Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cresc soldele militarilor. Acestea contează la calculul pensiei

Polemica pe tema diferențelor dintre pensiile speciale și cele ocupaționale pare să nu se mai termine. Indiferent de nivelul de contributivitate, pensiile au crescut de la începutul anului. Iar în cazul militarilor vor crește și soldele de grad, calculate în funcție de salariul minim. Creștere care va influența viitoarele pensii militare. Proiectul guvernului privind pensiile speciale nu vizează, însă, pensiile militare, despre care liderii coaliției spun că nu sunt speciale, ci de serviciu.

Nicolae Ciucă, premierul României: Continuăm ca în demersurile cu Comisia Europeană să ajungem foarte clar la înțelegere vizavi de pensii militare. Nu sunt pensii militare, ci pensii de serviciu.

Pensiile militare nu au mai fost indexate de 5 ani. Guvernul a decis să le indexeze cu până la 12,5%, procent aplicat celor sub 2.500 de lei pe lună. Creșterea soldelor este de cel mult 10%. Cea mai mare soldă propusă în proiect este cea care revine unui general și care va ajunge la 1.000 de lei.

Valoarea soldelor de grad

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre prin care a fost actualizat cuantumul soldei de grad sau salariului gradului profesional deţinut de personalul militar, respectiv poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare.

Potrivit Ministerului Apărării, impactul asupra veniturilor personalului vizat se va situa între 227 lei pentru gradul de soldat și 442 lei pentru gradul de general, după cum urmează:

- Soldat: de la 273 la 500 lei;

- Fruntaș: de la 286 la 525 lei;

- Caporal: de la 300 la 565 lei;

- Maistru militar cls. a V-a/Sergent: de la 326 la 600 lei;

- Maistru militar cls. a IV-a/Sergent major: de la 340 la 625 lei;

- Maistru militar cls. a III-a/Plutonier: de la 354 la 650 lei;

- Maistru militar cls. a II-a/Plutonier major: de la 368 la 675 lei;

- Maistru militar cls. I/Plutonier adjutant: de la 381 la 700 lei;

- Maistru militar principal/Plutonier adjutant principal: de la 395 la 725 lei;

- Sublocotenent/Aspirant: de la 409 la 750 lei;

- Locotenent: de la 421 la 775 lei;

- Căpitan: de la 435 la 800 lei;

- Maior/locotenent-comandor: de la 449 la 825 lei;

- Locotenent-colonel/căpitan-comandor: de la 463 la 850 lei;

- Colonel/comandor: de la 490 la 900 lei;

- General de brigadă/general de flotilă aeriană/contraamiral de flotilă: de la 504 la 925 lei;

- General-maior/contraamiral: de la 516 la 950 lei;

- General-locotenent/viceamiral: de la 530 la 975 lei;

- General/amiral: de la 558 la 1000 lei.

Comisia trebuie să accepte ca pensiile militarilor să nu fie incluse în categoria celor speciale, spun militarii veterani.

Marius Apostol, președintele Asociației Militarilor Veterani: Și eu sunt în situația asta, am ieșit la pensie în 2018, și iată că creșterile au explodat și noi suntem foarte mult în spatele inflației. Eu mi-am făcut datoria față de România, față de armata română și România. Colegii mei și-au făcut datoria. Deci nu avem cum oamenii politici să ne numească că avem pensii speciale.

Vasile Zelca, președinte Sindicatul Național al Polițiștilor: Pensiile militare fac parte și ele dintr-un proiect al Guvernului, un proiect de lege care a fost trimis în Parlament, prin care se propune modificarea legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, în ceea ce privește formula de calcul, o mică parte a formulei de calcul. Asta nu înseamnă că ele au fost asimilate pensiilor speciale. 

Legea de reformare a pensiilor speciale ar putea ajunge la o formă finală în Parlament în luna martie

După vacanța parlamentară, aprobarea proiectului va fi prioritară. În paralel, vor continua discuțiile cu Comisia Europeană.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: Luna februarie ar fi un termen scurt, eu aș spune că undeva la început de luna martie ar trebui să închidem să se ajungă la o formă matură a proiectului de lege al pensiilor. Sunt cerințe pe care va trebui să le ducem la bun sfârșit în relația cu Comisia europeană, să nu uităm că în față avem cererea de plată nr. 3.

Legea pensiilor speciale a fost aprobată de Guvern la finalul lunii decembrie. Ea va fi dezbătută în Parlament în luna februarie. Proiectul de act normativ adoptat de Executiv se referă la șase categorii de pensii speciale, care includ în prezent 9.950 de beneficiari. Măsura nu se aplică parlamentarilor, primarilor sau militarilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE