Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV Atacurile în Kursk, mișcare strategică a Ucrainei. Fost secretar al Apărării SUA: Sper că e un semnal să înceapă negocierile

Acesta este primul război al dronelor, iar incursiunea ucraineană în Kursk este un posibil semnal pentru începerea negocierilor de pace.

Sunt declarațiile unui veteran al Forțelor Speciale ale Armatei SUA, cu o carieră de peste 35 de ani în domeniul Securității.

Fostul secretar al Apărării SUA, Christopher Miller a comentat într-un interviu pentru Euronews situația de pe front din Ucraina, precum și implicațiile pentru România dacă Turcia va deveni membră a blocului de țări BRICS.

Christopher Miller: ”Este așa bine să mă întorc în România. Am fost aici în noiembrie, a fost prima mea vizită, iar să revin în această perioadă a anului, când se întâmplă atât de multe în lume, și să fiu prezent la emisiunea ta este o mare onoare. Mulțumesc pentru invitație.”

Vitalie Cojocari: ”Vreau să începem această discuție cu războiul din Ucraina, pentru că este cea mai mare amenințare la adresa Europei. Ce părere aveți despre cele mai recente evenimente care au avut loc în Ucraina, mai ales acțiunile Ucrainei din regiunea Kursk? Care este părerea dumneavoastră?”

Miller: Operațiunea Ucrainei, o mișcare genială

Christopher Miller: ”Este o mișcare absolut genială, operațiunea armatei ucrainene. După cum știți, am servit în Armata Statelor Unite mulți ani, ca infanterist, iar apoi în cadrul serviciului „Beretele Verzi”, soldat al Forțelor Speciale. Mereu am crezut că adesea Ucraina are un grad mare de inovație și flexibilitate. Tehnic ce a făcut Ucraina se numește „atac perturbator”, a atacat pe teritoriul Rusiei și a schimbat toată dinamica de pe câmpul de luptă și i-a forțat pe ruși, pe Putin, să răspundă la ceva la care nu se așteptau. Mi s-a părut genial și sper că acest lucru îi va arăta lui Putin că să continue războiul este o cauză pierdutăși că este timpul să începem negocierile pentru a pune capăt acestui război oribil.”

Vitalie Cojocari: ”Credeți că această acțiune ucraineană ne va duce la negociere negocieri? Sau este mai rău din cauza noului front, care este chiar în Rusia? Așa că nu știu dacă rușii se gândesc să negocieze.”

Christopher Miller: ”Nu știu. De aceea este așa important și pentru mine să vin în această regiune, pentru că atunci când ești în Statele Unite, de multe ori, știrile sunt filtrate și nu înțelegi complet ce se întâmplă. De aceea este valoros pentru mine să vin aici și să-i ascult pe români. De asemenea, am fost în Ucraina de trei ori. Ai Este o cu totul altă perspectivă când vii aici din Statele Unite. Așa că nu vreau să fac predicții, pentru că aici este pe terenul vostru și ar însemna să fiu arogant dacă aș face o proiecție sau o predicție. Cred că incursiunea a fost foarte eficientă și i-a arătat lui Putin că planul său, indiferent de ce spun generalii săi, pentru că generalii mereu spun că totul va fi bine – „Aveți încredere în noi֨!” –, generalii ruși”

Vitalie Cojocari: ”Care credeți că este obiectivul acțiunilor ucrainene, adică este un obiectiv militar, politic sau economic? Pentru că aceasta este principala întrebare, după ce ne dăm seama ce s-a întâmplat în Rusia cu acțiunile ucrainene.”

Christopher Miller: ”Nu se cade să vorbesc în numele armatei ucrainene sau al președintelui Zelenski, dar sper că aceasta a fost o mișcare strategică deosebită pentru a da de înțeles că este timpul să se înceapă negocieri în urma cărora, evident, să înghețe războiul, să facă un fel de schimb de terenuri. Așa sper eu. Nu sunt în măsură să mă pronunț definitiv. Armata ucraineană, după cum ați văzut, a fost extrem de eficientă în operațiunile ofensive. Dar când războiul se transformă într-un război de tranșee ca în Primul Război Mondial, așa cum vedem, atunci sincer capătă avantaj doctrina și strategia de tip sovietic de a epuiza, pentru că (Rusia – n.r.) are multe resurse, mulți oameni. Deci, ofensiva din nord clar desincronizează armata lui Putin. De fapt, mă așteptam la un contraatac rusesc considerabil.

