Peste trei sferturi dintre părinții care muncesc în străinătate spun că principala îngrijorare este menținerea legăturii afective cu copiii rămași în țară. Potrivit unui studiu, peste 500.000 de copii români au unul dintre părinți plecați la muncă în afara țării. Experții spun că despărțirea de părinți poate să îi afecteze pe copii atât emoțional, social, cât și la școală.
Delia are 15 ani și este elevă în clasa a IX-a. Acum locuiește doar cu tatăl ei, pentru că mama a plecat la muncă în străinătate.
Delia Ciortan, elevă: „Este plecată de aproape cinci ani, în iarnă se fac cinci ani de când este plecată în Irlanda, în Dublin. Vorbim zilnic, în fiecare zi când are pauza de la muncă și poate… ne vorbim de fiecare dată.”
Cât de des comunică păriții cu copiii lor
Un lucru care nu se întâmplă în toate cazurile.
76% dintre părinți comunică zilnic cu copiii lor, 12% de câteva ori pe săptămână, iar restul de 12% vorbesc doar o dată pe săptămână sau mai rar cu copiii rămași în țară.
Delia își dorește ca în viitor să lucreze într-o organizație care ajută copiii . Deocamdată face voluntariat.
Delia Ciortan, elevă: „În timpul liber îmi place să desenez, nu mereu să gătesc, câteodată mai mult deserturi și merg la un voluntariat care îmi place foarte tare în care facem activități cu copilași mai mici prin parcuri, ne jucăm.”
Dintre cei peste 530.000 de copii cu părinți care lucrează în alte state, 4 din 10 au mama plecată. Majoritatea mamelor, 58%, se întorc o dată pe an acasă, 14% se întorc de două ori pe an, 21% de trei ori pe an sau mai mult, însă există și un procent de 5% de mame care se întorc o dată la doi ani sau chiar mai rar.
Liliana Bibac, reprezentantă Salvați Copiii: „Copiii se confruntă cu dificultăți emoționale, sociale și educaționale. Copiii, în mod special, lipsa mamei este cel mai des resimțită atât prin prisma legăturii afective, dar și din perspectiva preluării sarcinilor casnice pe care mama le făcea. De foarte multe ori am întâlnit copii care au preluat fetele, în mod special rolul mamei în creșterea fraților și în treburile casnice.”
Principalele provocări pentru părinții plecați peste hotare
Peste 77% dintre părinții plecați la muncă în străinătate spun că principala provocare este păstrarea legăturii emoționale cu copilul din România. Pe locul doi se află integrarea în comunitatea din care fac parte, cu un procent de 25%, iar pe ultimul loc se află comunicarea cu instituțiile statului.
Majoritatea părinților care pleacă la muncă în străinătate susțin că o fac tocmai pentru a le oferi un viitor mai bun copiilor lor.