Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum a fost posibil, totuși, jaful de la Muzeul Drents: „Paza umană figurează în contract. Am cerut și vitrine antifurt”

Ernest Oberländer Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, a precizat duminică, în conferința de presă, că asiguratorul, o mare companie olandeză, a cerut „întărirea sistemului de securitate”, având în vedere valoarea exponatelor de la Muzeul Drents din Olanda. Totodată, reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României ceruseră „vitrine speciale antifurt”, iar în contract era prevăzută paza umană, spune directorul instituției. Câteva piese din tezaurul dacic au fost furate de la Muzeul Drents, inclusiv Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur.

Directorul Muzeului Național de Istorie: „Asiguratorul este o mare companie olandeză. Ceruse întărirea sistemului de securitate”

Ernest Oberländer-Târnoveanu, director-general al Muzeului Naţional de Istorie a României: „Atât legislația românească, cât și legislația majorității țărilor europene, permite împrumutul temporar de piese importante pentru realizarea expozițiilor, în condițiile legislației din țara care împrumută și în condițiile legislației din țările în care se împrumută temporar patrimoniul. Da, este o practică curentă. Există reguli general cunoscute, tehnice, dar, repet, orice expoziție, orice transport se face în condițiile prevăzute de lege. În cazul nostru, există Legea patrimoniului cultural național, legea 189 din 2000, care precizează modalitățile în care se face acest transport, acest schimb de bunuri culturale. De asemenea, există un set de norme privitor la exportul temporar, deci, care sunt demersurile, pașii, documentele pentru ca acest export să fie realizat în condiții legale. Este un sistem întreg de filtre care verifică legalitatea și conformitatea documentelor.”

„Valoarea asigurării e foarte mare”. Directorul susține că este „primul jaf în care s-a folosit un exploziv într-un muzeu european”

Reporter: Cine din România a verificat sistemul de securitate înainte de a duce acolo exponatele? Nu există pază fizică, înțeleg.

„Sistemul de securitate a fost verificat la două paliere: pe de o parte, de către asiguratorul care a plătit asigurarea și care a cerut, și, de asemenea, colegi de ai noștri care au verificat la fața locului sistemul. Datele legate de sistemul de securitate sunt parte a contractului de împrumut. Deci, le puteți verifica, analiza, acolo. Înainte de a demara discuțiile propriu-zise, noi am solicitat un document internațional care se cheamă Facilities Report și care conține toate datele tehnice ale clădirii, dotări în ceea ce privește funcționarea și sistemul de securitate.

La datele pe care ni le-au trimis colegii olandezi, asiguratorul a mai solicitat, având în vedere valoarea excepțională a pieselor, întărirea sistemului de securitate prin adăugarea unor elemente care să blocheze accesul la ferestre, la ieșirea de urgență și alte spații care să nu fie direct în contact cu expoziția. Asiguratorul este o mare companie olandeză și valoarea asigurării e foarte mare. (...) Vă asigur că asiguratorul a făcut toate cercetările necesare ca să fie convins că patrimoniul este păstrat în mod corespunzător pe perioada expunerii. Ceea ce s-a întâmplat iese din comun, este primul atentat cu exploziv, primul jaf în care s-a folosit un exploziv într-un muzeu european. S-a intrat în clădire din afară, folosind exploziv. Deci, nu este o practică în sistemul actual, până în acest moment.”, a mai adăugat Ernest Oberländer-Târnoveanu.

„Asigurarea generală, pe care o pot dezvălui, se cifrează la peste 30 de milioane de euro pentru toată expoziția. (...) Nu pot să dezvălui (n.r. suma asigurată pentru piesele furate), acest lucru este confidențial și doar organele de anchetă au acces la asemenea date.”

Director: Paza umană figurează în contractul semnat / Am cerut vitrine speciale antifurt pentru piesele deosebite

Maria Moiș, jurnalistă Euronews: Ar fi trebuit să fie și pază fizică? Se obișnuiește să fie și pază umană în astfel de situații?

Ernest Oberländer-Târnoveanu, director-general al Muzeului Naţional de Istorie a României: „De la caz la caz, dar în cazul acesta, vă asigur că în declarația pe care a făcut-o conducerea Muzeului figura existența unui post de control 24/24. Deci, figurează în contractul pe care l-am semnat. Da, sigur că da (n.r. am verificat documentele din nou), în contract figurează. De asemenea, tot în contract, au fost introduse o serie de cerințe specifice ale noastre, de exemplu, vitrine speciale antifurt pentru piesele deosebite. Cele care au fost furate erau în vitrine speciale, cerute de Muzeul Național de Istorie”.

„În acest moment este o anchetă a poliției, nu mă pot pronunța decât pe baza informațiilor primite de la partenerul olandez sau de la instituțiile românești specializate.”, a mai adăugat directorul.

Pentru a-i găsi pe hoți și a recupera piesele furate, poliția olandeză a cerut și sprijinul Interpol. În paralel, Parchetul General a deschis, din oficiu, o anchetă și în România. Premierul Marcel Ciolacu a transmis public că piesele au o valoare inestimabilă și că ele trebuie recuperate rapid și aduse acasă. Totodată, premierul olandez și-a exprimat regretul pentru acest incident într-o convorbire cu președintele Klaus Iohnanis.

Directorul Muzeului de Istorie a României: Dacă nu a fost respectată clauza 5, aceea de a asigura supraveghere 24/24, șapte zile pe săptămână, am putea ajunge în justiție

Maria Moiș, jurnalistă Euronews: Ne puteți explica, încă o dată, având în vedere că directorul muzeului din Assen a spus în conferința de ieri că era paza întărită cu ocazia expoziției despre tezaurul dacic, dar nu era pază umană în holul expoziției?

Ernest Oberländer-Târnoveanu: „Nu pot să comentez declarațiile domnului Tupan. Dacă acest lucru se va confirma, evident, face obiectul unei anchete și vom ajunge în justiție pentru nerespectarea clauzelor contractuale.”

Maria Moiș, jurnalistă Euronews: Deci, dvs considerați că nu a fost respectată clauza că trebuia să fie pază umană acolo?

Ernest Oberländer-Târnoveanu: „Dacă, repet, nu a fost respectată clauza 5, aceea de a asigura supraveghere 24/24, șapte zile pe săptămână, și persoana care asigură această supraveghere să aibă și mijloace de comunicație rapidă - pentru că, la cererea noastră expresă, muzeul a trebuit să se conecteze la Poliție și Poliția să intervină de urgență în cazul oricărui incident.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE