Situație neobișnuită la Constanța, unde marile bulevarde au fost dotate cu stații de autobuz inteligente și bănci smart care zac, însă, nefolosite. Dispozitivele fie nu funcționează, fie sunt prea murdare, fie sunt greu de utilizat de călătorii care nu văd rostul investiției. Băncile smart ar fi trebuit să-i ajute pe călători să-și încarce telefonul mobil, iar pe panourile inteligente să vadă harta liniilor de transport în comun și orarul acestora.
Constanța: băncile smart din stațiile de autobuz, ocolite de localnici
Prăfuite și pline de noroi, băncile smart din stațiile de autobuz, montate de curând, sunt ocolite de localnici.
Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: „Băncile inteligente au fost montate în stațiile de autobuz de pe principalele bulevarde și, teroretic, ar trebui să le ofere călătorilor posibilitatea să își încarce telefonul mobil cât timp așteaptă mijlocul de transport în comun. Practic, însă, acest lucru se întâmplă foarte rar pentru că multe dintre aceste bănci inteligente sunt defecte”.
Situația se repetă și în altă stații.
Localnic: Nu încarcă, nu încarcă. Nu încarcă. O investiție foarte, foarte proastă.
Oamenii recunosc că nu văd rostul mobilierului inteligent. Cei mai mulți nici nu știu să îl folosească.
Ortansa Badea, localnică: Văd că nu merge.
Dotate cu panouri solare, Wi-Fi, porturi de încărcare USB și wireless, dar și senzori pentru calitatea aerului, băncile inteligente au fost montate la pachet cu stații de autobuz smart, dotate tot cu încărcătoare wireless și USB și ecrane informative moderne cu LED.
Reporter: V-ați așezat pe încărcător.
Localnică: Adică?
Reporter: Știți ce e acolo?
Localnică: Nu!
Reporter: Este încărcător wireless pentru telefon.
Localnică: Adică? Explicați-mi.
Reporter: Adică, vă puneți telefonul și vi-l încarcă.
Localnică: Haideți, doamnă, la 70 de ani ai mei... Nu știam. Chiar vă mulțumesc. M-am încărcat și eu astăzi.
Obișnuiți cu mijloacele tradiționale de încărcare a telefonului mobil, oamenii spun că orașul ar fi avut nevoie, totuși, de alte investiții.
Localnică: Mai multe spații verzi, parcuri, un stadion - aia e buba noastră - că antrenăm copiii pe unde apucăm după ce a fost demolat stadionul.
Localnic: Ce rol au? După cum arată, e și scump de făcut, de construit. Nu e ieftin, pui trei lemne și două fiare, nu.
Zeci de astfel de stații de autobuz inteligente și bănci smart au fost montate în Constanța în cadrul proiectelor de modernizare și reabilitare a marilor bulevarde din oraș, lucrări executate cu fonduri europene în valoare de peste 40 de milioane de euro.
Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: „Nici aici nu funcționează afișajul, aici trebuia să se vadă ora, dar și o hartă cu mersul autobuzelor”.
Contactați de Euronews, reprezentanții primăriei Constanța au transmis că în întregul oraș au fost amplasate 32 bănci și 38 de stații inteligente. Toate ar merge... într-un fel, însă mai sunt de instalat la ele soft-uri și SIM-uri.
Luminița Lare, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța: Pe Bulevardul 1 mai și Șoseaua Mangaliei, atât băncile, cât și stațiile funcționează în parametri prevăzuți în contract, cu precizarea că pentru stații mai este nevoie de instalarea unui soft pentru a putea furniza informații în timp real și a putea fi folosită interfața. Pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu și 1 Decembrie, deocamdată, băncile funcționează doar pentru încărcarea wireless și prin cablu. Mai este nevoie de instalarea unui SIM, care se va produce în perioada imediat următoare, iar situația stațiilor este similară celei de pe Bulevardul 1 Mai.
Tot de la reprezentanții primăriei am încercat să aflăm și cât au costat aceste bănci și stații inteligente, însă la această întrebare nu am primit niciun răspuns. Euronews a studiat oferta unor astfel de dispozitive smart din alte orașe din țară. Mobilier stradal similar este montat în Sibiu, dar și în Ghimbav, județul Brașov. Totodată, am consultat și prețul pe site-uri de specialitate. O bancă inteligentă, similară celei de la Constanța, costă între 5.400 de euro și 6.300 de euro fără TVA.