Spargere ca în filme la Muzeul Drents din Olanda. Patru piese din aur din tezaurul dacic, coiful de la Coţofăneşti și trei brățări dacice, au fost furate după ce hoții au aruncat în aer un zid al muzeului. S-a întâmplat sâmbătă dimineața, în penultima zi a unei expoziții temporare unde au fost trimise peste 600 de artefacte de la muzee din România. Sunt anchete în desfășurare.
Poliția olandeză a primit 50 de ponturi în legătură cu spargerea de la muzeu
Poliția olandeză a primit 50 de ponturi în legătură cu ceea ce s-ar fi întâmplat sâmbătă dimineață, când cei trei hoți au fost filmați de camerele de supraveghere când au aruncat în aer zidul principal al muzeului din Assen.
Potrivit informațiilor Euronews România, aceste ponturi, deși sunt multe la număr, nu sunt suficiente pentru a trasa o pistă principală. Singura probă pe care o au la dosar la acest moment este o mașină incendiată, într-o intersecție, nu departe de muzeul unde a avut loc incidentul.
Luni, criminaliștii români vor ajunge în localitatea olandeză și vor lua cot la cot cu polițiștii olandezi.
Raluca Turcan despre jaful obiectelor dacice: „Nu este o situație fără precedent”
Fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, a oferit recent explicații despre situația furtului obiectelor dacice. Aceasta a subliniat că ministerul nu are atribuții directe în stabilirea conținutului colecțiilor expuse în muzee, în condițiile în care scandalul legat de dispariția unor artefacte dacice din patrimoniul național a stârnit numeroase reacții publice.
„În România sunt expoziții internaționale. În momentul de față, există o expoziție Caravaggio la Timișoara și care sunt bine păzite. Vorbim de un furt. Au existat furturi și la alte muzee internaționale. Nu este o situație fără precedent și nu ar trebui să blocheze o inițiativă corectă și sănătoasă a României de a realiza expoziții în străinătate”, a declarat Raluca Turcan.
Primele imagini cu hoții care au aruncat zidul Muzeului din Assen în aer
Noi detalii din ancheta Poliției din Olanda, care este pe urmele hoților de la muzeul din Assen. Au fost făcute publice primele imagini care arată momentul în care zidul muzeului este aruncat în aer. Ar fi implicate trei persoane.
We publiceren beelden van een aantal verdachten van het veroorzaken van een explosie en inbraak in het Drents Museum in Assen. Op de beelden is te zien hoe de verdachten een buitendeur openen, waarna er een explosie plaatsvindt. Meer info: https://t.co/qDfmahqER6 pic.twitter.com/wrgW3vEZ2p
— Politie Drenthe (@POL_Drenthe) January 25, 2025
Până acum nu a fost identificat niciunul dintre suspecții bănuiți că s-au implicat în acest jaf. Ce știm până în acest moment cu titlul de certitudine este faptul că trei persoane au fost implicate, pentru că apar pe imaginile de supraveghere, cu puțin timp înaintea exploziei care apare în muzeul Drents, din localitatea Assen din Olanda.
Pe filmare putem vedea două momente distincte. Unul în care cei trei folosesc răngi, pentru a forța intrarea pe ușa principală a muzeului. După aceea are loc explozia. Pare că știau foarte bine ce au de făcut, pentru că nu au greșit cu nimic. Clipul postat de poliția din Olanda are 1:14 secunde. Așadar se poate spune că au reușit într-un timp record să pătrundă în holul unde are loc expoziția. De altfel, au aruncat în aer singurul perete exterior al expoziției așa cum se poate vedea și din imaginile furnizate de poliție, în speranța că locuitori din apropiere pot furniza mai multe detalii în anchetă.