După părerea mea, gândindu-mă bine, și nu am acces la nicio informație secretă sau ceva de felul acesta, cred că armata rusească este extrem de solicitată. Ucrainenii au distrus așa mult echipament încât am senzația că armata rusă este aproape epuizată și fără energie, pentru că am crezut că vor contraataca în acea regiune și vor încerca să facă ceva cu adevărat dramatic, iar până acum nu am văzut încă nimic de acest fel.”

Vitalie Cojocari: ”Deci, pentru a înțelege corect, credeți că am putea fi aproape de negocieri, după aceste acțiuni, mai mult ca niciodată?”

Christopher Miller: ”Cu siguranță, această situație pare că i-a atras atenția lui Putin și sperăm că va oferi o șansă de a începe negocieri serioase.”

Vitalie Cojocari: ”Aveți o vastă experiență, ați fost secretarul apărării. Vorbiți despre experiența dumneavoastră, în cadrul Beretelor Verzi, ați fost la război. Ce ați învățat din această experiență, care va fi viitorul acestui război? Îl putem vedea că se întinde pe ani de zile? Sau resursele sunt așa limitate încât am putea vedea sfârșitul războiului cât mai curând posibil?”

Christopher Miller: ”Desigur, sper că acest război se va termina în curând. Este tragic pentru toți cei implicați. Cred că ce am învățat din acțiunile lui Putin este că mi-am adus aminte de președintele Ronald Reagan care a spus „pace prin putere”. Ce văd că s-a întâmplat – și sper că Putin înțelege –, este că NATO și oamenii din lume care iubesc libertatea s-au împotrivit actului său tiranic de a invada o țară suverană. Evident că sunt extrem de îngrijorat că (Putin – n.r.) are atât de multe resurse încât ar putea avea un fel de avans. Iar atunci, desigur, România s-ar afla brusc în prima linie. Deci ceea ce am învățat este că doar împotrivindu-ne tiraniei lui Putin vom reuși să-i oprim acțiunile ofensive. Totul a început în 2014, după cum știți, când Putin a invadat Crimeea, iar lumea a spus: „Să nu mai faci așa ceva din nou!” Sunt foarte îngrijorat, sunt un cvasiistoric și ați citit despre acțiunile discrete care au avut loc înainte de Primul și Al Doilea Război Mondial, pentru că lumea a spus că nu este o mare problemă. Ceea ce cred acum este că trebuie să ne mobilizăm în continuare. Vreau să subliniez ceva foarte important, conducerea româniei a trimis o baterie de rachete Patriot, ieri, Ucrainei, cred că este exemplificator. Toate națiunile trebuie să se mobilizeze și să facă ce le stă în putință, atlfel Putin va continua să înainteze către Occident. De aceea, parteneriatul dintre Statele Unite ale Americii și România este critic pentru că... De fapt, acest lucru mă îngrijorează.”

Vitalie Cojocari: ”Ați menționat sistemul Patriot, este o dezbatere amplă în România, suntem de acord să-l donăm. Dar în cât timp am putea avea încă unul asemănător în România? Și ultima întrebare. Această situație pune România în pericol, pentru că nu avem unul din aceste sisteme Patriot aici?”

Christopher Miller: ”Ai evidențiat o lecție foarte importantă. În America mereu vorbim despre lecțiile învățate. Este vorba despre recunoașterea faptului că industria noastră de apărare produce echipamente militare și materiale de apărare și că, acum, avem sisteme de așa înaltă tehnologie încât durează enorm până se fabrică și se livrează. Cred că voi în România ați așteptat cinci ani să vi se livreze sistemele Patriot. Evident, durează prea mult. Și efectiv sunteți în prima linie, aveți 600 de kilometri de frontieră cu Ucraina, aveți o amenințare existențială la frontiera voastră. În acest moment, problema este că aceste arme de înaltă tehnologie sunt așa puține, iar chiar acum are loc o tranziție în materie de război, trecem de la arme de foarte bună calitate care, sincer, au fost foarte eficiente pentru a înfrânge Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, la arme în cazul cărora contează mai mult cantitatea decât calitatea. Și sutem martorii războiului autonom. Să fim serioși, în România aveți oameni geniali, forță de muncă extraordinară care vrea să lucreze în România, nu să plece în altă parte, precum și această nevoie și, de asemenea, experiența de a fi capabil să produceți armament de apărare de talie mondială. Deci acesta este scopul nostru aici, este să promovăm acest parteneriat, să aducem tehnologia, iar împreună cu forța de muncă și puterea intelectuală, să le combinăm și să-l punem pe Putin în fața unei dileme foarte serioase. Este chiar aici, în România.”

Miller: România este locul perfect pentru extinderea bazei industriale de apărare

Vitalie Cojocari: Ce fel de sisteme de război am putea produce în România și am fi gata să le fabricăm?

Christopher Miller: Ați demonstrat că puteți fabrica avioane cu motor cu reacție de primă clasă. Mi se pare că am auzit un zvon că în Silicon Valley cea mai mare populație care lucrează acolo și est din afara Statelor Unite o reprezintă românii. Nu știu dacă este adevărat sau nu, dar probabil este adevărat. Deci ceea ce cred că este cu adevărat important este recunoașterea faptului că poți, cu producția avansată care există în România, să construiești un număr enorm de sisteme de arme rezistente la uzură, sisteme de arme autonome, drone, care cred că sunt esențiale în acest moment. Poți crea o capacitate imensă cu un număr mare de sisteme interschimabile de arme consumabile. Deci cred că este perfect în concordanță cu ceea ce faceți în România, iar noi vrem să participăm. Pe de altă parte, cred, că este important să recunoaștem că... Nu cred că trebuie să spun eu poporului român despre amenințarea pe care o reprezintă dronele rusești care intră adesea în spațiul aerian, ceea ce este îngrozitor. Importantă este capacitatea de a contracara acele drone prin ceea ce numim sisteme contradrone. România produce radare, camere, deja le fabricați și le integrați, iar esențial în acest sens va fi un sistem de arme ieftin, o rachetă care poate doborî drona. Vedem acum că dacă tragi cu o rachetă Patriot, nu știu cât costă, probabil o rachetă este 1 milion de dolari, împotriva unei drone de fabricație iraniană care costă 25.000 de dolari, suntem pe calea falimentului. Deci cred că România este locul perfect pentru extinderea bazei industriale de apărare și pentru producția de sisteme de arme de înaltă tehnologie care să fie și extraordinar de ieftin de utilizat.

Miller: Trebuie să regândim modul în care ne protejăm pe noi înșine

Vitalie Cojocari: ”Am auzit zilele acestea știrea că Turcia dorește să adere la BRICS, organizație fondată de Rusia și China. În ceea ce privește regiunea Mării Negre, cât de îngrijorați ar trebui să fim de această mișcare a Istanbulului?”

Christopher Miller: ”Cred că securitatea energetică este esențială, cred că eforturile pe care le faceți pentru a crește furnizarea de energie sunt foarte importante, cred că suveranitatea României și a altor țări nu ar trebui să fie determinată de acțiunile Turciei. Știu că există tot felul de acorduri din trecut, dar, în cele din urmă, această decizie aparține României. Și cred că protejarea acestei infrastructuri va fi foarte, foarte importantă. În ceea ce privește Turcia, cred că Erdogan joacă un rol minor în această chestiune. Cred că vorbim despre un alt tip de lider pe care probabil ar trebui să-l abordăm cu toții și să ne asigurăm că înțelege realitatea a ceea ce reprezintă libertatea și democrația. Iar punctul dumneavoastră de vedere referitor la rolul Turciei în regiune, acest rol ar trebui să fie util și nu să creeze o problemă suplimentară. Avem destule preocupări acum cu Putin. Sunt îngrijorat când văd toate investițiile dvs. la Marea Neagră și când mă gândesc că acum, cu câteva decizii proaste ale unor actori nocivi, această infrastructură ar putea fi amenințată. Revenind la chestiunea noastră cu privire la natura schimbătoare a războiului, gândiți-vă doar la drone și alte dispozitive similare. Cred că trebuie să regândim modul în care ne protejăm pe noi înșine și infrastructura noastră. Acesta este unul dintre lucrurile care mă frământă și mă îngrijorează cu adevărat.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE