Lacurile din Italia au un loc ferm în imaginația noastră colectivă ca fiind întruchiparea luxului: peisaje de vis presărate cu iahturi, vile îmbrăcate în iederă și sate de pescari pitorești, toate încoronate de Alpii înzăpeziți în fundal.
Dar când vine vorba de expunere, majoritatea oamenilor pot numi doar două: Lacul Como, propria enclavă europeană a Hollywood-ului, cu o serie nesfârșită de conace pe malul mării deținute de celebrități, și Lacul Garda, ale cărui plaje întinse și microclimat mediteranean au făcut din el un favorit evident al turiștilor.
Pe măsură ce se apropie vara, Euronews Travel analizează alte câteva lacuri din peninsula italiană care cu siguranță nu vă vor dezamăgi - și care vă pot oferi un răgaz binevenit din calea mulțimii de turiști.
5. Lacul Resia/Reschensee: Satul scufundat în mijlocul Alpilor
În adâncul văilor din nordul Italiei, în regiunea germanofonă Südtirol/Alto-Adige, vizitatorii pot da peste un mic lac înconjurat de păduri alpine, din ale cărui ape turcoaz iese un clopotniță medievală.
Este o pictură suprarealistă care prinde viață, o viziune asemănătoare Atlantidei care pare aproape prea improbabilă pentru a fi reală.
Și totuși, acesta este Lacul Resia (Reschensee în germană), unul dintre cele mai idiosincratice și frumoase locuri din Italia - a cărui istorie, din păcate, este mult mai puțin frumoasă.
Situat la câțiva kilometri de granița cu Austria, Resia - în ciuda aspectului său natural - este un lac artificial care datează din 1950, când locuitorii au fost strămutați cu forța pentru a face loc unui rezervor.
În mijlocul a ceea ce este acum corpul de apă lung de 6 km și lat de 1 km se afla satul Curon, a cărui singură clădire care a supraviețuit este turnul bisericii sale romanice datând din 1357.
În ciuda trecutului său nefericit, farmecul enigmatic al Resiei este de netăgăduit, iar miturile se învârt în jurul lacului și al turnului său. Legenda spune că clopotele bisericii sale pot fi încă auzite în adâncul iernii, când apa este înghețată.
Aura misterioasă a Resiei este atât de mare încât a primit chiar și tratamentul Netflix, fiind fundalul dramei supranaturale „Curon” din 2020, potrivit Euronews Travel.
4. Lacul Iseo: Farmecul pastoral și bisericile din vârful munților
La o aruncătură de băț de orașul Bergamo, situat pe dealuri, Lacul Iseo se află într-un fel de unghi mort - la jumătatea distanței dintre Lacul Como și Lacul Garda și, în consecință, este umbrit de cele două.
Lacul Iseo nu este la fel de instantaneu impresionant ca frații săi menționați mai sus, neavând același cadru măreț și aceleași repere iconice. Dar ceea ce îi lipsește în ceea ce privește grandoarea, compensează prin farmecul său discret și bucolic. După cum atestă autoarea franceză George Sand, „Nu este nimic măreț în aspectul lacului Iseo, [dar] împrejurimile sale sunt la fel de dulci și proaspete ca unul dintre poemele pastorale ale lui Virgiliu.”
Când vă aflați în Iseo, vizitați satul Lovere, cu casele sale în culori pastelate și străzile pietruite. Apoi, luați un feribot și mergeți spre Monte Isola - un munte care iese din mijlocul lacului, în vârful căruia se află o biserică din secolul al XVIII-lea, Sanctuarul Madonei din Ceriola.
Iseo este o escapadă perfectă atunci când aveți nevoie de o pauză de la plăcerile mai amețitoare din Milano sau Veneția, oferind o viziune rurală a vieții pe lac care contrastează cu cele mai turistice și mai aglomerate ale colegilor săi.
3. Lacul Albano: Retragerea de vară a împăraților și papilor
Puține locuri pot pretinde că au binecuvântarea Papei însuși, dar Lacul Albano din centrul Italiei se întâmplă să fie unul dintre ele.
Situat în interiorul unui fost crater vulcanic de la periferia Romei, lacul a fost un refugiu de vară pentru suverani pontifi timp de peste 400 de ani.
Dar statutul său de loc de refugiu al elitei romane datează din antichitate, când împăratul Domițian și-a construit propria vilă în secolul I d.Hr.
Satul principal pitoresc al lacului, Castel Gandolfo, găzduiește Palatul Apostolic Papal, ale cărui grădini renascentiste sunt deschise publicului și se mândresc cu priveliști spectaculoase pe malul lacului.
Pe lângă deliciile sale naturale și arhitecturale, Lacul Albano este un vis pentru gurmanzi. Una dintre specialitățile locale este „porchetta” (burta de porc prăjită), care poate fi consumată într-un sandviș, ca fel principal sau ca parte a unui aperitivo „tagliere” (placă de mezeluri) în restaurantele din orașul Ariccia, situat pe malul lacului.
Lacul Albano se află la 40 de minute de mers cu trenul de la Roma, o călătorie care vă va costa doar 2,10 euro. După cum poate atesta un lung șir de Papi, este o excursie de o zi perfectă departe de Orașul Etern, atunci când haosul său devine un pic prea enervant.
2. Lacul Trasimeno: o escapadă rustică pentru pasionații de pescuit
Ascuns în ținutul de dealuri ondulate și cetăți medievale cunoscut sub numele de Umbria, Lacul Trasimeno intră rareori pe itinerariile turiștilor.
Este rustic și izolat, lipsit de strălucirea lacurilor nordice sau de sigiliul Vaticanului oferit de Albano.
Cu toate acestea, este o bucurie de privit, și nici nu este unul mic: având o suprafață de 128 de kilometri pătrați, este aproape la fel de mare ca și Lacul Como.
În ciuda dimensiunii sale semnificative, Trasimeno se simte confortabil și intim. Este înconjurat de fânețe, ruine de castele și sate mici care au rămas în mare parte neatinse din Evul Mediu - printre exemplele notabile se numără Passignano sul Lago și Castiglione del Lago, fortificat.
Apele sale par adesea tulburi, dar rămân foarte curate, înotabile și adăpostesc nenumărați pești, ceea ce îl face locul perfect pentru a prinde știucă și crap. Și, dat fiind statutul de paradis al gurmanzilor din Umbria, vă puteți bucura de numeroasele sale specialități, de la trufe negre până la capturile zilei de pe lac.
1. Câmpurile Felegrae: Ape vulcanice și ruine antice
Regiunea sudică Campania, unde se află Napoli și stațiuni îndrăgite precum Amalfi, Positano, Capri și Ischia, este mai tipic renumită pentru coasta sa stâncoasă și apa cristalină a mării decât pentru orice altă zonă geografică din interior.
Dar turiștii nu ar trebui să ocolească setul său de lacuri destul de unice, parte a calderei vulcanice cunoscute sub numele de Câmpurile Flegrae, la 20-30 de kilometri vest de Napoli.
Un sit important încă din perioada greacă și romană antică, lacurile din Câmpurile Flegrae se mândresc cu o multitudine de situri arheologice și parcuri naturale. Lacul Avernus, cel mai mare, are ruinele templului lui Apollo, zeul roman cu puterea de a se transforma. Lacul însuși pare să se metamorfozezeze și el: în 2022, a lăsat localnicii și geologii nedumeriți după ce apele sale au devenit roz, un rezultat al algelor sale.