GPT-5 ar urma să beneficieze de inteligență artificială generală (AGI) până la sfârșitul anului 2023, a declarat Siqi Chen, un antreprenor și dezvoltator din domeniul IT. Informația a stârnit deja controverse în domeniul AI, relatează Interesting Engineering.
Avansul tehnologiei ce are la bază inteligența artificială ar putea genera efecte profunde.
”Mi s-a transmis că Gpt5 este programat să încheie pregătirile în luna decembrie a acestui an și că OpenAI ar urma să obțină AGI. Acest lucru înseamnă că vom dezbate cu toții aprins dacă implementează cu adevărat AGI. Ceea ce înseamnă că o va face”, a scris Siqi Chen pe Twitter luni.
Prin actualizarea la GPT-5, ar fi imposibil să se facă diferența între răspunsurile generate de inteligența artificială și cele ale oamenilor.
Ce este AGI și cum ar urma să funcționeze
AGI reprezintă capacitatea unei inteligențe artificiale de a învăța și de a înțelege orice sarcină sau concept pe care îl pot înțelege oamenii, în vreme ce AI se referă la un algoritm de învățare care pot îndeplini sarcini specifice. Potrivit sursei citate, AGI este considerat un nivel superior de inteligență artificială care nu se limitează la sarcini sau funcții specifice.
De asemenea, inteligență artificială generală (AGI) ar putea fi folosită pentru a îmbunătăți productivitatea oamenilor, mai ales a celor care în activitatea lor fac acțiuni repetitive.
Pe de altă parte, inteligența artificială ar putea avea efecte neprevăzute și chiar negative în cazul în care i se acordă mai multă autoritate. Astfel, roboți extrem de convingători, asemănători oamenilor, ar putea fi folosiți pe rețelele de socializare, ceea ce ar putea duce indirect la răspândirea dezinformării și a propagandei dăunătoare.
Elon Musk cere sistarea dezvoltării tehnologiei de tip ChatGPT
Posibilitatea implementării AGI a generat temeri cu privire la repercusiunile acordării de putere unei inteligențe artificiale de tip ChatGPT.
Elon Musk și peste 100 de cercetători din domeniul IT au semnat o scrisoare deschisă, prin care au avertizat că dezvoltarea inteligenței artificiale ar putea accelera răspândirea de informații false și de propagandă, motiv pentru care ar fi în interesul umanității să fie sistată această tehnologie.
"Facem apel la toate laboratoarele de inteligență artificială să întrerupă imediat, pentru cel puțin șase luni, antrenarea sistemelor de inteligență artificială mai puternice decât GPT-4. Această pauză ar trebui să fie publică și verificabilă și să includă toți actorii cheie.
În cazul în care o astfel de sistare nu poate fi aplicată rapid, guvernele ar trebui să intervină și să instituie un moratoriu”, au precizat semnatarii scrisorii deschise.