Ancheta este în desfășurare, a fost implicat și Interpolul. Astăzi, 26 ianuarie este ziua în care reprezentanții Muzeului de Istorie din România urmau să meargă în Assen să recupereze piesele din Tezaurul Dacic, pentru că astăzi era ultima zi în care ar mai fi fost deschisă. O anchetă este în paralel deschisă și se desfășoară și în România, coordonată de către parchetul general din România. Se iau în calcul toate pistele posibile, inclusiv dacă ar fi fost implicați români în acest furt. Până la urmă, statul român este cel prejudiciat, astfel că a fost deschisă o anchetă și aici.
O veste bună este faptul că aceste piese au fost asigurate, dar desigur că fiind vorba despre cele mai valoroase artefacte din colecția dacică, valoarea lor este inestimabilă.
Dosar penal pentru furt calificat
Autoritățile din România au deschis, din oficiu, un dosar penal pentru furt calificat.
„În cursul dimineții de astăzi, Inspectoratul General al Poliției Române a fost notificat despre faptul că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția ,,Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului”, organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie, a avut loc o explozie. Încă de la acel moment, Poliția Română a fost în contact cu Poliția din Olanda, respectiv cu șeful echipei de anchetă”, potrivit Inspectoratului General al Poliției Române.
„Având în vedere aceste aspecte, s-a relaționat cu Parchetul General, iar în urma analizării situației de fapt, a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive”, se mai arată în comunicat.
Știrea inițială:
MAE: Explozie și exponate furate din expoziția MNIR din Olanda, „Dacia! Regatul aurului și argintului”
Explozia ar fi avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului, unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României, potrivit MAE, iar „un număr de exponate au fost furate”, a precizat MAE.
Drents Museum, din oraşul Assen, este unul dintre cele mai vechi şi mai prestigioase muzee olandeze, iar expoziția internațională „Dacia! Rijk van goud en zilver”/Dacia! Regatul aurului și argintului” a fost deschisă în luna iulie a anului trecut și urma să se încheie peste doar două zile, pe 27 ianuarie.
Suspecții nu au fost încă identificați, iar investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare.
MAE a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române și au fost alertate ambasadele României în toate țările vecine, pentru a cere sprijin, se arată în comunicat. Și autoritățile olandeze fac tot posibilul ca piesele să fie recuperate și au oferit asigurări „privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului”.
Spargerea muzeului din Olanda ar fi durat „două minute”
Ernest Oberländer-Târnoveanu, director-general al Muzeului Naţional de Istorie a României: „Nu credeam că s-ar putea întâmpla o asemenea faptă, sunt dezolat. Cuvintele nu pot să acopere tot ceea ce simțim, eu și colegii mei, în acest moment. S-a întâmplat o nenorocire. Din relatările colegilor olandezi și ale autorităților judiciare olandeze, hoții au pătruns în clădire folosind explozibil, care a spart singurul zid exterior al sălii de expoziție și s-au îndreptat direct vitrinele unde erau expuse coiful de la Coțofenești și cele trei brățări dacice de aur. Au folosit un baros, pentru că ele erau expuse în vitrine special securizate, deci au folosit un baros pentru a distruge vitrinele. Totul s-a petrecut în două minute.”
Maria Moiș, jurnalistă Euronews: De ce s-au îndreptat doar spre aceste obiecte?
Ernest Oberländer-Târnoveanu, director-general al Muzeului Naţional de Istorie a României: „Mi-e foarte greu să fac o supoziție. Probabil că aceasta a fost comanda, ca să spun așa. Coiful de la Coțofenești este cel mai important document privind organizarea politică-militară a geților în secolele IV-III, înainte de Hristos. De asemenea, pe coif sunt redate scene de sacrificii, deci el vorbește despre practici religioase. Este o piesă artistică, una dintre cele mai bine cunoscute piese ale artei geților timpurii. Mâine (n.r. duminică) urmau să plece colegii mei la Drents pentru a începe strângerea expoziției. Piesele erau asigurate în conformitate cu legislația românească și cu practicile internaționale privind organizarea expozițiilor. Nicio piesă nu iese dintr-un muzeu fără să fie asigurată. Fără îndoială, vom învăța și din acest episod.”