Reducerea cheltuielilor statului, misiune grea. După ani în care au promis și nu s-au ținut de cuvânt, de data aceasta guvernanții sunt strânși cu ușa de bugetul limitat pentru 2025.
Unul dintre miniștri a anunțat deja concedieri masive, de până la 20%. Alții vor să taie din posturile de directori.
Ce știm până acum despre reforma din administrația publică și despre bugetul pentru 2025, în materialul următor.
Ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat pentru Euronews că va încerca să facă economie prin reducerea numărului de directori și șefi din minister. Colegul său de la Energie, tot liberal, Sebastian Burduja, taie însă în carne vie.
”Practic toți colegii vor da concurs și vor rămâne cei care merită să rămână. Am constatat că sunt în multe companii foarte mulți directori, personal de conducere. E loc de mai bine, le-am indicat și un procent.”, a declarat Sebastian Burduja.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, de la UDMR, crede că unii dintre angajații la stat vor pleca de bunăvoie.
”La Energie deja s-au anuntat concedieri, dle ministru. Este aceasta o metoda de reducere care ar putea fi aplicată și de alte ministere? Nu, eu prefer plecările naturale, în timp, dar cu siguranță vor fi și ministere care intra imediat în reorganizări și vor face reduceri de personal.”, a zis Tanczos Barna.
Organizațiile care îi apără pe angajați opun deja rezistență. Asociațiile Municipiilor și Orașelor contestă ordonanța trenuleț prin care sunt blocate angajările și majorările de salarii și nu se mai plătesc orele suplimentare. La rândul lor, sindicaliștii arată cu degetul spre cei de la vârful țării.
Reducerile de cheltuieli trebuie parafate înainte de adoptarea bugetului. Pe 13 ianuarie va fi prima ședință a liderilor pe tema finanțelor țării. Apoi, premierul va avea întâlniri cu toți miniștrii pentru a decide ce agenții vor fi comasate, de unde se vor tăia bani și dacă este cazul de concedieri.
Există însă și reversul medaliei. Premierul ar vrea, potrivit unor surse guvernamentale, ca pensiile să fie totuși indexate cu rata inflației, în a doua parte a anului, dar nu se știe dacă vor fi bani.
Pragul de venit până la care se va acorda ajutorul nu a fost încă stabilit. Ar putea fi de 2.200 de lei sau chiar mai sus.