără niciun fel de ripostă acest lucru, în același timp în care, în mod evident, ca și Iranul data trecută, care s-a grăbit să spună că nu caută niciun fel de escaladare, și Israelul probabil a încercat să lase lucrurile doar aici.”
Citiți analiza despre ce înseamnă atacul Israelului în Iran, în Isfahan.
Un oficial iranian de rang înalt a făcut precizări.
"Iranul nu are niciun plan pentru represalii imediate împotriva Israelului. Sursa străină a incidentului nu a fost confirmată. Nu am primit niciun atac extern, iar discuția înclină mai mult spre infiltrare decât spre atac", a spus un oficial iranian de rang înalt, sub protecția anonimatului, citat de Reuters.
Alertă pentru navele care tranzitează Golful Arabic și Oceanul Indian de Vest
Ambrey, o firmă de securitate britanică, spune că navele comerciale "care tranzitează Golful Arabic și Oceanul Indian de Vest au fost sfătuite să rămână în stare de alertă în cazul în care activitatea dronelor și a altor vehicule aeriene fără echipaj a crescut în regiune."
Armata israeliană spune că au fost alarme false în Galileea
Pentru că iranienii au spus că vor riposta foarte rapid în cazul unui atac israelian, sirenele ar fi sunat în zona Galileei de Nord. La scurt timp însă armata Israelului (IDF) a spus că acele alarme au fost false. Inițial, era de așteptat ca niște drone să pătrundă pe teritoriul Israelului.
Sirenele au sunat lângă granița cu Liban, în Alma, Rehaniya, Dalton, Baram, Avivim, Yir’on și Kerem Ben Zimra.
A fost țintit un radar în Siria
"Au fost lovituri asupra unei poziții radar a armatei siriene", a spus Rayan Maarouf, care conduce site-ul antiguvernamental Suwayda24, un grupul activist sirian.
Oficialii iranieni spun că nu sunt pagube
"Nu au fost provocate daune în atacul de peste noapte", a declarat un comandant superior al armatei iraniene, Siavosh Mihandoust, citat de televiziunea de stat. El a spus că zgomotul auzit peste noapte în Isfahan s-a datorat sistemelor de apărare aeriană care vizau "un obiect suspect".
Australia își sfătuiește cetățenii să părăsească Israelul
Cetățenii israelieni aflați în Israel și pe teritoriile palestiniene sunt sfătuiți să evite călătoriile și să părăsească atât Israelul, cât și zonele plestiniene, din cauza unei "mari amenințări provocate de represaliile militare și atacuri teroriste".
"Există o amenințare ridicată de represalii militare și atacuri teroriste împotriva Israelului și a intereselor israeliene din întreaga regiune. Situația de securitate ar putea să se deterioreze rapid. Îndemnăm australienii din Israel sau din teritoriile palestiniene ocupate să plece dacă sunt în condiții de siguranță", precizează Departamentul de Afaceri Externe, într-o actualizare a avizului de călătorie.
"Atacurile militare pot avea ca rezultat închiderea spațiului aerian, anularea zborurilor și devieri, sau alte întreruperi de călătorie. Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv își poate întrerupe operațiunile în orice moment și în scurt timp, din cauza preocupărilor sporite de securitate”, spun diplomații australieni.
Agenţia oficială iraniană IRNA a anunţat că "nicio pagubă majoră" nu a fost raportată
"În urma activării apărării antiaeriene în anumite regiuni ale ţării, nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă", a relatat agenţia IRNA.
Totodată, sursa menționată precizează că "nu au fost primite informaţii care să indice tiruri ale sistemelor de apărare antirachetă".
Consiliului Suprem de Securitate Naţională a negat informaţiile de presă conform cărora acest organism prezidat de preşedintele Republicii Islamice, Ebrahim Raissi, ar fi organizat vineri o întâlnire de urgenţă în urma acestor explozii, potrivit agenţiei Tasnim.
