Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce se întâmplă dacă Ucraina primește acceptul de a lovi Rusia cu arme occidentale. Experții vorbesc despre un compromis: "Nu se ajunge la Al Treilea Război Mondial"

Ucraina a cerut încă o dată țărilor UE să ridice toate restricțiile privind atacurile asupra țintelor militare din interiorul Rusiei. Aflat la o reuniune informală a minștrilor UE, Dmitro Kuleba le-a spus partenerilor săi să ia decizii îndrăznețe.

Unii aliați opun rezistență, argumentând că o astfel de mișcare ar putea duce la o escaladare a conflictului. În prezent, Washingtonul permite Armatei ucrainene să lovească doar forțele rusești care îi atacă sau care se pregătesc să-i atace teritoriul.

Pe de altă parte, Kievul susține că are nevoie de acest acord pentru a lovi aerodromuri și alte instalații militare din interiorul Rusiei, deoarece ar fi folosite pentru a ataca infrastructura civilă și militarii ucraineni.

Ucraina cere în continuare permisiunea Occidentului de a lovi Rusia în adâncime

Problema ridicării restricțiilor privind folosirea armamentului occidental se află pe masa Uniunii Europene de luni de zile, după ce a fost pusă de președintele Volodimir Zelenski în luna mai, în timpul vizitei sale la Bruxelles. Cererea a fost acceptată doar de unele state membre, cum ar fi Țările de Jos, Suedia, Danemarca, Finlanda, Polonia și țările baltice.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: "Una dintre problemele restante de pe agenda noastră este permisiunea pentru ca Ucraina să poată lovi obiective militare legitime - subliniez: legitime - în interiorul Rusiei. Și aici vorbim în principal despre aerodromuri care sunt folosite de Rusia pentru a-și lansa atacurile, atât bombardierele strategice, cât și cele tactice, pentru a ataca forțele ucrainene și pentru a ne ataca orașele și infrastructura.

Dacă ni se furnizează o cantitate suficientă de rachete, dacă ni se permite să atacăm, vom reduce semnificativ capacitatea Rusiei de a provoca daune infrastructurii noastre critice și vom îmbunătăți situația forțelor noastre pe teren. Așadar, cei care ar putea încerca să acuze Ucraina că nu are suficient succes ar trebui să-și amintească întotdeauna că succesul Rusiei depinde de un singur lucru, de pregătirea partenerilor de a lua decizii îndrăznețe."

Pentru a negocia cu Rusia, Ucraina are nevoie de diplomație

Experții susțin că acest conflict nu se va termina în favoarea vreuneia dintre țări, ci cu un compromis.

Ion Petrescu, analist militar: "Să nu uităm că Rusia a atacat Ucraina, nu Ucraina a atacat Rusia. Este adevărat că ambele țări au fost cândva state sovietice și că există dispute teritoriale între Kiev și Moscova, dar ceea ce semnala diplomatul Kuleba ține de o realitate a istoriei. Atunci când ataci pe cineva la el acasă, este firesc ca acesta să se apere atacându-ți propria casă.

Este vorba totuși de o superputere nucleară, Federația Rusă, și de o țară care, dacă n-ar beneficia de ajutorul determinant al SUA și al altor țări europene - Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și România - pe frontul de est altfel s-ar derula lucrurile. O să vă dau un singur exemplu. Faptul că, în continuare, din nefericire, la Kiev se folosesc etichetări neinspirate și nediplomatice la adresa președintelui rus nu facilitează calea spre deschiderea dezirabilă a negocierilor de pace.

Dacă vrei pace, te comporți pe măsura adversarului, un adversar imprevizibil. Deci trebuie să-i oferi ambuscade adecvate. Și când vrei să captezi bunăvoința măcar pentru a fi prezent la masa negocierilor, trebuie să ai o conduită rezervată.

Oricum, conflictul militar dintre Rusia și Ucraina nu se va termina în favoarea uneia sau alteia dintre țări, pentru că sunt grupuri mari de state cu interese clar exprimate, fie în favoarea Ucrainei, fie în favoare Rusiei. Și ce se poate obține pentru partea aceea de Europă tocată de război este un compromis care să ducă măcar la încetarea acestei confruntări, la eliberarea prizonierilor și la un nou mod de a trata adversarul.

O relație bilaterală între Kiev și Moscova poate fi restartată, așa cum zicea bine președintele Zelenski, prin dialog. Dar dialogul are succes atunci când se manifestă prudență, echilibru și sunt evitate limbajele colorate. Sigur că ele sunt motivate de atrocitățile trupelor de ocupație rusă pe teritoriul Ucrainei, dar aici e ideea de a ajunge la un compromis."

De ce nu se va ajunge la Al Treilea Război Mondial

Recent, Rusia a declarat că statele occidentale „se joacă cu focul” dacă iau în calcul posibilitatea de a permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete occidentale. De asemenea, rușii au avertizat Statele Unite că cel de-Al Treilea Război Mondial nu va fi limitat la Europa.

Cu toate acestea, așa cum au făcut până acum, rușii blufează, dacă este să ne luăm după realitățile care s-au consumat deja. De exemplu, rușii au avertizat cu armele nucleare dacă cineva le va ataca teritoriul. Ucraina a făcut-o, prin ofensiva din Kursk, dar Rusia nu a utilizat arsenalul nuclear.

Iar înainte de această incursiune militară, președintele Putin și multe alte voci cu greutate din Rusia au lansat amenințări nucleare dacă ucrainenii vor fi ajutați cu echipament militar, sau dacă ei vor primi lansatoare Javelin, sau HIMARS și multe altele. De fiecare dată, s-a dovedit că blufează.

Ion Petrescu, analist militar: "Nu se va ajunge la Al Treilea Război Mondial, pentru că sunt și alte state puternice, precum China, India, care au un rol în dialogul cu liderul de la Moscova și au propriile lor argumente. China este conștientă că exacerbarea conflictlui i-ar putea aduce pe liderii chinezi în fața unui eșec în ceea ce privește reîntoarcerea militară a insulei Taiwan la patria-mamă, China comunistă.

În ceea ce o privește pe India, ea are același veșnic adversar, Pakistan și deocamdată nu are soluții pe măsura provocării din vecinătatea sa. Deci lucrurile sunt mai nuanțate. Dacă sunt mai nuanțate, atunci oficialii de la Kiev trebuie ascultați, pentru că au propriul lor punct de vedere, au fost puternic încercați de viață.

Și să ne uităm la succesul lor, mă refer la ofensiva din Kursk, un succes pe care l-a perceput foarte bine actuala conducere a Ucrainei. Argumentul este că generalul Oleksandr Sîrski, cel care comandă acum forțele armate ucrainene, tocmai a fost avansat la gradul de general. Înainte era general-colonel, singurul din armata ucraineană care mai purta acest grad. Și uite că acum Zelenski, drept mulțumită pentru reușita trupelor ucrainene în oblastul rusesc Kursk, unde continuă să înainteze militarii ucraineni, l-a avansat la gradul de general.

Vom vedea ce conține celebrul plan de pace pe care președintele Zelenski îl va propune Statelor Unite ale Americii, prin discuții directe cu Joe Biden și separat cu Kamala Harris și ulterior separat cu Donald Trump. E clar că graba lui Zelenski pornește de la adevărul că schimbarea de ștafetă nu duce la siguranță pentru planul Ucrainei de a se găsi o soluție cât mai grabnică în acest conflict."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE