Directorul executiv al companiei Google și Alphabet a avertizat societatea să se pregătească pentru impactul produs de accelerarea dezvoltării inteligenței artificiale. Într-un interviu acordat postului american CBS, Sundar Pichai a dat de înțeles că oamenii nu sunt pregătiți în acest moment să se confrunte cu răspândirea rapidă a acestei tehnologii și a subliniat este nevoie de legi pentru a reglementa acest domeniu, dând de înțeles că aceste decizii nu pot fi luate ”de o singură companie”.
CEO-ul Google a afirmat că produsele ”tuturor companiilor” vor fi afectate de evoluția rapidă a inteligenței artificiale.
”Am considerat inteligența artificială drept tehnologia dezvoltată de oameni cu un impact mai profund decât descoperirea focului și a electricității (...) Ajunge la esența a ce înseamnă inteligența, umanitatea. Dezvoltăm o tehnologie care cu siguranță la un moment dat va fi mult mai capabilă decât orice lucru pe care l-am văzut până acum”, a afirmat Sundar Pichai, potrivit sursei citate.
Întrebat despre dezavantajele implementării inteligenței artificiale, directorul executiv al Google a avertizat că ”la un moment dat, oamenii vor pierde controlul asupra modului în care se dezvoltă tehnologia”.
În interviul difuzat de CBS duminică seara, jurnalistul Scott Pelley a precizat că a încercat mai multe proiecte al Google ce au la bază inteligența artificială și a mărturisit că a rămas ”fără cuvinte” și a descris drept ”tulburător” faptul că robotul de chat Bard al Google are capacități asemănătoare celor umane.
"Trebuie să ne adaptăm ca societate pentru acest lucru", a afirmat Pichai.
- GPT-5 ar putea fi lansat în acest an. ChatGPT ar putea fi imposibil de distins de o ființă umană
- Cum se poate transforma o conversație cu ChatGPT în cel mai tare job plătit cu un salariu de șase cifre
- Microsoft se pregătește să lanseze Word și Excel cu inteligență artificială. Funcțiile comparabile cu ChatGPT
Dezvoltarea inteligenței artificiale ar putea afecta locuri de muncă ”din domeniul cunoașterii”, inclusiv scriitori, contabili, arhitecți și, în mod ironic, chiar ingineri de software.
"Acest lucru va avea un impact asupra fiecărui produs din fiecare companie. De exemplu, ai putea fi un radiolog, dacă te gândești la cinci-zece ani de acum încolo, vei avea un colaborator AI alături de tine. Vii dimineața, să zicem că ai o sută de lucruri de analizat, acesta (inteligența artificială, n.red) ar putea spune: «acestea sunt cele mai grave cazuri pe care trebuie să le examinezi mai întâi»".
Cât despre consecințele inteligenței artificiale, Pichai a avertizat cu privire la dezinformare deoarece, din punctul său de vedere, amploarea știrilor și imaginilor false va fi ”mult mai mare”, ceea ce ”ar putea provoca daune”.
În luna martie, Google a lansat Bard, un robot de chat cu inteligență artificială, ca produs experimental pentru public. Aceasta a fost răspunsul companiei, după ce în ianuarie, Microsoft a anunțat că va include ehnologia GPT a OpenAI în motorul său de căutare Bing
Temerile legate de consecințele progresului rapid au generat critici în utlimele luni. În martie, Elon Musk, Steve Wozniak și zeci de academicieni au cerut o pauză imediată în antrenarea "experimentelor" legate de modele lingvistice mari, care erau "mai puternice decât GPT-4", LLM-ul emblematic al OpenAI. De atunci, peste 25.000 de persoane au semnat scrisoarea.