Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trump anunță „ziua eliberării Americii”, prin noile taxe comerciale. Ar fi cea mai mare creștere a taxelor după Al Doilea Război Mondial

Noile suprataxe pe importuri, aplicate de SUA, ar urma să intre în vigoare miercuri, 2 aprilie, moment pe care Donald Trump îl numește „ziua eliberării Americii”. Președintele SUA a impus deja alte taxe pentru aluminiu, oțel și mașini, dar și taxele deja majorate pentru toate mărfurile chinezești.

Așa-zisa zi a eliberării este o sintagmă pe care Trump a mai folosit-o de câteva ori. De exemplu, la un miting electoral de anul trecut, în Nevada, el a spus că ziua alegerilor prezidențiale, 5 noiembrie 2024, va fi „Ziua Eliberării în America”. Ulterior, el a spus același lucru despre ziua în care și-a preluat oficial mandarul, 20 ianuarie 2025.

Trump susține că administrația pe care o conduce va fi „mult mai generoasă și mai bună decât au fost țările cu SUA”.

Trump anunță „ziua eliberării Americii”. Noile taxe comerciale intră în vigoare miercuri, 2 aprilie

Aceste noi tarife se vor concentra pe „zece, până la 15 țări” care au cele mai mari deficite comerciale cu SUA, după cum a spus consilierul economic de la Casa Albă, Kevin Hassett, citat de Fox News.

Liderul de la Washington consideră că aceste taxe sunt menite să protejeze economia SUA de așa-zisă concurență neloială. Mai mulți consilieri ai președintelui au precizat că aceste noi tarife ar putea aduce țării „trilioane de dolari” și ar putea ajuta la „crearea de locuri de muncă în SUA.”

O fișă informativă publicată recent de Casa Albă a menționat că o taxă de 10% asupra importurilor ar putea crea aproape trei milioane de locuri de muncă în SUA.

Doar din taxa pentru toate importurile de mașini, SUA ar urma să încaseze 100 de miliarde de dolari, iar cumulul acestor taxe ar putea aduce 600 de miliarde de dolari, adică aproximativ o cincime din valoarea totală a importurilor de bunuri în SUA, după cum a precizat Kevin Hassett.

Ca pondere a economiei, aceasta ar fi cea mai mare creștere a taxelor de la Al Doilea Război Mondial, potrivit Jessicăi Riedl, de la Manhattan Institute, un think tank conservator.

Numai că toate aceste măsuri brutale, care pot da naștere unui război comercial, ar putea duce la recesiune în SUA, după cum spun unii experți.

Luni, 31 martie, în Asia, indicele de referință Nikkei 225 al Japoniei a fost cu 4% mai mic, de exemplu, iar Hang Seng, din Hong Kong, a scăzut cu 1,6%, în timp ce Kospi, din Coreea de Sud, a fost cu aproximativ 2,5% mai mic.

Piețele de acțiuni din Asia au scăzut deoarece investitorii sunt îngrijorați de impactul taxelor asupra economiei globale.

Detaliile acestor noi taxe de import sunt încă incomplete, dar majoritatea analizelor economice arată că familiile americane de clasă medie ar trebui să resimtă costul tarifelor sub forma prețurilor mai mari și veniturilor mai mici.

Însă având în vedere natura schimbătoar a lui Trump, este posibil ca tarifele să fie de scurtă durată.

„Sigur că sunt deschis, dacă putem face ceva. Vom primi ceva pentru asta", a spus Trump.

El dorește să pună taxe de import, dar mai ales tarife „reciproce” care să „se potrivească” cu tarifele practicate de alte țări și care să țină cont de alte subvenții. De exemplu, Trump a vorbit despre impozitarea Uniunii Europene, Coreei de Sud, Braziliei și Indiei, printre altele.

Trump a susținut că America „a fost furată”, pentru că importă mai multe bunuri decât exportă.

„Acesta este începutul Zilei Eliberării în America. Vom taxa țările pentru că ele fac afaceri în țara noastră și ne iau locurile de muncă, ne iau averea, ne iau o mulțime de lucruri pe care le-au luat de-a lungul anilor. Au scos atât de multe din țara noastră, fie că sunt prieteni, fie dușmani. Și, sincer, prietenul a fost de multe ori mult mai rău decât dușmanul", a spus Trump, citat de AP.

În ceea ce privește creșterea prețurilor mașinilor de import, Trump spune „nu-i pasă”, pentru că asta va însemna că americanii se vor orienta mai mult spre mașinile americane, care vor avea prețuri mai competitive.

Printre produsele importate, Trump spune că va taxa și medicamentele, cuprul sau cheresteaua. El a propus un tarif de 25% pentru orice țară care importă petrol din Venezuela, chiar dacă și Statele Unite o fac. Importurilor din China li se percepe o taxă suplimentară de 20%, din cauza rolului acestei țări în producția de fentanil.

Trump a impus tarife separate pentru mărfurile din Canada și Mexic și a declarat că vrea astfel să oprească traficul de droguri și imigrația ilegală. De asemenea, Trump a impus tarife de 25% pentru oțel și aluminiu, la toate importurile de acest fel.

Aceste măsuri ar urma să fie resimțite negativ de americani

Unii consilieri sugerează că tarifele sunt instrumente de negociere privind comerțul și securitatea la frontiere, iar alții spun că veniturile vor ajuta la reducerea deficitului bugetar federal. Iar secretarul pentru Comerț Howard Lutnick susține că aceste tarife vor forța alte națiuni „să-i arate respect” lui Trump.

Dar majoritatea economiștilor consideră că nu este un aspect pozitiv pentru SUA. Ei spun că tarifele vor fi transmise consumatorilor sub formă de prețuri mai mari pentru mașini, alimente, locuințe și alte bunuri. Cu toate că Trump susține că mai multe companii și-ar deschide fabrici pentru a evita taxele, acest proces ar putea dura peste trei ani.

Economistul Art Laffer estimează că tarifele la mașini, dacă sunt pe deplin implementate, ar putea crește costurile pe vehicul cu 4.711 dolari. Banca de investiții Goldman Sachs estimează că economia va crește în acest trimestru la o rată anuală de doar 0,6%, în scădere față de o rată de 2,4% de la sfârșitul anului trecut.

Primarul Andrew Ginther din Columbus (Ohio) a declarat că tarifele ar putea crește costul mediu al unei case cu 21.000 de dolari, deoarece materialele de construcție ar costa mai mult.

Majoritatea liderilor străini văd tarifele ca fiind distructive pentru economia globală, chiar dacă ei spun că sunt pregătiți să impună propriile contramăsuri.

Premierul canadian Mark Carney a declarat că amenințările lui Trump cu tarifele au pus capăt parteneriatului dintre Canada și Statele Unite. Canadienii au anunțat deja și ei tarife reciproce.

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că aceste taxări „nu sunt coerente” și ar însemna „ruperea lanțurilor valorice, crearea inflației pe termen scurt și distrugerea locurilor de muncă. Nu este bine pentru economia americană, nici pentru economiile europene, canadiane sau mexicane”. Cu toate acestea, Macron a spus că națiunea sa „se va apăra”.

Guvernul chinez a spus că tarifele lui Trump vor dăuna sistemului comercial global și nu vor rezolva provocările economice identificate de Trump.

„Nu există câștigători în războaiele comerciale sau tarifare și nici dezvoltarea și prosperitatea țării nu sunt obținute prin impunerea de tarife”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Guo Jiakun.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE