Turismul excesiv, zborurile cu emisii de dioxid de carbon și prăbușirea climei: călătoriile se află într-un punct critic.
Acesta a analizat cum ar putea arăta călătoriile peste 40 de ani dacă nu luăm măsuri, iar imaginea este sumbră.
De ce trebuie să ne schimbăm modul în care călătorim?
În această vară, inundațiile, incendiile și valurile de căldură au demonstrat că criza climatică bate cu adevărat la ușa Europei, potrivit Euronews Travel.
Odată privită ca o amenințare îndepărtată și intangibilă, aceasta are acum un impact direct asupra celor mai populare destinații turistice din întreaga lume.
Insule joase precum Maldive ar putea deveni nelocuibile până în 2050. Orașe europene emblematice, precum Veneția, ar putea fi sub apă. Ghețarii din Groenlanda se retrag rapid.
Având în vedere că industria turismului contribuie cu 8 % din totalul emisiilor de CO2 la nivel mondial, iar zborurile reprezintă 2,5 %, aceasta nu face decât să alimenteze focul.
Pașapoartele de carbon și călătoriile virtuale: Cum ar putea arăta călătoriile peste 40 de ani?
Sunt necesare schimbări drastice pentru a asigura un viitor durabil pentru călătorii.
Raportul prevede că pașapoartele de carbon vor deveni normale. Astfel, călătorilor le vor fi impuse limite personale de emisii de carbon, ceea ce ar însemna, în esență, o raționalizare a numărului de zboruri pe care le putem efectua.
Experții sugerează că ar trebui să ne limităm emisiile de carbon la 2,3 tone pe an. Potrivit raportului, media actuală a Regatului Unit este de 11,7 tone. Este probabil ca generațiile viitoare să ia în propriile mâini monitorizarea amprentei de carbon, folosind aplicații mobile în timp real.
Tuvalu, o mică națiune din Oceania, a devenit prima țară care a creat o versiune digitală a sa, ca urmare a creșterii nivelului mării.
Metaversul ar putea fi în curând singura cale de a interacționa cu locurile care au devenit inospitaliere sau au fost distruse din cauza schimbărilor climatice.
Ce destinații de călătorie ar putea deveni populare în viitor?
Pe măsură ce căldura extremă pune stăpânire pe destinații populare, călătorii vor renunța la călătoriile pe plajă, care adoră soarele, și se vor îndrepta spre climatele mai răcoroase. Vacanțele în Marea Mediterană vor fi înlocuite din ce în ce mai mult de retragerile scandinave și baltice.
Coasta fiordurilor din Norvegia, Akureyri din Islanda și Ostrobotnia de Nord din Finlanda ar putea crește în curând în popularitate.
Belgia, Slovenia și Polonia sunt, de asemenea, prezentate ca alternative la vacanțele din sudul Europei. Între timp, Albania devine o destinație cheie pentru agroturismul și ecoturismul regenerator.
Turismul excesiv va schimba, de asemenea, fața călătoriilor. Numărul mare de vizitatori în destinații precum Étretat din Franța și Cinque Terre din Italia provoacă o creștere a alunecărilor de teren. Închirierile de vacanțe în orașe mari precum Barcelona și Lisabona au declanșat o criză a costului vieții.
Călătorii durabile: Cum putem vedea lumea într-un mod mai responsabil?
Un accent pe decarbonizare, comunitate, educație și responsabilizare ar putea crea un viitor mai bun pentru călătorii.
Pe măsură ce generațiile mai tinere își pun banii la bătaie, industria turismului va fi obligată să fie atentă. Responsabilizarea femeilor și a comunităților locale vor fi tendințe cheie.
Călătoriile regenerative, care luptă împotriva pierderilor din turism, ne vor muta atenția de la produse - cum ar fi hotelurile de lux - la oameni. Prin intermediul unor experiențe mai semnificative, care plasează banii în mâinile localnicilor, mai degrabă decât în cele ale corporațiilor internaționale, călătorii pot contribui la locurile pe care le vizitează, în loc să le afecteze.
Experiențele tranzitorii - inclusiv cazarea nomadă și temporară - ar putea fi viitorul călătoriilor fără urme.
Trenurile de noapte și mijloacele de transport de lux vor continua să crească în popularitate, viteză și confort. Inovații precum Hyperloop de la Virgin ar putea, într-o zi, să vadă navete plutitoare pentru pasageri care se vor deplasa prin tuburi vidate cu 966 km pe oră.
Iar inteligența artificială va ajuta la urmărirea în timp real a amprentei de carbon, iar sistemele de fidelizare vor recompensa opțiunile cu emisii reduse de carbon, mai degrabă decât milele de avion.
"Zorii unei noi ere a călătoriilor se anunță, una în care cultura extracției nu-și are locul", se arată în raport. "Apelul răsunător la acțiune - retorica "acum sau niciodată" - trebuie să răsune în întreaga industrie a călătoriilor, îndrumându-ne să ne îndepărtăm de o lume marcată de valori nesustenabile."