Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Clipul lui Ciolacu și Simonis pe TikTok, în care recunosc voturile mutate, criticat de experți: „Toți se crucesc”

Un moment cu totul șocant al începutului de an a fost clipul video de pe TikTok, în care Marcel Ciolacu și Alfred Simonis recunosc cum PSD a „mutat” voturi către extremiști, în special către George Simion.

A fost o acțiune care a surprins pe toată lumea, din toate păturile sociale. Iar el vine tocmai într-un context extrem de delicat, caracterizat ce mulți drept cel mai dificil de după Revoluție. Acel moment, care a fost publicat pe 3 ianuarie, a fost amplu comentat. Însă gestul rămâne inexplicabil chiar și pentru specialiști.

Clipul lui Ciolacu și Simonis pe TikTok, în care recunosc voturile mutate, criticat de experți

Sorin Ioniță, președinte Expert Forum: „Suntem în cel mai inexplicabil moment politic pe care eu l-am văzut în ultimii 30 de ani în România: TikTok-ul cu Ciolacu și Simonis. A văzut cineva așa ceva vreodată în politica europeană? E ireal, e de neînțeles, un infantilism. Băieții ăștia cam au vârsta mentală de 12 ani.

Nu e de mirare că se bagă în așa ceva, pentru că niște consultanți le-au spus: 'fiți cool, dăm pe TikTok, facem o din asta', deci ne băgăm în aceste narative care există. Glumești că ai băut la bere, că ai văzut un meci, glumești cu din astea.

Noi acum suntem carantinați și se bagă bani în a suprima această chestie de pe presă și a cumpăra articole străine, ca să nu mai discutăm că România n-a dat explicații de ce am anulat alegerile și de ce extremiștii au fost folosiți instrumental de partidele main-stream, ceea ce nu se întâmplă nicăieri în Europa.

Și când ai o asemenea suspiciune, tu te apuci să glumești cu chestia asta? Când toți așteaptă, Macron, Berlinul, Washingtonul, Bruxelels-ul, toți așteaptă explicația. N-ai dat-o. Și tu ieși, din proprie inițiativă, și torpilezi toată chestia asta, o arunci în hăhăială? Toți se crucesc acum.

Deci sunt ceva ce n-a văzut planeta. În Zimbabwe, nu vine dictatorul să discute cu ăla și să spună: 'ai văzut, mă, cum am mutat noi voturi?' Lumea știe că muți voturi cu mâna, dar vii și o spui la TV? Și nu te-a provocat nimeni. Ce-ți veni?"

De ce discuția dintre Ciolacu și Simonis ne poate costa

Sorin Ioniță, președinte Expert Forum: „Să zicem că e glumă, dar mă te că nu e glumă. Este extrem de grav, pentru că trebuiau să se sesizeze niște autorități, mă refer la statul de drept. Știu că o să spună că nu e încadrabilă legal. În situația actuală, ați înnebunit la cap? Păi ne jucăm cu chestiile astea? Glumim în fața țării întregi că mutăm voturi, că noi le dăm ăluia care este extremist? După ce, doi ani, strategia lui Iohannis și a coaliției a fost: 'facem această chestie ca să nu iasă extremiștii, că noi suntem stabilitatea'.

Așa ceva nu a văzut nimeni niciodată. Multe prostii am văzut în România, dar nu am mai văzut așa ceva. N-ai ce să-ți explici. Erau beți? Sunt teferi la cap? În momentul ăsta, într-o țară normală, președintele Iohannis îi cerea demisia lui Ciolacu. Sau e o strategie foarte riscantă, cum au făcut și cu facturile Nordis. Jumătate o recunoști, faci cu ochiul și o muți în persiflare. Există astfel de strategii, dar asta merge pe teme mai mici.

E cea mai mică problemă că un partid pierde pe mâna lui că are o strategie greșită. Problema e ce semnal transmiți. Electoratul este isterizat, se duce către extremiști pentru că urăște partidele main-stream, în principal astea două. Pentru că, sub umbrela lui Iohannis, au făcut o coaliție spunând lucruri și pe urmă le-au dat la întors. Și exact acum spun: da, mă, v-am mințit, noi chiar vă mințim. Cum vrei să mergem la alegeri așa?”

În clipul video postat pe TikTok, președintele Consiliului Județean Timiș, social democratul Alfred Simonis, îi spune șefului de partid că membri PSD au direcționat voturi către George Simion, în turul 1 al alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Dialogul a fost postat pe contul lui Marcel Ciolacu de Tiktok. Cei doi au dat curs unui trend de pe rețeaua de socializare intitulat „ascultăm și nu judecăm” și care presupune ca participanții la dialog să se confeseze reciproc.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Alegătorii înțeleg lucruri diferite, în funcție de poziție pe care o au față de eșicherul politic. Românii sunt nemulțumiți, pe drept sau pe nedrept, asta este percepția și asta e ceea ce contează, ea formează opiniile.

De cele mai multe ori, opiniile sunt eronate, dar nu are niciun fel de importanță, pentru că ele reprezintă o realitate socială. Iar această realitate socială determină, în mare măsură, votul. Nemulțumirea a crescut și, mai ales, senzația că este un joc. De ce domnul Ciolacu a făcut publică acea conversație cu domnul Simonis? Pentru a dovedi că nu face jocuri, că este un om sincer, că alții le-au făcut în spatele lui și împotriva domniei sale.

Problema este că oamenii aceștia, care sunt atât de centrați pe propria lor personană și pe propriul lor grup, nu înțeleg că interesul general al tuturor este altul. Nu spun neapărat că ar trebui să se dea la o parte, ci că pur și simplu nu trebuie să continue cu aceeași tactică absurdă, care riscă să ne împingă în această direcție. Dar eu cred că unii dintre cei despre care am discutat chiar își doresc să ne împingă în acea direcție.

Calculul lor e simplu: dacă PNL trebuie să rămână la guvernare și să nu aibă niciun fel de avantaj, atunci e mai bine ca președintele să fie de extremă dreaptă decât un reprezentant al PNL. Asta încearcă domnul Ciolacu (n.r.: ca episodul cu Simonis să-l ajute), nu știu dacă reușește, pentru că operațiunea nu mai dovedește că partidele nu mai dovedește că partidele sunt clientelare, ceea ce știam, ci dovedește că oamenii aceștia nu au niciun respect față de libertatea votului.

A impune cuiva și a-i da o directivă să voteze cu o anumită direcție înseamnă de fapt a-i afecta dreptul de vot. Oamenii trebuie să voteze într-o totală libertate, nu trebuie să li se dea nuciun fel de indicație. Or asta au sugerat, că au dat indicații. Probabil că acest lucru se întâmplă pe scară largă, nu doar la PSD, și asta arată cât de deformată este viața politică românească."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE