Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Albania deschide sezonul turistic. Agențiile de turism spun că țara este o destinație ieftină în regiune

Sezonul turistic din Albania începe oficial la 1 mai, dar temperaturile mai ridicate au determinat primii turiști să sosească încă de la începutul lunii martie. Anul trecut, potrivit datelor oficiale, 10 milioane de turiști au vizitat țara. 

Litoralul, natura Albaniei și bucătăria unică sunt doar câteva dintre motivele pentru care turiștii aleg țara pentru a-și petrece zilele de vară și multe altele. Reprezentanții agențiilor de turism spun că Albania este o destinație ieftină.

Besnik Vathi, reprezentant agenție de turism: ”Albania este o destinație preferată pentru turiștii din Europa de Vest și de Nord, dar și din alte părți ale lumii. Oferă o mare varietate de alternative; prin urmare, turiștii nu sunt numai din Europa, ci din toate națiunile.” 

Zef Preci, expert în economie: ”Turismul montan, siturile istorice, turismul de aventură și chiar turismul de sănătate au primit o atenție sporită.” 

Creșterea rutelor directe de zbor și prețurile low-cost au stârnit interesul străinilor.

Besnik Vathi, reprezentant agenție de turism: ”Numeroase zboruri directe și modernizarea aeroportului din Tirana, devenit un important aeroport regional, au atras atenția companiilor și a operatorilor de turism, precum și a turiștilor individuali care aleg Albania ca destinație.” 

Cererea și oferta sunt la niveluri aproape satisfăcătoare, în timp ce prețurile sunt mult mai scăzute decât țările vecine.

Besnik Vathi, reprezentant agenție de turism: ”Albania a intrat pe piața internațională ca o destinație atractivă cu cele mai scăzute prețuri din regiune, ca o țară cu zboruri low-cost și prețuri mici, ceea ce o face să ofere comparativ un produs care, în general, se dovedește a fi mai ieftin decât în alte țări.” 

Turismul este văzut ca un sector important pentru dezvoltarea economică. Veniturile din sector pentru 2023 au fost estimate la 4 miliarde de euro.

Zef Preci, expert în economie: ”100 de euro pe zi, în medie, pe persoană este o sursă importantă de venit pentru bugetul de stat.” 

Autoritățile albaneze se așteaptă ca țara să fie vizitată de un număr de 14 milioane de turiști în acest an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE