Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum a reușit Albania să devină un adevărat magnet pentru turiști

Aflată la o oră și jumătate distanță cu avionul de București, Tirana, capitala Albaniei, atrage tot mai mulți turiști. Trecutul și prezentul au transformat orașul într-un magnet pentru vizitatori.

Potrivit datelor oficiale, țara cu 2,7 milioane de locuitori a fost vizitată anul trecut de 10 milioane de turiști.

Capitala Tirana atrage cei mai mulți turiști

Albania este o combinație de istorie, cultură și plaje uimitoare. Capitala Tirana atrage cei mai mulți turiști. În ultimul an, numărul vizitatorilor străini a crescut cu 30-40%. Majoritatea turiștilor vin din țări europene, precum Italia, Germania, Spania, Franța, Marea Britanie și Olanda.

Turistă: Are mări, și lacuri, și munți, și moștenire culturală, și mâncare excelentă, și oameni foarte prietenoși. Cred că oamenii vin să descopere asta.

La fel ca România, Albania a avut unul dintre cele mai stricte regimuri comuniste din Europa, până în 1990. Lângă vechile clădiri cu 2-3 etaje, în stil sovietic, ridicate după al Doilea Război Mondial, au fost construite blocuri cu 10-20 de etaje. În următorii ani vor apărea și alți zgârie-nori.

Viața de noapte a înflorit

Turist: Noaptea e ca ziua. Mă gândesc la prima dată când am venit aici, adică în 1993, și pare o altă planetă.

Viața de noapte a înflorit, inclusiv în Block, un cartier cândva izolat care găzduia vilele foștilor lideri ai regimului comunist. Au apărut baruri, pub-uri irlandeze și magazine cu haine scumpe. Autoritățile cred că turiștii sunt atrași și de ospitalitatea locuitorilor.

Mirela Kocollari, șefa de turism a orașului: Tratăm oaspetele, tratăm turistul, tratăm străinul ca pe Dumnezeu, cu toate lucrurile bune, dându-le o energie bună și slujindu-i cu suflet mare. Aceasta este, cred eu, baza și rădăcina orașului.

O treime dintre zborurile zilnice către și dinspre aeroportul din Tirana provin din Italia. Din România, poți face o oră și jumătate, cu avionul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE