Directorul OpenAI, compania care a creat chatbotul ChatGPT, susține că inteligența artificială ar putea revoluționa întreaga societate, însă și-a exprimat temerea că această tehnologie ar putea fi folosită pentru a crea dezinformare la scară largă, dar și pentru a lansa atacuri cibernetice.
În interviul acordat postului american de televiziune ABC News, Sam Altman a afirmat că inteligența artificială poate fi ”cea mai importantă tehnologie” care ar putea să îmbunătățească drastic viața oamenilor.
"Trebuie să fim prudenți în această privință. Cred că oamenii ar trebui să fie bucuroși că suntem puțin speriați de acest lucru”, a declarat Sam Altman, directorul executiv al companiei OpenAI, pentru ABC News.
Creatorul ChatGPT: ”Sper să dezvoltăm treptat sisteme din ce în ce mai puternice”
Sam Altman a recunoscut că este ”un pic” speriat de modul în care ar putea evolua această tehnologie și la ce ar putea fi folosită. ”Cred că dacă aș fi spus că nu îmi e frică, fie nu m-ați crede, fie aș fi foarte nefericit că am această funcție, a afirmat CEO-ul companiei OpenAI.
Întrebat care ar putea fi cel mai pesimist scenariu, Sam Altman a spus că există pericolul ca sistemele de inteligență artificială să nu fie folosite într-un mod constructiv.
”Sunt îngrijorat în mod special din cauza faptului că aceste modele (lingvistice) ar putea fi folosite pentru dezinformare pe scară largă. De asemenea, sunt îngrijorat că, pe măsură ce evoluează și pot scrie limbaje de programare, aceste sisteme ar putea fi utilizate pentru a lansa atacuri cibernetice”, a avertizat Sam Altman, potrivit sursei citate.
De asemenea, directorul executiv al OpenAI a spus că nu este de acord cu ipoteza că aplicațiile bazate pe inteligență artificială nu au nevoie de oameni, sunt capabile să ia decizii și c-ar pune la cale un complot pentru a domina lumea.
”(Aceste sisteme) așteaptă să primească o comandă de la cineva. Este un instrument care se află în mare măsură sub controlul oamenilor”, a mai explicat el.
Cu toate acestea, a recunoscut că se teme de oamenii care ar putea ajungă să controleze sistemele bazate pe inteligența artificială.
"Vor fi alți oameni care nu vor pune unele dintre limitările din rațiuni de siguranță pe care noi le aplicăm. Cred că societatea are o perioadă limitată de timp pentru a-și da seama cum să reacționeze la asta, cum să reglementeze asta, cum să o gestioneze”, a mai spus Altman.
Potrivit ABC News, președintele Vladimir Putin le-a spus unor studenți ruși, cu ocazia deschiderii anului universitar în 2017, că aceia care vor câștiga cursa inteligenței artificiale vor ”conduce lumea”.
"Este cu siguranță o declarație înfricoșătoare", a spus Altman. "Ceea ce sper, în schimb, este să dezvoltăm treptat sisteme din ce în ce mai puternice pe care să le putem folosi cu toții în diferite moduri prin care să fie integrate în viața noastră de zi cu zi, în economie și să devină un amplificator al voinței umane”, a mai menționat el.
Motivul pentru care inteligența artificială ar putea fi folosită pentru dezinformări
Potrivit OpenAI, GPT-4 are îmbunătățiri substanțiale față de versiunea anterioară, inclusiv capacitatea de a înțelege imaginile. Testele au scos la iveală faptul că GTP-4 are capacitatea de a descrie ce se află în frigiderul cuiva, să rezolve puzzle-uri și chiar explice semnificația unui meme de pe internet.
În prezent, această funcție este accesibilă doar unui număr restrâns de utilizatori, inclusiv unui grup de utilizatori cu deficiențe de vedere care fac parte din testele beta.
Totodată, Altman a avertizat că una dintre problemele modelelor lingvistice de inteligență artificială precum ChatGPT este dezinformarea. Programul poate oferi utilizatorilor informații inexacte.
"Lucrul pe care încerc să-i avertizez cel mai mult pe oameni este ceea ce noi numim «problema halucinațiilor». Modelul va expune cu încredere lucruri ca și cum ar fi fapte care sunt în întregime inventate", a spus Altman.
Altman și echipa sa speră că "modelul va deveni acest motor de raționament în timp", a spus el, fiind în cele din urmă capabil să folosească internetul și propriul raționament deductiv pentru a separa faptele de ficțiune.