Iranienii confirmă atacul
Trei oficiali iranieni, citați de New York Times, confirmă că un atac a lovit o bază aeriană militară de lângă Isfahan, fără a spune cine a efectuat lovitura.
Ulterior, un alt oficial iranian a confirmat exploziile și a spus că pare să fie vorba de "atacuri cu drone care au vizat diverse obiective".
Avertisment al ambasadei SUA în Ierusalim
Ambasada SUA la Ierusalim a emis o alertă de securitate pentru angajați și familiile lor, după ce a raportat lovitura israeliană în Iran, potrivit Times of Israel. Alerta vizează restricționarea călătoriilor în zonele Tel Aviv, BeerSheva și Ierusalim, invocând "măsuri de precauție în urma rapoartelor potrivit cărora Israelul a efectuat represalii în Iran".
Mai multe drone mici ar fi fost doborâte
Hossein Dalirian, un purtător de cuvânt al Centrului Național pentru Cibernetică, a declarat, pe platforma de socializare X, că mai multe drone mici 'quadcopter' au fost doborâte: "13 drone au fost doborâte cu succes de sistemul de apărare antiaeriană al țării. Nu există rapoarte despre un atac cu rachete în acest moment”.
Un reporter al televiziunii de stat, din Isfahan, a spus același lucru într-o transmisiune în direct și a precizat că "mai multe drone mici zburau pe cer, deasupra Isfahanului, și au fost distruse", la scurt timp după miezul nopții: "Vedeți Isfahan, care este în deplină pace. Oamenii își trăiesc viața normal. Cred că, în urmă cu câteva ore, la miezul nopții, s-au auzit sunete dinspre cer. Pe baza informațiilor pe care le-am obținut, mai multe drone zburau pe cerul din Isfahan, asupra cărora s-a deschis focul. Până în acest moment, autoritățile de securitate din Isfahan nu ne-au oferit nicio informație".
Știrea inițială:
Atacul vine chiar de ziua ayatollahului suprem al Iranului, Ali Khamenei, care împlinește 84 de ani pe 19 aprilie, iar specialiștii cred că este un posibil răspuns la ploaia de rachete și drone iraniene asupra Israelului, de pe 12 aprilie.
La scurt timp, au fost raportate trei explozii în zona unei baze militare din Ishfahan, din zona central-vestică a țării, iar iranienii au activat apărarea antiaeriană, care, deși este una destul de precară și învechită, a doborât unele drone, după cum se arată în sursa citată, care menționează că "nu sunt atacuri cu rachete în acest moment". Iar televiziunea de stat spune că a fost vorba de trei drone distruse.
Isfahan găzduiește, de asemenea, unități asociate cu programul nuclear al Iranului, inclusiv situl subteran Natanz, de îmbogățire a uraniului, care a mai fost vizat în mod repetat de presupuse atacuri de sabotaj israeliene. Cu toate acestea, televiziunea de stat a spus că toate siturile din zonă sunt "pe deplin sigure".
După activarea apărării antiaeriene, zborurile comerciale au fost suspendate pe mai multe aeroporturi, printre care cele din Teheran, Isfahan și Shiraz, conform companiei iraniene de aeroporturi și navigație aeriană, citată de agenția Mehr.
Apărarea antiaeriană a fost activată și la o bază aeriană importantă din Isfahan, care găzduiește flota Iranului de avioane F-14 Tomcats, fabricate în SUA și achiziționate de Iran înainte de Revoluția Islamică din 1979.
Au fost raportate și atacuri în Siria, conform Al Jazeera. Iar surse din opoziție siriană au raportat că site-uri aparținând miliției iraniene din sudul Siriei au fost atacate în ultimele ore.
Iar în Irak, unde se află o serie de miliții susținute de Iran, locuitorii din Bagdad au spus că au auzit sunete de explozii, dar sursa zgomotului nu a fost clară, potrivit AP.