Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu nu vrea candidați „penali” pe listele PSD pentru parlamentare

În fața electoratului, PSD vrea să aratè că s-a desprins cu totul de epoca Dragnea.

Dar e și o carte menită să dezvăluie practici similare din sânul altor partide - în speță, PNL, care, acum, l-a scos pe Nelu Tătaru de pe listă, dar în trecut i-a susținut pe Mihai Chirica și Costel Alexe la primărie, respectiv Consiliul Județean, ambii, trimiși în judecată.

Revenind la PSD, marți, într-o ședință cu toți liderii din țară, Marcel Ciolacu ar urma să transmită că pe listele partidului pentru parlamentare nu trebuie să se regăsească persoane trimise în judecată.

Dacă sunt sau nu credibili social-democrații că s-au curățat de metehnele epocii Dragnea (Liviu Dragnea, n.red) în care liderul social-democrat de atunci a încercat să promoveze mai multe legi care ar fi fost în favoarea celor anchetați penal, asta va decide electoratul. PSD vrea să dea o lovitură de imagine.

Există însă nuanțe. Nu este vorba despre cei anchetați, urmăriți penal, ci doar despre persoanele care au fost trimise în judecată. .

De altfel, doi social-democrați s-au retras de pe listele pentru alegerile parlamentare, în ultimele zile. Este vorba de fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care a și recunoscut că prin faptul că e trimis în judecată, nu vrea să prejudicieze imaginea partidului, de aceea nu va candida.

De asemenea, s-a retras și un senator foarte prezent în emisiunile televizate - Florian Bodog, fost ministru al Sănătății care și el este trimis în judecată.

Pe de altă parte, social-democrații l-au putut pune pe listă pe Victor Ponta, fostul președinte al partidului, plecat de la PSD, pentru o perioadă. Ponta a scăpat, între timp, de toate dosarele pe care le avea.

PSD îl va pune pe lisă și pe Cristian Popescu Piedone, care face parte din partidul lui Dan Voiculescu - PUSL. Piedone va avea un loc asigurat pe una dintre listele pentru parlamentare ale PSD, după ce acesta a fost eliberat din închisoare în cazul Colectiv.

În această postură, PSD vrea să spună că se curăță de trecut. Social-democrații cred că își permit să îi arate cu degetul pe rivalii de la celelalte partide.

O contestă pe Clotilde Armand care deschide lista pentru parlamentare a USR la București. Actualul primar al Sectorului 1 e trimis în judecată.

De asemenea, arată cu degetul și spre liberali care, la locale, i-au apărat pe Mihai Chirica și Costel Alexe, doi lideri locali, unul primar al Iașiului, celălalt președinte al Consiliului Județean Iași, cu toate că amândoi sunt trimiși în judecată.

În schimb, liberalii au vrut și ei să arate că sunt prompți și nu l-au mai lăsat pe Nelu Tătaru pe listele pentru alegerile parlamentare.

A fost, de fapt, o practică a tuturor partidelor, după „epoca” Dragnea să se curețe de ceea ce, pe vremuri, numeau „penali”. Așa numiți toți cei care erau anchetați, într-un fel sau altul, de DNA.

Acum, termenul a fost redefinit și este folosit doar pentru cei care sunt trimiși în judecată ori sunt condamnați în primă instanță. Depinde, însă, ce criteriu alege fiecare partid, pentru că decizia se ia în funcție de candidat, de importanța acestuia și de cât de mult servește interesului partidului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE