Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PE SCURT: O selecție de cinci articole cu care merită să îți închei ziua

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Românii, cei mai mulți emigranți din UE. Studiu: peste 4,6 milioane de români locuiau anul trecut peste hotare

  • România avea anul trecut cel mai mare procent de emigranți din statele Uniunii Europene, potrivit unui raport realizat de o bancă de la noi din țară.
  • Unul din patru români lucra în străinătate. Iar cu un an înainte, în 2023, românii de peste hotare au trimis în țară aproape 10 miliarde de dolari, adică 2,8% din PIB.
  • Migrația nu este o noutate, dar în cazul țării noastre a crescut de la 4,2 milioane de persoane în 2010, la 4,6 milioane în 2024, față de țări precum Finlanda sau Danemarca unde numărul migraților este mai mic azi decât în 2010.

Află de ce românii sunt cei mai mulți emigranți din UE.

Ursula von der Leyen, pe fondul tensiunilor cu Trump: „Occidentul așa cum îl știam nu mai există”

  • În contextul relațiilor tot mai tensionate cu Statele Unite sub administrația Trump, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Europa este forțată să-și caute noi aliați și parteneri.
  • După valul de tarife impuse de Trump – pe care Bruxelles-ul le consideră „necredibile și nejustificate” – von der Leyen a purtat discuții intense cu lideri din Norvegia, Islanda, Canada, Noua Zeelandă, Singapore și Emiratele Arabe Unite.
  • De asemenea, a vorbit cu premierul chinez Li Qiang, alimentând speculațiile privind o posibilă apropiere între UE și China, după ani de tensiuni.

Citește de ce declarații a făcut Ursula von der Leyen, pe fondul tensiunilor cu Trump.

Primul tren modernizat prin PNRR, în circulație pe ruta București-Constanța și retur

  • Primul tren modernizat de CFR din fonduri PNRR a început să circule de miercuri pe ruta București Nord – Constanța și retur.
  • Călătorii spun că sunt încântați de condiții și speră să prindă același tren și la întoarcere, însă, nu au lipsit întârzierile, fiindcă șinele de tren nu au fost și ele modernizate.
  • Trenul care a făcut azi traseul București-Constanța face parte dintr-un proiect care prevede modernizarea a 55 de locomotive electrice și a 139 vagoane de călători.

Vezi cum arată primul tren modernizat prin PNRR.

OMC: Tarifele lui Trump ar putea provoca o contracție a comerțului mondial în 2025

  • Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-a revizuit, miercuri, în mod dramatic estimările privind evoluția comerțului mondial în 2025, de la o creștere solidă până la o contracție, avertizând că noile tarife americane și efectele secundare ar putea duce la cea mai gravă prăbușire de după pandemie.
  • În prezent, OMC se așteaptă ca schimburile mondiale de bunuri să înregistreze o scădere de 0,2% în acest an, o schimbare radicală față de avansul de 3% prognozat în luna octombrie a anului trecut.
  • Organizația subliniază că noua sa estimare se bazează pe măsurile care erau în vigoare la începutul săptămânii.

Află de ce tarifele lui Trump ar putea provoca o contracție a comerțului mondial în 2025.

Vladimir Putin și emirul Qatarului se întâlnesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina

  • Președintele rus Vladimir Putin și emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, se vor întâlni joi la Moscova pentru a discuta despre un posibil acord de pace pentru încheierea războiului din Ucraina.
  • Kremlinul a declarat că discuțiile lui Putin cu emirul Qatarului la Moscova se vor concentra pe „probleme de actualitate”, cu accent pe comerț, precum și pe o serie de probleme de pe agenda internațională.
  • Președintele american Donald Trump, care își propune să aibă un rol de pacificator, a declarat în repetate rânduri că vrea să pună capăt „băii de sânge” a războiului din Ucraina ce durează de peste trei ani.

Mai multe detalii despre întâlnirea dintre Vladimir Putin și emirul Qatarului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE