Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce vin nepalezii să muncească în România: "Acolo, la mine, e greu"

În timp ce milioane de români merg să lucreze în străinătate, tot mai mulți străini găsesc în România un loc care să le ofere stabilitate financiară. Domeniile în care lucrează s-au extins de la firme de curierat, restaurante, șantiere până la unități medicale. La Iași, de exemplu, numărul celor din Nepal care și-au găsit un loc de muncă, a crescut.

De ce vin nepalezii să muncească în România

Kushi are 22 de ani și este cea mai tânără dintre cele nouă fete din Nepal care lucrează la Spitalul pentru Copii "Sfânta Maria" din Iași.

Kushi Tamang, angajată din Nepal: „România este o țară frumoasă. Aici, oamenii sunt binevoitori. Este o oportunitate bună pentru muncă și un salariu bun, mai bun decât în Nepal. Este prima dată, acesta e primul meu loc de muncă."

Ea este singura care lucrează din familia ei. Trimite salariul părinților și celor cinci frați care au rămas în Nepal. Iar situația ei e similară cu cea a multor fete venite de la peste 5.000 de kilometri distanță, pentru un trai mai bun.

Beatrice Călin, manager firmă curățenie: „Sunt nouă fete care lucrează în echipa noastră. Acomodarea a fost provocatoare, din cauza faptului că ele nu vorbesc nici măcar engleză. Li se oferă cazare, mâncare, medicamente, în caz de nevoie și tot ce au nevoie, salariul lunar pe care ele îl trimit acasă în fiecare lună familiilor lor. Fetele spun ca salariul e de 3-4 ori mai mare decât acasă la ei și locurile de muncă sunt aproape inexistente. Și atunci este în creștere cererea asta".

Dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii Sf. Maria, din Iași: „Serviciile de curățenie au fost externalizate pentru curățenia spațiilor comune, care sunt cu un trafic extrem de intens. E prima dată când este externalizat acest serviciu. Principalul este să facă treabă bună și pacienții noștri să fie mulțumiți, noi să fim mulțumiți și să existe curățenie în spital. Ne-am obișnuit. Fac parte din personalul nostru. Sunt oamenii noștri, adoptați, dar ai noștri."

De la firme de livrări, restaurante, la șantiere. Peste tot lucreză muncitorii străini.

Carmen Ciocan, jurnalist Euronews România: „Pentru că este un șantier foarte mare și e nevoie de fortă de muncă, muncitorii din străinătate - în special din Nepal - sunt soluția. Pe acest șantier, în medie, lucrează zilnoc 70 de muncitori, iar 75 la sută dintre ei sunt din Nepal."

Printre ei se numără și Bahadur. Are 32 de ani, dintre care 4 ani i-a petrecut muncind în România.

Bahadur Nepali, muncitor din Nepal: „Vin la treabă pentru familie. Acolo, la mine, e greu. Sunt din Nepal, e greu acolo. Pentru bani. Aici e mai mult. Dar acolo nu ajunge. Dacă acolo ai treabă, banii nu ajung pentru familie. Aici e mult mai greu, dar sunt bani. Este treabă, este tot, este mâncare, este cazare."

Bahadur Pun Rudra, muncitor din Nepal: „Trebuie să câștigăm bani pentru că trebuie să avem grijă de familie. Suntem o familie mare în Nepal. Îmi este dor de familia mea."

În România, lucrează peste 140 de mii de muncitori străini, majoritatea veniți din Asia. În Iași, de exemplu, numărul cetățenilor străini care muncesc a crescut cu 25 la sută în 2023 față de anul 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE