Curtea de Apel București ar trebui să dea marți o sentință cu privire la anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, asta după ce cererile de recuzare a judecătoarei din procesul lui Călin Georgescu au fost respinse.
- Peste o mie de oameni au protestat, luni, pe treptele din faţa sediului Curţii de Apel Bucureşti, unde intonează cântece patriotice, la procesul în care Georgescu contestă reluarea alegerilor prezidenţiale.
- Ședința a început cu o amânare după ce fanii lui Călin Georgescu s-au îngrămădit în sală.
- Tot luni, Curtea de Apel Bucureşti a infirmat zvonurile conform cărora dosarul ar fi fost mutat la alt complet de judecată, cauza fiind soluţionată de judecătoarea căreia i-a fost repartizată speţa iniţial, respectiv Cristina Ardeleanu.
- Este vorba de un proces în care Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central şi mai multe instituţii: Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Serviciul Român de Informaţii, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis, şi Elena Lasconi.
- Presiunea pusă pe magistrați este uriașă. Avocata lui Călin Georgescu a cerut schimbarea judecătoarei, iar unul dintre susținători este cercetat penal după ce ar fi amenințat-o pe magistrata care judecă dosarul. Mai mult, avocații au susținut în instanță că documentele declasificate au fost făcute fraudulos.
- Curtea de Apel București a respins în urmă cu puțin timp contestanția făcută de Călin Georgescu. Astfel, rămâne valabilă decizia CCR.
Curtea de Apel: Alegerile prezidențiale rămân anulate
Alegerile prezidențiale rămân anulate. Curtea de Apel București a respins în urmă cu puțin timp contestația făcută de Călin Georgescu. Astfel, rămâne valabilă decizia CCR.
Principalele aspecte ale hotărârii Curții de Apel
Într-o decizie detaliată, Curtea de Apel București a respins multiple excepții și cereri formulate de Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept și alte părți implicate. Printre concluziile instanței se numără:
- Respingerea excepției de nelegalitate: Invocată de contestatori împotriva unor documente desecretizate de Serviciul Român de Informații (SRI) și Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), aceasta a fost respinsă ca inadmisibilă.
- Lipsa capacității de folosință: Instanța a admis că Biroul Electoral Central (BEC) nu mai are capacitate de folosință, respingând astfel cererea depusă împotriva acestei instituții.
- Lipsa calității procesuale pasive: Cererile formulate împotriva unor entități precum Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații și Președintele României au fost respinse, fiind considerate inadmisibile din cauza lipsei calității procesuale pasive.
Instanța a respins cererea principală a contestatarilor, inclusiv cererile de intervenție accesorie formulate de alte organizații, ca fiind neîntemeiate. Hotărârea lasă totuși posibilitatea formulării unui recurs în termen de cinci zile, dar decizia actuală rămâne în vigoare.
Redăm integral soluția pe scurt a Curții de Apel București:
„Respinge excepţia nelegalei constituiri şi compuneri a instanţei, invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca neîntemeiată. Încuviinţează în principiu cererea de intervenţie accesorie în favoarea contestatorilor, formulată de intervenienta Public Attitude. Respinge restul cererilor de intervenţie accesorie, ca inadmisibile. Respinge cererile de intervenţie principală, ca inadmisibile. Încuviinţează părţilor proba cu înscrisurile de la dosar. Respinge restul probelor solicitate de contestatori, ca neconcludente.
Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimatul Serviciul Român de Informaţii în privinţa excepţiei de nelegalitate a documentelor desecretizate Anexă la documentul nr. 791180/04.12.2024 şi Anexă la documentul nr. 791184/04.12.2024. Respinge excepţia de nelegalitate invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă. Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimatul Serviciul Român de Informaţii în privinţa excepţiei de nulitate a documentelor desecretizate Anexă la documentul nr. 791180/04.12.2024 şi Anexă la documentul nr. 791184/04.12.2024. Respinge excepţia de nulitate invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă.
Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimata Direcţia Generală de Protecţie Internă în privinţa excepţiei de nelegalitate a documentului declasificat nr. 2081968/04.12.2024. Respinge excepţia de nelegalitate invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă. Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimata Direcţia Generală de Protecţie Internă în privinţa excepţiei de nulitate a documentului declasificat nr. 2081968/04.12.2024. Respinge excepţia de nulitate invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă.
Respinge excepţia tardivităţii invocării excepţiei lipsei capacităţii de folosinţă a Biroului Electoral Central, invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca neîntemeiată. Admite excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a Biroului Electoral Central, invocată din oficiu şi de reprezentantul Ministerului Public. Respinge cererea ca fiind formulată în contradictoriu cu o persoană care a rămas fără capacitate de folosinţă. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimata Autoritatea Electorală Permanentă, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei de interes invocată de intimata Autoritatea Electorală Permanentă, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, invocată de intimatul Guvernul României, ca neîntemeiată. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Ministerul Apărării Naţionale.
Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Statul Major al Apărării şi Şeful Statului Major. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Serviciul Român de Informaţii. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Preşedintele României.
Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca neîntemeiată. Respinge cererea de intervenţie accesorie în favoarea contestatorilor, formulată de intervenienta Public Attitude, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 5 zile de la pronunţare, ce se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 31.12.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre 139/2024 31.12.2024.”
Dezbaterile în acest caz au avut loc luni, pe durata a peste şase ore, însă instanţa a decis să amâne cu o zi pronunţarea unei decizii, după ce au fost respinse mai multe cereri de recuzare a magistratului de caz.
Astfel, avocaţii lui Georgescu au cerut recuzarea judecătoarei Cristina Ardeleanu, pe motiv că ea nu ar fi imparţială, deoarece este soţia unui procuror care lucrează la Direcţia Naţională Anticorupţie şi că s-ar fi antepronunţat în timpul procesului.
Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central şi mai multe instituţii: Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvernul, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Serviciul Român de Informaţii, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe Elena Lasconi.
Obiectul principal al dosarului se referă la anularea a două hotărâri ale BEC prin care a fost anulat întregul proces electoral şi s-a dispus reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, în baza deciziei Curţii Constituţionale.
"Sper într-o justiţie profesională şi nu într-o justiţie politică", a declarat Călin Georgescu, luni, la ieşirea din sala de judecată.
Dosarul anulării alegerilor prezidențiale. Pronunțarea, astăzi
Curtea de Apel București ar trebui să dea astăzi o sentință cu privire la anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Un complet de la Curtea de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiate cererile avocaţilor lui Călin Georgescu de recuzare a judecătoarei care se ocupă de procesul în care se contestă anularea alegerilor prezidenţiale. În aceste condiţii, judecătoarea Cristina Ardeleanu urmează să se pronunţe marţi pe fondul procesului.
Magistrații au amânat decizia în dosarul anulării alegerilor prezidențiale 2024
Călin Georgescu: „Am asistat siderat la faptul că niciunul dintre pârâți nu a avut niciun fel de dovadă. Niciuna. Zero. Au declinat orice clauză procedurală. Deci, cu alte cuvinte, își declină și prezența lor aici. Cum am precizat și Înalte Curți, acum câteva zile, după cum știți, fostul președinte Klaus Iohannis a declarat singur că nu există nicio dovadă, ci există doar suspiciuni. (...) Așteptăm, cu siguranță, o cauză dreaptă și precisă pentru demnitatea și onoarea poporului român. Mulțumesc din suflet pentru tot ce s-a întâmplat până astăzi, mulțumesc poporului român care este prezent în număr atât de mare, mulțumesc tuturor românilor care participă cu sufletul, chiar dacă nu au fost fizic aici. Sunt adânc mișcat.”
Magistrații Curții de Apel București au decis să amâne pronunțarea până la soluționarea cererii de recuzare. Avocații lui Călin Georgescu sunt cei care vor ca dosarul să fie transferat către un nou complet de judecată, cerând ca una dintre judecătoare să fie schimbată.
Numărul susţinătorilor lui Georgescu la Curtea de Apel a ajuns la peste o mie
Peste o mie de susţinători ai lui Călin Georgescu protestează, luni, pe treptele din faţa sediului Curţii de Apel Bucureşti, în timpul procesului în care se contestă reluarea alegerilor prezidenţiale.
O parte din susţinători au intrat şi în sediul instanţei.
"Înarmaţi" cu steaguri şi vuvuzele, oamenii scandează lozinci împotriva actualei puteri şi intonează cântece patriotice.
De asemenea, la venirea lui Georgescu în instanţă, s-a creat o adevărată busculadă.
La acest moment, procesul este suspendat, după ce avocaţii lui Călin Georgescu au cerut recuzarea judecătoarei care se ocupă de acest caz, Cristina Ardeleanu, pe motiv că ea nu ar fi imparţială, deoarece este soţia unui procuror care lucrează la DNA.
Susținătorii lui Călin Georgescu au încercat să intre în sala unde se judecă acum contestația acestuia privind anularea alegerilor prezidențiale
Călin Georgescu se află și la acest moment în sala de judecată. Discuțiile sunt în desfășurare, iar una dintre temele susținute de avocații lui Călin Georgescu se referă la anumite lămuriri pe care le-au cerut instanței cu privire la motivul pentru care a fost schimbată data acestui termen. Mai exact, inițial, magistrații Curții de Apel București anunțau că vor judeca această speță undeva pe 13 ianuarie 2025, apoi au revenit asupra datei și au anunțat data de 30 decembrie 2024, lucru care se și întâmplă.
Este de precizat că, la început, judecătoarea a amânat ședinta 10 minute deoarece sala era arhiplină. Cei care nu au avut loc, au fost nevoiți să iasă, în ciuda rezistențelor. La vreo cinci minute după, s-au năpustit înăuntru mai mulți admiratori ai lui Călin Georgescu, care așteptau la ușă. Au fost dați afară, iar acum Poliția păzește ușa.
În continuare, sunt sute de oameni care protestează pe treptele din faţa sediului Curţii de Apel Bucureşti.
Anularea alegerilor, tranșată la Curtea de Apel
Procesul prin care Călin Georgescu cere anularea actelor privind oprirea turului II al alegerilor prezidențiale continuă. Următorul termen a fost programat pentru săptămâna viitoare.
Călin Gerogescu a ajuns la Curtea de Apel București cu doar câteva minute înainte de începerea ședinței de judecată. Inițial, nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor. A fost așteptat la intrare de câțiva susținători.
Ședința a durat mai puțin de o oră. Magistrații au decis să amâne verdictul, iar următorul termen a fost stabilit pentru data de 23 decembrie.
La începutul săptămânii, Călin Georgescu a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție anularea a trei decizii ale Biroului Electoral Central, prin care era oprit procesul de votare pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
ICCJ a stabilit că problema trebuie tranșată la Curtea de Apel București. În proces au fost chemate de către Georgescu și mai multe instituții, printre care Ministerul Apărării, Guvernul, Parchetul General, Curtea Constituțională și Serviciul Român de informații.
Printre intimați figurează și actualul președinte al româniei, Klaus Iohannis, dar și președintele USR, Elena Lasconi.
În ultimele zile, Curtea de Apel București a respins alte două cereri similare.