Se vor face verificări după ce bugetul de 114 milioane de lei al programului Casa Verde Fotovoltaice pentru București-Ilfov a fost epuizat în doar 65 de secunde. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a cerut o informare, iar Administrația Fondului de Mediu a transmis că a luat măsuri tehnice pentru a împiedica utilizarea roboților în procesul de depunere a dosarelor. Între timp, pe piață se găsesc cu ușurință programe care permit depunerea automată a dosarelor în doar câteva zeci de secunde.
După ce plafonul pentru programul Casa Verde pentru regiunea București Ilfov s-a epuizat în 65 de secunde, ceea ce a ridicat suspiciuni privind folosirea unor programe pentru depunerea dosarelor într-un timp atât de scurt. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se vor face verificări.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Am cerut deja o informare foarte clară, să vedem dacă e nevoie să luăm măsuri administrative. Dacă au și altă direcție, vom vedea”
Administrația Fondului pentru Mediu a transmis că a fost adăugat un cod de verificare în aplicația folosită și până acum pentru înscrieri tocmai pentru a evita utilizarea roboților în depunerea dosarelor și că nu au fost identificate încercări de fraudare.
Reacția vine după ce Asociația prosumatorilor a reclamat folosirea unor roboți pentru depunerea online a dosarelor.
De la 10 fix, până la 10, un minut și 5 secunde. Atât a durat înscrierea dosarelor pentru programul Casa Verde Fotovoltaice în București și Ilfov. Practic, cei care au vrut să obțină cei 30.000 de lei, au fost nevoiți să fie mai rapizi decât a fost David Popovici în finala de la Paris.
3800 de oameni au reușit să își asigure finanțarea pentru instalarea panourilor fotovoltaice.
Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie: „Programul pe zona București-Ilfov naște suspiciuni de implicare a unor programe de inteligență artificială sau programe speciale pentru înscrierea rapidă. S-a coborât ștacheta foarte mult. În intervalul 0-40 de secunde, cronologic, s-au înscris 1.100 de dosare, lucru care ni se pare suspicios și aproape imposibil”
Înscrierile din București au durat cel mai puțin din toată țara. Spre exemplu, în Nord-Vest și Nord-Est, oamenii au avut de două ori mai mult timp la dispoziție.
Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie: „Acest program ne-a demonstrat că este un fel de loterie și pentru că viciază oamenii care nu sunt literați în computere pentru a se înscrie.”
Pe piață au apărut chiar oferte de programe software care completează automat câmpurile formularului, la un preț de 250 de lei.
Traian Oprean, patronul unei companii de software: „A devenit aproape imposibil uman să depui 4 fișiere, să completezi 12 câmpuri, să dai click la patru butoane pasul următor, să bifezi patru căsuțe de acceptance și să bifezi două captcha challenge-uri ÎN SUB 65 DE SECUNDE”
Pentru cei care sunt ceva mai apropiați de domeniul IT, există și soluții gratuite. Doar că acestea necesită ceva mai multe cunoștințe tehnice.
Andre Rotaru, jurnalist Euronews: „Un utilizator al platformei Reddit a făcut public un script care poate fi folosit cu un program denumit AutoHotKey. După ce utilizatorul personalizează datele din acest script, atunci nu mai are nevoie decât de câteva apăsări de buton și de câteva secunde pentru ca toate aceste câmpuri să fie completate în mod automat.”
În timpul unui experiment făcut de Euronews, programul ne-a ajutat să depunem dosarul în doar 27 de secunde.