Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski a explicat demisia lui Kuleba. Peste zece miniști ucraineni, parte din cea mai mare remaniere de la începutul războiului

Demisia ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a fost aprobată de Rada Supremă (parlamentul ucrainean). În locul său, șefia diplomației de la Kiev va fi preluată de Andrii Sîbiga, actual ministru adjunct de Externe şi fost consilier al şefului statului.

Rada ucraineană a aprobat demisiile a zece miniștri. Kuleba e printre ei

„În general, îl consider unul dintre cei mai buni miniștri ai Afacerilor Externe din istoria Ucrainei. Nu știu de ce a demisionat, dar îi respect decizia. Și-a dovedit eficiența și înaltul profesionalism ca ministru”, a declarat Oleksandr Merezhko, șeful Comisiei pentru Relații Externe din Parlamentul ucrainean, citat de Politico.

Dmitro Kuleba a fost lăudat și de partenerii străini au Ucrainei.

„Kuleba a stabilit un standard foarte înalt nu numai pentru succesorul său, ci și pentru orice ministru de externe din orice țară. A fost o onoare să apăr Ucraina și Europa alături de el și îi doresc mult succes în viitor”, a spus ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis.

Presa de la Kiev scrie că președintele Zelenski a explicat liderilor partidului pe care l-a fondat motivele pentru care a cerut demisia lui Dmitro Kuleba. Conform jurnaliștilor, președintele ar fi declarat că oficialul nu mai are energia necesară pentru a promova furnizarea de arme.

Cea mai mare remaniere de la începutul războiului

Demisia lui Kuleba este parte din cea mai importantă remaniere guvernamentală întreprinsă de Ucraina de la începutul războiului cu Rusia. Peste zece membri ai guvernului îşi părăsesc poziţiile în această remaniere care, potrivit lui Zelenski, încearcă să imprime o energie nouă acţiunii guvernamentale.

Cu o zi înainte, și-au depus demisiile șase persoane din Guvernul Ucrainei: Olga Stefanishyna (viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană), Denys Malyuska (ministrul Justiției), Iryna Vereșciuk (vicepremier), Oleksandr Kamyshin (ministrul Industriilor Strategice), Ruslan Strilets (ministrul Mediului și Ecologiei) și Vasyl Koval (șeful Fondului Proprietății de Stat).

Niciunul dintre aceștia nu și-a explicat public decizia de a demisiona.

David Arakhamia, șeful partidului lui Zelenski, Slujitorul Poporului, a confirmat și el: „Așa cum am promis, se poate aștepta deja o restartare majoră a Guvernului în această săptămână. Peste 50 la sută din personalul Cabinetului de Miniștri se va schimba.”

Volodimir Zelenski a anunțat că „vor fi schimbări și în Biroul Președintelui”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE