Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine sunt „Vrăjitoarele” care vânează drone rusești în Ucraina

Li se spune vânătoarele. Unele sunt poreclite vrăjitoarele. Este vorba despre femeile din unitățile mobile ale armatei Ucrainei, care doboară dronele rusești ce terorizează orașele și pun în pericol infrastructura energetică.

Tot mai multe femei se oferă să păzească cerul, în timp ce bărbații se află pe frontul de est.

Femeile din Armata ucraineană care vânează drone rusești

Deși proporția femeilor în armata Ucrainei este una foarte mică, tot mai multe se oferă voluntare, iar misiunea lor se dovedește vitală.

Un exemplu este unitatea botezată „Vrăjitoarele din Bucea”, localitate în care a avut loc cel mai dur masacru comis de armata Rusiei, chiar în primele săptămâni ale invaziei. Unitatea patrulează în fiecare noapte, uneori ore întegi, cu misiunea de a doborî dronele rusești. De cum sună sirenele de raid aerian, femeile se mobilizează.

Angelina: „Acest lucru înseamnă că pot aduce cel puțin o contribuție mică pentru a mă asigura că mama mea doarme liniștită, ca frații și surorile mele pot merge la școală și se pot întâlni liniștiți cu prietenii, iar finii mei pot crește sub un cer relativ pașnic.”

Angelina lucrează într-un spital. Numărul mare al soldaților ucraineni răniți pe front a determinat-o să se alăture unității.

Angelina: „Luptăm și aici, la locul de muncă, iar atunci când doborâm dronele Shahed, luptăm și pentru viață, astfel încât să continuăm să trăim sub un cer liniștit.”

În ultimele luni, cel puțin 70 de femei au fost recrutate în forțele de apărare din Bucea, pentru a se ocupa de operațiunile antidronă, așa cum a declarat comandantul apărării teritoriale a zonei. Acestea provin din toate categoriile sociale, de la mame casnice, până la medici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE