Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce ucrainenii nu pot folosi incursiunea în Kursk drept monedă de schimb pentru teritorii cu Rusia

Incursiunea militară în Kursk, începută pe 6 august, a împlinit deja o lună, însă perspectivele care rezultă de aici rămân scăzute pentru ucraineni.

Inițial, s-a spus că ar urma ca toată această operație de cucerire de teritorii să poată fi folosită de ucraineni ca monedă de schimb cu Rusia, având în vedere că regimul lui Putin a anexat patru regiuni în septembrie 2022. Numai că acest troc nu ar putea fi pus în aplicare. Explicațiile le-a oferit Hari Bucur Marcu, expert în politici de apărare.

De ce ucrainenii nu pot folosi incursiunea în Kursk drept monedă de schimb cu Rusia

Hari Bucur Marcu, expert în politici de apărare: „Ne așteptăm ca, la un moment dat, planul strategic al SUA, care este să uzeze cât mai mult Rusia, astfel încât să nu mai poată altă dată să provoace o asemenea invazie, să aibă succes, într-un fel sau altul.

Și aici intervine ceea ce a spus domnul Christopher Miller, că o escaladare sau o amplificare a ajutorului pe care Occidentul și mai ales SUA pot să-l acorde Ucrainei pe tărâm militar, ar duce la o uzare și mai rapidă a Rusiei, astfel încât, la un moment dat, Putin să nu aibă încotro decât să zică: 'bine, ne oprim aici, ne retragem pe aliniamente și începem negocierile de pace, să vedem ce facem cu teritoriile pe care le deținem, să vedem ce facem cu teritoriile pe care Ucraina le deține în Rusia, etc'. Deci acesta este cursul acțiunilor de luptă.

Deocamdată nu se justifică (n.r.: teoria teritorii ruse contra teritorii ucrainene) și vă spun și de ce. În conflictul din Orientul Mijlociu, la un moment dat, rezoluția națiunilor unite a menționat o asemenea soluție, în care, din teritoriile pe care le deținea Israel în urma războiului pe care îl declanșaseră statele arabe împotriva Israelului, Israelul ajunsese să ocupe niște teritorii. Și a zis: 'uite, Israelul poate să dea înapoi teritoriul ăsta arabilor, cu condiția ca arabii să nu mai declanșeze un război asupra Israelului'.

Deci lucrurile acestea se întâmplă, există o formulă pentru asta, dar este foarte important de înțeles că, în momentul de față, ceea ce fac ucrainenii în Rusia este o incursiune, nu o ofensivă în care să ocupe niște teritorii pe care să le consolideze din punct de vedere militar, astfel încât să respingă o eventuală contraofensivă a rușilor.

Și domnul Miller a menționat că se aștepta și el ca, la un moment dat, rușii să apară cu niște forțe militare acolo și să-și recucerească teritoriul, ceea ce ar fi putut să facă foarte ușor, pentru că forțele ucrainene nu sunt din acestea grele, care să se fi consolidat la teren, să fi creat câmpuri de mine, de rezistență. Păi nu au.

Ce spuneam eu, că strategia americană acceptată de ucraineni, de a uza forța militară rusească, funcționează. Dacă nu ar fi funcționat, rușii nu ar fi apelat nici la iranieni, pentru drone, nici la nord-coreeni, pentru bombe și rachete. Deci ar fi avut cu ce să lupte, dar ei nu mai au cu ce să lupte. Oameni mai au."

Războiul modern este unul al dronelor, dar dronele nu câștigă războaie

În războaiele moderne, observăm că dronele sunt din ce în ce mai prezente, iar avantajele sunt clare și de necontestat. De exemplu, nu mai e nevoie să faci misiuni de recunoaștere folosind personal, ci drone. Iar atacurile cu drone asupra unor obiective militare sunt destul de ieftine.

Asta a făcut ca atât rușii, cât și ucrainenii să folosească la scară largă mii de drone. Dar chiar și în aceste condiții, dronele nu câștigă războiaiele.

Hari Bucur Marcu, expert în politici de apărare: „Eu am înțeles că ar fi plecat ucrainenii de acolo (n.r.: Pokrovsk), de aia ar fi reușit să facă rușii un atac. Deci ucrainenii apără în momentul de față niște teritorii care deja sunt declarate ca aparținând de Rusia. Se duc lupte în Donbas, în oblasturile Donețk și Lugansk, în interiorul granițelor administrative ale acestor două regiuni. Nu este ca și când s-ar apăra Kievul. Rușii se vor opri oricum când vor atinge frontiera administrativă a oblastului.

Cum arată câmpul de luptă sau teatrul de război, aici sunt schimbările. (...) Deci dronele nu o să câștige niciun război, vă spun eu de pe acum. Nu cu dronele se câștigă războiul. Dronele complică situația pe câmpul de luptă. Nu poți să tragi cu o rachetă antiaeriană care costă un milion de dolari împotriva unei drone care costă câteva mii de dolari. Dacă e să tragi, tragi cu racheta direct în fabrica de drone. Așa se duce războiul. Iar o dronă de 20.000 de dolari o dobori cu un pistol-mitralieră sau cu o mitralieră care lansează 30-40 de cartușe pe minut, lovește drona printr-o rafală și un cartuș din ăla costă 7 lei."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE