Guvernul României ia în calcul noi măsuri pentru compensarea prețului carburanților. Coaliția are pe masă și argumente care susțin că decizia din vară, și anume compensarea cu 50 de abni, și-a produs deja efectele și nu va mai fi nevoie de ea după 30 septembrie. Cotațiile petrolului sunt însă din nou în creștere și se vor simți și în buzunare. Ministrul Energiei spune că prețurile de la pompă s-au stabilizat.
Prețurile cresc, consumul scade
După o vară în care prețurile s-au stabilizat, cotațiile petrolului au început din nou să crească. Acum barilul este peste 93 de dolari, după o scădere sub pragul de 90 de dolari.
Datele Petrom arată că și consumul a început să scadă. 2% în al doilea trimestru, după o creștere de 7% în primul trimestru.
Decalajul dintre prețul la benzina standard și cea la motorină a crescut. Este undeva la 1 leu și 20 de bani după ultima scumpire a litrului de motorină. TC 2.32 Explicația ar fi foarte simplă. România a crescut foarte mult importurile de motorină În acest moment, un litru de benzină standard se vinde, compensat de Guvern și operantori, cu 7.19 lei per litru, iar motorina cu 8,41.
Ultima modificare de preț a producătorului român a fost operată pe 10 septembrie, când benzina s-a ieftinit cu 4 bani pe litru. Precedenta a fost pe 6 septembrie, când prețul motorinei a crescut cu 4 bani pe litru.
Prețurile se vor stabiliza
Ministrul Energiei anticipează că și prețul motorinei se va stabiliza.
„Motorina a avut cotaţii. România e importatoare de motorină. Am văzut o creştere azi de 11 bani. Cotaţia motorinei acum 10 zile a crescut uşor odată cu paritatea leu/dolar pentru că acciza se plăteşte la dolar”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Guvernul României decis ca de la 1 iulie să introducă măsura de compensare a prețului cu 50 de bani. Iar acum ia în calcul să nu o mai prlungească. Costul estimat al „compensării“ este două miliarde de lei și este împărţit între stat şi companiile de profil.
„În momentul acesta se analizează în Guvern atât efectele pe care le-a produs această măsură, cât și impactul bugetar, și bineințeles rezultatul acestor analize să ne evidențieze ori necesitatea continuării diminuării acestui preț la carburanți, sau, de ce nu?, a modificării acestei măsuri la finalul lunii”, a explicat Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL.
Prețul carburanților cu 30% mai scump
Peste 30% a fost creșterea prețului carburanților de la începutul anului până acum.
În ianuarie, românii plăteau pentru un litru de benzină standard echivalentul a 1,25 de euro. În mai puțin de 3 luni au ajuns să plătească încă 30 de eurocenți. Acum prețurile s-au stabilizat aproape de 1,56 euro pe litru, dacă luăm în calcul măsurile de compensare cu 50 de bani a prețului la pompă
În schimb, un litru standard de motorină costă necompensat, 1, 81 euro. După o scădere ușoară în august, conducătorii auto au început să plătească mai mult.